7 steps til at hive et legat i land

Af: Simone Jensine Høholt Larsen
Hvis du ligesom mig snart drager på udveksling, så kan det måske være en nødvendighed at skrabe lidt ekstra penge sammen til din rejse. Heldigvis er der et hav af legater at finde, men selve ansøgningsprocessen kan virke uoverskuelig, og det kan være en udfordring at skille sig ud blandt de mange andre ansøgere. Derfor har jeg strikket en lille guide sammen med 7 steps til dig, som kan hjælpe dig igang med at skaffe dit første legat!

1. Find legater, der passer til dig!

De fleste af de legater, der er at finde derude, er fra en svunden tid, hvilket vil sige, at der er rigtig mange, hvis man er fx. medicin-, jura- eller ingeniør-studerende. Der er med andre ord ikke tonsvis af legater til kommunikationsstuderende, men dermed ikke sagt, at der slet ikke er nogen! Det er derfor en god idé at søge efter legater, som er specifikt forbundet til dig. Det kunne være dit gamle gymnasium, den kommune du er opvokset i eller måske dit efternavn.

2. Hvor skal du lede?

Hvis du i din søgen og desperation efter at få et overblik, fristes til at ty til nogle af de mange hjemmesider, der tilbyder en samlet liste for en rimelig beskeden sum penge – så lad være! Disse hjemmesider har ikke nogle legater registreret, som din gode ven Google ikke kan hjælpe dig med at finde på egen hånd. Og hvis du endelig skal smide penge efter noget, så har jeg personligt haft glæde af hæftet “Legathåndbogen Uddannelse”.

3. Strukturér dig ud af ansøgningsprocessen  

Du har fundet de legater, du vil søge – men hvad nu? Strukturér din ansøgningsproces og lav en plan for hvilke legater, der skal søges hvornår. Der er typisk deadlines hver den 1. og 15. i måneden, så du skal hele tiden være på dupperne for ikke at overskride en tidsfrist. Og de fleste skal sendes via post, så du skal gerne være klar et par dage før deadline.

4. Er du et match?

Derudover er det vigtigt, at du kun bruger tid på at søge de legater, hvor du passer på profilen. Selve ansøgningsprocessen kan være lidt trættende, så der er ingen grund til at spilde tid på at søge legater, hvor din chance er minimal. Og det er langt bedre at få sendt 5 rigtig gode ansøgninger end at sende 30 ud med spredehagl.

5. Overhold formalia

Du skal først og fremmest holde dig til de retningslinjer fonden, der udbyder legatet, opstiller. Husk at vedlægge alt, de beder om, ellers kan du ligeså godt lade være med at søge. Derefter kan du begynde at tænke over, hvordan du skiller dig ud.

Du skal fx. kun sende dine karakterer med, hvis du har gjort det rigtig godt. Har du til gengæld haft et studiejob, inden for den sektor fonden støtter, og har en killer anbefaling fra din arbejdsgiver, så brug hellere den.

6. Hvad putter du i konvolutten?  

Nu er det tid til at skrive en rigtig god ansøgning. Det vigtigste er her, at du målretter hver ansøgning til det legat, du søger, og at du gør det kort og præcist – dvs. max 1 side. Brug gerne “deres” sprog – altså prøv at inkorporere deres krav og forventninger i din ansøgning.

Herudover er det vigtigt at vise, at dit ophold giver dig noget, som du ikke kunne have fået ved at blive hjemme. Samtidig med at det vil gavne dig på den lange bane. Det skal ikke bare være tant og fjas. Det kunne være nogle fag, du ikke kunne få på dit studie i Danmark, et nyt sprog eller noget andet ekstraordinært, som dit værtsuniversitet tilbyder.

De fleste efterspørger også et budget, og her må du altså godt overdrive en smule. Du skal selvfølgelig ikke lyve, men du tager afsted til en tilværelse med mange ubekendte, så de ekstra penge skal nok hurtigt få ben at gå på.

7. En anbefaling kan blive guld værd!

En ting, der også er god at inkludere er en anbefaling fra en eller flere af dine undervisere. Det er ikke kutyme her i Danmark, at vi beder om anbefalinger eller har et særligt personligt forhold til vores undervisere – vi er typisk bare et ansigt i mængden. Så prøv derfor at vælg en underviser fra et af dine mindre hold, en der har givet dig en god karakter eller måske en, der har vejledt dig på et projekt.

Det kan være en smule grænseoverskridende, men det kan være dét, der skiller dig ud fra mængden i bunken af ansøgninger, og det er min erfaring, at de med glæde vil hjælpe dig med en anbefaling!

Hvis jeg tabte dig undervejs…

….kommer her en lille opsummering:

  • Find legater, der kun passer på få personer. Det øger dine chancer.

  • Strukturér din ansøgningsprocess, så du ikke overskrider nogle deadlines.

  • Hold dig til retningslinjerne, men prøv at skille dig ud fra mængden ved at vedlægge noget ekstraordinært.

  • Lad være med at være beskeden i dit budget. Du kan hurtigt bliver overrasket over merudgifterne under dit ophold.

  • Få en anbefaling fra en af dine undervisere. Det er med til at validerer vigtigheden af dit ophold over for fonden.

God legat-søgning, og god tur!

Om skribenten

simone.jpg

Navn: Simone Jensine Høholt Larsen
Beskrivelse: Studerer BSc in Business, Language & Culture på Copenhagen Business School. Arbejder som studentermedhjælper hos danbolig, og som frivillig skribent for UNGKOM redaktionen.

LinkedIn
Twitter