4 råd til at lave videomarketing, der faktisk bliver set

Det bør efterhånden stå helt klart, at video er fremtiden for marketing på sociale medier. Men hvordan sikrer du, at din video faktisk bliver set, og ikke blot scrollet forbi efter auto-afspilningen er påbegyndt?

Tallene lyver ikke. Video er kæmpe på sociale medier, og det kommer kun til at vokse.

Måske arbejder du allerede med video som en vital del af din sociale mediestrategi. Måske pønser du på at gøre det. Uanset hvad, vil det altid være et mål, at din video bliver set og formentligt også reageret på.

Og hvordan opnår du så det?

Uden at påstå at have fundet den hellige gral indenfor videomarketing, mener jeg alligevel at have identificeret fire råd, som kan hjælpe dig godt på vej.

1. De første par sekunder gælder liv eller scroll

På Facebook og Instagram auto-afspilles dine videoer (medmindre du har slået det fra) for hurtigt at fange brugernes opmærksomhed og lokke dem til at se mere. Derfor er det altafgørende, at din video fra første sekund formår at vække interesse og besvare det presserende spørgsmål: “Hvorfor skal jeg se det her?”. Det kan du bl.a. gøre ved:

  1. At kommunikere videoens værdi fra start af (er den inspirerende, sjov, lærerig?).
  2. At skrive en fængende og præcis ledsagende tekst/copy, der giver brugerne en idé om, hvad de kan forvente at se.
  3. At springe direkte til handlingen og ikke bruge tid på at introducere.

Hvis du vil optimere din video mod de brugere, som har slået autoplay fra, eller fx. mod Youtube og LinkedIn, kan der høstes mange point ved at arbejde med custom thumbnails. Brugerne skal her selv vælge at afspille din video, og derfor kan et velvalgt billede, der vækker opsigt og/eller interesse være af stor værdi.

Lad dig eventuelt inspirere af Buzzfeeds “Tasty”, der lever op til alle de disse råd og nyder stor succes med det (måske en underdrivelse).

2. Hold fokus på historien, ikke salget

Sociale medier, og internettet i al almindelighed, flyder over med salgsretorik. Vær bedre end det.

Fokuser i stedet på at dyrke videoens kernehistorie. Du ved, den som gerne skulle lokke brugerne til at se videoen i første omgang. Den som skaber værdi og forbindelse til brugerne (og her mener jeg ikke den værdi, de kan opnå ved at købe dit produkt).

På sociale platforme når du ud til et publikum, som tidligere kun var mulig at nå ved at købe annoncer eller reklametid hos de store massemedier. Til gengæld betyder den lave adgangsbarriere også, at du ikke længere afbryder, men i stedet konkurrerer med underholdningen. Det kan derfor ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at tænke i underholdning frem for salg eller selvforherligende promovering.

3. Gør din videoreklame ‘unskippable’ på YouTube

Hvis du trods alt ikke kan komme udenom videoer, hvor salg er det primære budskab, så begræder du muligvis YouTubes bortgang fra deres ‘unskippable’ 30-sekunder reklamer. Et træk, der har brugerne for øjet, når det nu bliver nødvendigt at vække deres interesse – og give dem lyst til at se mere – i løbet af den tilbageværende fem-sekunders reklame.

Men hvis du alligevel tænker, at YouTube-brugere efterhånden er blevet så tilpas kyniske, at de trykker på “skip”, sekundet det bliver muligt, er der råd forude.

Overvej at gør som Huyndai eller Snickers (se video nedenunder) og lav reklamer, der er centreret om det eneste YouTube-brugerne venter på, når de ser din reklame: Hvornår de kan skippe den.

Eller som Geico’s række af reklamer, hvor budskabet holdes ultrakort efterfulgt af den provokerende, men respektindgydende punchline: “You can’t skip this Geico ad, because it’s already over”.

4. Brug humor!

Din video skal fremkalde en følelse. Såfremt det giver mening at snakke om regler i forhold til viralitet, må dette være kardinalpunktet. Og hvis jeg skulle sætte mine penge på hvilken følelsesmæssig appel, der virker bedst, vil det alle dage være humor!

Se fx på LADbible, UNILAD og 9GAG. De rangerer alle øverst på listen over de mest populære videoproducenter på Facebook.

Nu tænker du måske, at det er misledende at henvise til brands, der primært slår sig op på humor. I så fald vil jeg ikke bebrejde dig. Men så prøv at hør hvad HubSpots CTO, Dharmesh Shah, har at sige om emnet:

The things that have worked for us:

Not taking ourselves too seriously. Humor works well. (…) We let people be creative and take risks. Some of our videos have been a bit “edgy”. We try not to be overly conservative — even though we’re selling primarily to a B2B audience.

Hvis mit ord ikke er nok, så lad dig inspirere af Dharmesh Shahs. Der er nemlig meget at vinde ved at satse på at være sjov, også som et high-end brand.

Din tur

Forhåbentlig kan mine fire råd bruges som inspiration, men hvordan har din egen erfaring været med videomarketing?

Hvis du fx ligger inde med nogle tips, tricks eller måske et eksempel, som jeg har overset, og der kan tjene som inspiration for andre læsere, så del dem endelig med os i kommentarsporet.

Om skribenten: 
Anders-Lorenzen-skribent-copywriter
Navn: Anders Lorenzen
Beskrivelse: Nyuddannet cand.comm. i strategisk kommunikation og digitale medier. Skrev speciale om Uber og krisekommunikation og søger pt. job i krydsfeltet mellem kommunikation, marketing og digitale medier.
Twitter
LinkedIn