7 gode råd til praktikanten

Af: Karoline Kaae Svendsen

Praktik. Panik. Praktik-panik! En følelse der kan opstå i både ansøgningsarbejdet og i selve praktikperioden. Men som med alt andet: Spis elefanten i små bidder. Her er derfor 7 gode råd til at lande drømmepraktikken og derefter få det maksimale ud af forløbet.

De gode råd til praktikanten bliver leveret af Tine Louise Knudsen, seniorkonsulent og praktik- og rekrutteringsansvarlig hos kommunikationsbureauet, Radius, og praktikvejleder på Copenhagen Business School, Lena Mygdam Zwisler.

1. Følg dine drømme

Lena: Du er i den heldige situation, at du med praktikken kan afprøve, om for eksempel konsulentlivet på bureau eller marketingassistent i en større, dansk virksomhed er lige dig og det, du drømmer om. Det kan vise sig at være en drøm, du absolut skal forfølge efter praktikperioden, eller det kan vise sig, at det arbejde, du forestillede dig, ikke var helt som forventet. Begge dele er en lige brugbar læring, for begge konklusioner kan hjælpe dig i dit videre studie og fremtidige karriere.

Så langt så godt. Næste step er at udvælge virksomheder, du kunne tænke dig at komme i praktik hos. Det er meget individuelt, så inden du sætter dig ved tasterne og udformer en ansøgning, har Tine et godt råd.  

2. Sæt dig ind i den virksomhed, du søger hos

Tine: Det kan ikke siges ofte nok: Research, research, research. Det er ikke nok at se på hjemmesiden. Der er rigtig mange kanaler, virksomheder bliver eksponeret på i dag, tjek dem alle ud og kom på den måde bedre rundt om, hvilke samtaler der foregår om virksomheden derude. På den måde kan du også bedre sætte ord på, hvorfor du søger hos den konkrete virksomhed, og hvorfor du mener, at det er et godt match.

Og så til det med ansøgningen…

3. Fortæl os, hvad du kan

Tine: Forklar dine kompetencer og din erfaring i din ansøgning med konkrete eksempler på noget, du har lavet eller bidraget til, og hvad du har lært af det. Vi forventer ikke, at vores praktikanter har mange års erfaring, men en eller anden studierelevant erfaring er et must. Det kan også være frivilligt arbejde – det vigtigste er bare, hvilken indsigt eller hvilke kompetencer det har givet dig med på vejen. Vi lærer altid rigtig meget af vores praktikanter og vil meget gerne inspireres, så byd endelig ind med de kompetencer, der gør dig til noget særligt.

Men faglige kompetencer er ikke helt nok, hvis du troede dét.

4. Vis os, hvem du er

Tine: Vi, og nok også mange andre virksomheder, rekrutterer hele mennesker, så udover det faglige, ser vi også på, hvordan vores praktikanter kan bidrage positivt til arbejdsmiljøet og den kultur, vi har. Så giv os gerne en snert af, hvem du er, og hvad du interesserer dig for.

Du har nu scoret en praktikplads og spole, spole, spole, nu sidder du ved et hæve-sænkebord med opgaver op til begge ører.

5. Opbyg en kommunikationsportefølje

Lena: En vigtigt del af praktikken er ikke bare at lære -, men at dokumentere sin læring. Et godt råd er at samle sig en portefølje. Med det mener jeg, at du skal samle og gemme (så du har det tilgængeligt, når praktikperioden slutter) så meget materiale som muligt. Gem, hvis du har skrevet en pressemeddelelse – og gem artiklen, hvis den bliver til en historie i medierne, gem hvis du har arbejdet med en ny strategi, lavet en handlingsplan og så videre.

Hav fysisk dokumentation på dine arbejdsopgaver og resultater, som du senere hen kan bruge til jobsøgning og til helt konkret at vise dine kompetencer. Du kan i praktikken skaffe beviser for, at du for eksempel er godt skrivende eller er stærk visuel. Og skriv noter, logbog og alt andet praktisk ved siden af også.

6. Start i god tid

Lena: En praktikrapport er for mange uddannelser obligatorisk og tæller 15 ECTS point for de studerende, jeg vejleder. Det er altså en vigtig opgave at komme i gang med i god tid og vigtigt at sætte ressourcer af til opgaven løbende. Det kan ikke siges ofte nok: Start i god tid og find en balance mellem at være i praktik og at skrive din praktikrapport. Hav antennerne ude og vær nysgerrig efter, hvilke problemstillinger der kunne være interessante og relevante at skrive om. Hav pensum i baghovedet og tænk på, hvordan den kan kobles sammen med det, du laver i praktikperioden.

7. Find dine styrker og styrk dem

Hvis du har de ovenstående råd med i bagagen, så skal det nok gå alt sammen – uden praktik-panik. Med inspiration fra Malcolm Levene (coach med fokus på, at vi skal være den bedste version af os selv) er mit sidste råd som praktikant lige pt., at du skal finde ud af, hvad der er dine stærkeste sider – og så styrk dem.

Praktikken er en god mulighed for at blive kastet ud faglige udfordringer og få testet sine personlige kompetencer af. Men sørg for undervejs at bruge tid på at finde ud af, hvor lige præcis dine styrker og svagheder er – både fagligt og personligt. Arbejd så med dine styrker – og vær bevidst om dine svagheder. Det, tror jeg personligt, du kommer længst med. Ofte kan passionen være gemt samme sted som styrkerne.

God praktik.

 

 

Om skribenten

Navn: Karoline Kaae Svendsen

Beskrivelse: Studerer HA (Kom.) – Erhvervsøkonomi og Virksomhedskommunikation på CBS. Er uddannet designteknolog fra KEA med speciale i Marketing og Brand Building.

Beskæftigelse: Er i praktik hos kommunikationsbureauet, Radius.

LinkedIn

Twitter: @Karoowliine