Så nemt får du styr på networking

Af Jackieline Panduro Axelsen

Tænker du ’åh nej’, når du hører ordet networking? Så læs med her. UNGKOM har taget kontakt til networkingekspert Carina Heckscher i et interview om, hvordan man kommer i gang med at networke.

Networking er tidens store mantra, hvis du gerne vil have et job eller gøre dig synlig i branchen. Ja, du kan ligefrem støde på jobopslag, hvor en af de ønskede kvalifikationer er, at du har et godt netværk. Men, hvad gør du, hvis du mener, at ‘networking’ er et oppustet modeord uden værdi, eller du er skræmt ved tanken om at befinde dig i en situation, hvor det eneste formål er at netværke? Frygt ej, ifølge networkingekspert Carina Heckscher, er networking gammel vin på nye flasker.

»Networking er noget, vi alle gør i forvejen. Da netværk er de mennesker, vi kender og networking er de ting, vi gør med dem. Det handler i virkeligheden om at overføre det til en professionel sammenhæng,« siger Carina Heckscher, der har holdt foredrag omkring networking på alt fra skolegang til direktionsgang i større danske virksomheder. Hun påpeger, at det i høj grad handler om at turde gøre sig sårbar og spørge om hjælp.

»Mange tør ikke spørge om hjælp af frygt for, hvad andre vil tænke, men dem, der kommer hurtigst i job, er de, der accepterer situationen og tør spørge sit netværk om hjælp,« siger Carina Heckscher.

»Det er sjældent, at den person du står over for har jobbet til dig, men de kan hjælpe dig med, hvor du skal kigge hen. Derfor er networking vigtigt,« siger hun.

Sådan kommer du i gang

I dag er vi ifølge Carina Heckscher privilegerede, da vi har mulighed for at etablere kontakt og brande os selv via de sociale medier. Det er også her, vi tjekker hinanden ud. Derfor er det første spæde skridt som studerende eller nyuddannet, at du får oprettet en profil på LinkedIn. Det skaber ikke kun synlighed, men det giver dig også mulighed for at ’connecte’ med dine medstuderende og folk, du møder på din vej.

»Lav grupper og vær god til at dele personlige historier, viden eller begivenheder. Her er det vigtigt at huske på, at hvis du synes, det er interessant, så er der med garanti også andre, som synes det,« siger Carina Heckscher, der mener at LinkedIn er en ’død CV-database’, hvis ikke man gør andet end at have sit CV opslået derinde.

Det næste skridt er ifølge hende, at du finder ud af, hvem du vil have i dit netværk, og hvem du kan lære noget af. Her er det i særdeleshed vigtigt at huske, at networking handler om ’give and take’. Derfor er det alfa omega, at du også tænker over, hvad du selv kan bidrage med, hvad enten det er på de sociale medier eller til et netværksmøde.

»Det bliver hurtig ’sælger Helge med de brede fælge’, hvis du kun tænker på, hvad du selv kan få ud af sit netværk. Det handler om at benytte og ikke udnytte sit netværk,« siger Carina Heckscher.

Og så er det ifølge hende vigtigt, at man er personlig og ærlig, når man finder en interessant person, som man kunne tænke sig at ’connecte’ med på LinkedIn.

»Tilføj og skriv en personlig besked med, hvorfor du kunne tænke dig at connecte med personen. Så vil langt de fleste gerne lade dig være en del af deres netværk,« siger Carina Heckscher.

Tag til netværksarrangementer

Der findes mange forskellige netværksmøder så som Likemind og Twedagsbar, hvor du har mulighed for at udvide dit netværk. Og ifølge Carina Heckscher er netværksmøderne vigtige som supplement til de sociale medier, da du også her har mulighed for at skabe synlighed omkring selv og skabe nye relationer. Hun vil til hver en tid anbefale, at du tager afsted alene – selv om det kan være grænseoverskridende. Du undgår på den måde at falde i fælden, hvor du klynger dig til sit bekendtskab og misser muligheden for at møde nye mennesker.

»Hvis du er nybegynder eller generelt er utryg ved at tage til netværksmøder, er det vigtigt, at du forbereder dig. Det kan være ved at gøre sig nogle tanker om, hvad du vil have ud af mødet, og hvad du selv kan bidrage med,« siger Carina Heckscher og tilføjer, at det kan være et mål om, at du vil møde to nye personer, og at du selv kan bidrage med dit smil og din tilstedeværelse.

’Hvad laver du så?’ er et no go

Når du tager til netværksmødet skal telefonen være slukket, så du kan være fuldt tilstedeværende og mærke stemningen i rummet. Her kunne følgende spørgsmål presse sig på – hvordan kommer jeg i kontakt med de andre? Og hvordan indleder jeg en samtale?

Svaret er ifølge Carina Heckscher, at du spotter de mennesker, der står alene, da du kan være sikker på, at de er i samme situation som dig selv, og at de sikkert også har det på samme måde. Gå derefter hen – med et smil – og introducer dig selv. Og her skal du for alt i verden undgå at åbne samtalen med spørgsmål som ’hvad laver du så?’. Spørg i stedet for, om personen tit kommer til lignende arrangementer.

»Vores identitet er bundet op på det, vi laver, og det er det, vi først identificerer os med, men det er i virkeligheden ligegyldigt, hvad folk laver, når du skal skabe nye relationer. Du kan til gengæld være 100 procent sikker på, at folk vil stille dig spørgsmålet ’og hvad laver du så?’. Forbered dig derfor på, hvad du vil svare,« siger Carina Heckscher.

Ifølge hende har vi nemlig en tendens til at tale os selv ned – især som nyuddannede og jobsøgende – da man kan være i tvivl om egne kvalifikationer. Derfor er det vigtigt, at du vender spørgsmålet til din egen fordel med velforberedte svar på, hvad du laver, og hvad du søger job indenfor.

Føler du dig klar til at droppe alle forbeholdene og tage skridtet mod et større netværk? Så findes der et væld af arrangementer derude. På følgende link kan du se en liste over gå-hjem-møder, hvor du kan afprøve dine nyerhvervede networking-skills.

Seks hurtige

  1. Opret en profil på LinkedIn
  2. Netværk bevidst – det vil sige, at du finder ud af, hvem du vil have i dit netværk, hvem du kan lære noget af, og hvad du selv kan bidrage med – husk at det handler om ’give and take’
  3. Vær altid personlig, når du networker
  4. Deltag i netværksarrangementer – tag afsted alene
  5. Undgå spørgsmål som ’hvad laver du så?’ eller ’eller hvad arbejder du med?’
  6. Husk at pleje dit netværk, når du kommer i job

Om skribenten:
Jackieline-Panduro-Axelsen-networking-guide

Navn: Jackieline Panduro Axelsen
Beskæftigelse: Studerer Analytisk Journalistik ved Aarhus Universitet og DMJX, men er bosat i København, hvor jeg skriver det afsluttende speciale, inden jeg skal ud og jagte drømmejobbet.

Linkedin


1 thoughts on “Så nemt får du styr på networking”