4 tips der gør dig bedre til at skrive

Hvis du gerne vil gøre karriere inden for kommunikationsbranchen, er de svære at komme uden om: ordene. At skrive er et håndværk, der skal trænes og vedligeholdes, ligesom du ikke bliver den bedste til at spille fodbold uden at øve dig. Drømmer du om at blive en dygtig skribent, der kan ramme dine læsere der, hvor det kan mærkes? Så læs mine fire tips til, hvordan du bliver dygtigere til at skrive.

Af Sofie Eichen

Læs

Dette er nok et af de sjovere tips at overholde: Hvis du gerne vil være dygtig til at skrive, er det vigtigt, at du læser. Du kan læse lige, hvad du har lyst til og gerne mange forskellige genrer, da de har forskellige tilgange til ord. Romaner, noveller, digte, essays, artikler og anmeldelser er alle relevante at læse, hvis du gerne vil blive bedre til at skrive. Det er en oplagt måde at lade sig inspirere af nogle, der er dygtige til deres håndværk. Samtidig får du udvidet dit ordforråd, hvilket gør dig i stand til selv at skrive mere levende. Så hvis du ikke allerede er en habil læsehest, kan jeg kun råde dig til at blive det.

Øv dig

Vi kommer ikke uden om det: Det er vigtigt, at du træner og øver dig, så skriv lidt hver dag. Og dette gælder også selvom du er studerende og måske allerede føler, at du skriver meget, da opgaveskrivning er en del af din hverdag. Det er to vidt forskellige ting at skrive akademisk korrekt og at skrive kreativt. Så øv dig i at skrive fra hjertet. Uden diverse regler, der skal overholdes, har du igen mulighed for at styrke dit ordforråd og dine evner til at jonglere med ordene. Dette gør dig også dygtigere til at skrive, når der er regler der skal overholdes, så selvom du måske ikke ser dig selv som kommende skønlitterær forfatter, vil det altid gavne dig at have evnerne til at skrive kreativt.

Omskriv

Det kræver disciplin at blive rigtig dygtig til noget. Måske virker det ligegyldigt, men prøv at se din tekst igennem med kritiske øjne, igen og igen. Omskriv og gør teksten skarpere, hvor du kan. Hiv også gerne gamle tekster frem fra gemmerne og vurder, hvad du ville gøre anderledes i dag. Dette er en god måde at få øje på, hvor meget dygtigere, du er blevet, og det hjælper også med at tydeliggøre dine egne typiske fejl, så du ved, hvor du skal være særligt opmærksom.

Få en redaktør

De fleste af os er ikke så heldige at have en rigtig redaktør tilknyttet, men prøv at få en god ven eller et familiemedlem til at læse din tekst igennem for dig og komme med forslag til rettelser. At se sin egen tekst udefra kan være svært, så hvis du vil sikre dig, at du kommunikerer det budskab, der er din intention, er dette et vigtigt tip.

Det er dog også muligt at være din egen redaktør. Her vil jeg råde dig til at vente mindst et par timer fra teksten er skrevet, til du læser den igennem igen. Ved at få din tekst lidt på afstand, er der større chance for, at du læser den, som en  person udefra ville gøre det.

Vær opmærksom på, at der bør skelnes mellem generelle rettelser såsom grammatik og tegnsætning og kommentarer til teksten. Man bør derfor som redaktør læse teksten igennem mindst to gange: én gang med blik for sproglige rettelser og én gang med blik for strukturændringer, uddybninger og eventuelle opklaringer.

Verden har brug for dygtige skribenter, så jeg håber, at mine fire tips kan inspirere dig til at begynde at dygtiggøre dit håndværk. Rigtig god skrivelyst!

Om skribenten: 

Navn: Sofie Eichen
Beskæftigelse: Bestyrelsesmedlem i UNGKOM, studerende cand.merc.(kom.)’er på Copenhagen Business School og arbejder med sociale medier og employer branding som Assistant Consultant i Marketing & Communication hos PwC.

Tags: