Livet som digital nomade: Oplev verden med bærbaren under armen

Drømmer du om at rejse verden rundt og arbejde fra steder som eksotiske Argentina eller solrige Barcelona? Så skal du måske overveje at blive digital nomade. Livsstilen er en del af ny tendens med de digitale medier, som muliggør, at du ikke længere behøver at arbejde fra 9-17 i det samme grå kontor hver eneste dag. I denne artikel skal du møde 28-årige Michelle Rødgaard-Jessen, der efter afleveringen af specialet i 2014 har rejst verden rundt som digital nomade.  

Tekst: Caroline Kjærbye, foto: Thomas Vilhelm

For 3,5 år siden afsluttede dengang 24-årige Michelle Rødgaard-Jessen sin kandidatuddannelse i Innovation Management fra Copenhagen Business School. Det lå egentlig i kortene, at hun skulle finde sig et job hos Novo Nordisk, men udlængslen og lysten til at rejse vejede samtidig tungt. Michelle havde tidligere læst i Kina og ville gerne prøve at bo i udlandet igen, men det var svært at få det til at hænge sammen med et fuldtidsjob. Derfor besluttede hun sig for at starte sin egen virksomhed og sammen med sin kæreste at rejse ud i verden.

“Vi aftalte, at vi ville prøve det af i et år. Hvis det ikke gik, så havde vi i det mindste fået en masse oplevelser ud af det, og så måtte jeg jo bare tage tilbage til København og få et job”, fortæller Michelle Rødgaard-Jessen.   

Fra virtuel assistent til online marketingrådgiver

Michelle startede op som en såkaldt ‘virtuel assistent’, hvor hun hjalp forskellige kunder med administrative opgaver online. Kunderne begyndte dog at efterspørge flere marketingopgaver som hjælp til nyhedsbreve og opsætning af Facebook-annoncer, så  Michelle flyttede sig mere over i den retning.

“Det var egentlig lidt tilfældigt, at jeg endte med at arbejde med marketing. Det havde jeg ellers sagt, at jeg aldrig skulle arbejde med. Men det viste sig at være dét, som kunderne efterspurgte mest og også de opgaver, som jeg syntes var sjovest,” fortæller hun.

Michelle startede derfor virksomheden Workhero, der hjælper forskellige virksomheder og personlige brands med deres online markedsføring. I dag har hun to ansatte, der ligesom Michelle lever et digitalt nomadeliv – den ene i Chile, mens den anden skifter mellem København og Italien.

Selvom setuppet med virtuel rådgivning kan lyde lidt specielt, så er det en løsning, som mange af Michelles kunder i den grad har fået øjnene op for.

“I starten kan de godt være lidt skeptiske, når vi ikke lige kan mødes til et fysisk møde. Men så finder de hurtigt ud af, at det fungerer rigtig fint og faktisk er mere effektivt, fordi de ikke skal bruge tid på transport eller at drikke kaffe og snakke om vejret,” fortæller hun og fortsætter:

“Jeg har kunder, som jeg har arbejdet sammen med helt fra, da jeg startede virksomheden, og som jeg først har mødt efter 1,5 år.”

Digital nomade: Med verden som arbejdsplads

I løbet af de seneste år har Michelle sammen med sin kæreste rejst verden tynd og blandt andet boet i Barcelona og flere steder i Asien, mens de nu har fundet en to måneders base i Buenos Aires i Argentina. Her har de lejet sig ind i en AirBnB lejlighed, mens de begge arbejder fra samme kontorfællesskab i byen.

“En af fordelene ved vores livsstil er, at man får mange nye oplevelser. Man lærer mange kulturer at kende, lærer nye sprog og møder mennesker, der lever på en helt anden måde end én selv. Generelt får man udvidet sit perspektiv og opnår en større kulturforståelse,” forklarer Michelle.  

Hun påpeger dog også, at mange tror, at livet som digital nomade er meget mere eksotisk, end det egentlig er.

“Mange tror, at jeg arbejder fra en strand, men det er faktisk ret ubehageligt. Det er både alt for varmt, og der er dårligt internet. De fleste vil nok blive overraskede over, hvor normal en arbejdsdag jeg har”.

Michelle påpeger, at hun har valgt at arbejde meget for at opbygge sin virksomhed, så hendes hverdag ser meget almindelig ud – bortset fra at location hedder Buenos Aires. Selvom arbejdet fylder meget, så får Michelle dog også rejst en del, hvor særligt weekenderne bruges på at udforske de nærliggende lande og byer.

Ensomhed og arbejdstid er de store udfordringer

Livet som digital nomade er dog ikke altid lutter lagkage, og der følger en række udfordringer med, når livet leves i en kuffert på den anden side af jordkloden. Særligt ensomheden og det flydende fritid-arbejdsliv er udfordringer, som Michelle fremhæver.

“Det kan godt være ensomt at leve, som vi gør,” fortæller hun.

“Det kan være svært at møde nye mennesker, når man rejser så meget rundt, arbejder meget og samtidig har relationer derhjemme, der skal plejes. Det kan godt være hårdt.”

Foto: Thomas Vilhelm

Samtidig påpeger Michelle, at arbejde og fritid hurtigt kan flyde sammen, når man ikke har så mange aftaler efter arbejde som derhjemme. Samtidig spiller tidsforskellen også ind, da Michelle skal være fleksibel i forhold til. sine kunder, hvilket for eksempel indebærer at tage et møde klokken seks om morgenen eller sent om aftenen – eller arbejde i weekenden, fordi der er planlagt en tur i ugen efter.

“Skellet mellem arbejdsliv og fritid bliver meget flydende, og det er noget, som jeg har skullet arbejde med. Man kan hurtigt komme til at arbejde hele tiden. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig nogle deadlines,” forklarer Michelle.

Fordelene vægter dog langt højere for Michelle og kæresten, der gerne vil fortsætte deres digitale nomadeliv. De kommer dog til at holde en naturlig pause, da Michelle er gravid, og parret derfor flytter hjem til København for en stund.

“Vi vil gerne fortsætte med at rejse, men så bliver det nok mere 3-6 måneder om året, mens vi har en fast base i København,” fortæller hun.

Gode råd til dig, der overvejer at springe ud som digital nomade

Michelles vigtigste råd til dig, der overvejer livet som digital nomade, er at finde dén model, der passer til netop dig – både i forhold til tidshorisonten, jobfunktionen og længden af de forskellige ophold:

“Man behøver ikke at gøre det så ekstremt, som vi har, hvor vi har rejst rundt i lang tid og rykket rundt hele tiden. Man kan også bare gøre det i én måned og prøve det af,” forklarer hun.

“Eller man kan blive hvert sted i længere tid. Hvis man rejser langsommere, så bliver det også billigere at leje en lejlighed. Vi havde for eksempel seks måneder i Malaysia, som vi brugte som en base at rejse fra”.    

Michelle fremhæver desuden, at man ikke nødvendigvis behøver at være freelancer eller have egen virksomhed for at gøre det muligt. Man kan også forhøre sig hos sin chef om muligheden for at arbejde fra udlandet i en periode – og måske det viser sig at være en god ordning, der kan gøres mere permanent.

Mulighederne er i hvert fald mange, og det handler nok i bund og grund om at turde springe ud i det, købe flybilletterne og tage bærbaren under armen.

Om skribenten:

Navn: Caroline Kjærbye­ Thygesen 
Beskæftigelse: 
Arbejder som PR-konsulent hos Mindshare Danmark og læser en kandidat i Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet med profil i tværmedial kommunikation og marketing.

Twitter
LinkedIn