Cille Veje: Iværksættergen og oplevelsesfokus er min nøgle som ung DIY

Skrevet af Fie Ebbesen

Et prestigefyldt job som PR-ansvarlig for Diesel og en sideløbende karriere som DJ og booker hos Vega. Det lyder nok for mange unge med fremtidsplaner inden for kommunikation og PR i den kreative branche som et drømmejob. Ikke desto mindre var det, hvad Cille Veje sagde farvel til, da hun for et lille halvt år siden forlod sit faste job og kastede sig ud i en tilværelse som egen boss i firmaet Cille Veje Oplevelsesdesign. Hun fulgte sin iværksættertrang – og trods bekymringerne om opstarten, føler hun nu, at hun har fundet sin hylde – og råder andre med samme drømme til at turde tage springet.

”For et lille halvt år siden opstod der en rastløshed i min krop, og jeg begyndte at dagdrømme en del om at være selvstændig. Jeg følte også, at jeg var nået et stadie i min karriere, hvor det var tid til at afprøve nye ting.”

Sådan starter Cille Veje sin beretning om færden mod at blive herre i eget PR-hus. Trods sit godt betalte job og allerede igangværende karriere, hev lysten til at gå solo og starte sit eget i hende. Så hun tog springet, og besluttede sig for at gøre noget alvorligt ved iværksættertrangen.

”Når man har et iværksættergen i sig, kan det skabe en indre konflikt, når man hele tiden forsøger at passe ind i et almindeligt job. Den der indre kamp med at overbevise sig selv om, at alt er godt, når man ved, at ens drømme fører en et andet sted hen, kan skabe stor frustration,” fortæller hun.

”Så jeg gik hjem og sagde op uden at have noget foran mig, startede mit firma op, og nu står jeg her et par måneder efter med smil på læben og følelsen af at have fundet mig selv.”

At starte op som sin egen chef har dog ikke kun været et nemt og spændende projekt. For Cille Veje var det en stor omvæltning at skulle være bannerfører på alle projekter i firmaet og skulle tage stilling til de sider af at være selvstændig erhvervsdrivende, som hun finder mindre interessante – eksempelvis regnskab. Ikke mindst lå der en stor opgave i kunsten at få privat- og arbejdsliv balanceret, når det nu kun er en selv, der dikterer, hvornår man skal arbejde – og holde fri.

”Når man står alene med et firma, som jeg gør, har jeg kun mig selv til at rose mig, til at skælde mig ud og til at skubbe det hele fremad – så det bliver meget et ’Cille-projekt’. På samme tid skal jeg balancere, så jeg ikke bliver for egoistisk og kun fokuserer på det her i mit liv,” forklarer hun.

 

Oplevelsen er mit trademark

I kommunikations- og PR-branchen er der kamp til stregen mellem bureauerne. Konkurrencen om at vinde firmaernes gunst er hård, og der ligger en bunke tilbud på løsningsmodeller, når det offentlige sender en kommunikationsopgave i udbud. Så hvordan får man som lille, nystartet virksomhed gjort opmærksom på sig selv i en branche med så mange store spillere på banen? Og er det en bekymring, man har som ung DIY i branchen?

Ifølge Cille Veje er løsningen at finde ind til kernefortællingen om det helt unikke, du kan tilbyde – og som kunden ikke får andre steder. Som når du fremhæver din kundes kompetencer overfor sine kunder med dit kommunikationsarbejde: Det handler om at skille sig ud. I Vejes tilfælde har hun altid haft en særlig tilgang til arbejdet med kommunikation i kraft af sin uddannelse som oplevelsesøkonom – hun ser oplevelsen som sit trademark og arbejder for at kreere unikke øjeblikke for sine kunders publikum. På den måde drukner hun ikke i mængden af PR-bureauer, der alle kan tilbyde den samme presseindsats.

”Jeg har en tilgang til min business, der hedder, at jeg ikke gider svømme i en sø, hvor der er for mange konkurrenter. Derfor er jeg hoppet over i soppebassinet ved siden af, hvor jeg gør tingene på en lidt anderledes måde end traditionelle PR-bureauer. Derfor appellerer jeg også til en anden type kunder, der har brug for PR, booking og strategier. Netop fordi jeg har koblet oplevelsesøkonomien op på mit firma og arbejder med dette i alt, hvad jeg gør, har det i sig selv skabt opmærksomhed omkring mit firma,” fastslår hun.

 

Kreativitet driver værket

Kreativiteten som omdrejningspunkt for produktet gælder ikke kun for de kunder, Cille Veje har i sit firma. For at skabe de bedste oplevelser har hun også selv kreativiteten i højsædet. Og med eget kontor og selvbestemt arbejdsuge giver det rum til, at kreativiteten får gode muligheder for at udfolde sig, så hun opnår de bedste løsninger på sine opgaver – og samtidig bevarer motivationen.

“Jeg ønskede at udskifte arbejde med motiveret arbejde, da jeg har svært ved at tro på, at kreativitet strømmer ud af et kontor i tidsrummet 8.00 – 16.00. Derfor giver jeg mig selv lov til at have fri, når der er brug for det og arbejder primært, når passionen og motivationen er der.”

 

De gode råd

At være iværksætter er ifølge Cille Veje ikke en let opgave og har betydet en del ekstra arbejde i en hård opstartsfase, hvor usikkerheden stadig spøgte. Men med troen på værdien i det, man vil tilbyde verden, har man som ung i branchen gode forudsætninger for at slå sit navn fast. Det er dog ikke noget, du kommer sovende til– der er en masse benhårdt arbejde og timer, der skal lægges i projektet, hvis det skal lykkes.

“Min livsfilosofi er, at vil du have noget i livet, må du selv række ud efter det. Tænk, handl og lev derfor ud fra tanken om, at du selvfølgelig får det, du ønsker dig, og så er du allerede godt på vej,” fortæller hun.

“Et positivt mind-set er også en god forudsætning og en tanke om, at alle er lige meget værd, lige fra assistenten til chefen. Du ved jo aldrig, hvem du møder igen om et par år. Et netværk behøver ikke kun bestå af topchefer eller it-girls. Ved at se potentialer i alle de mennesker, der er omkring dig, kan du nå langt.”

På trods af en opstartsfase, hvor Cille Veje ikke vidste, om projektet ville holde, er hun nu glad for, at hun tog springet – for følelsen af stolthed over visionernes resultater er uerstattelig. Og det er et rush, hun gerne vil unde andre, hvis de tør tro på og gøre det samme.

”En af de største prøvelser i mit liv har været at sige jobbet op og gå selvstændig, da det er som at springe ud fra 100 meter vippen med bind for øjnene. Men den vildeste følelse opstår, når du tager springet og ikke længere er lammet af din frygt. Når du pludselig overgiver dig til nuet og troen på, at alting nok skal gå, så bliver livet en del nemmere. Jeg halser ikke længere efter penge, anerkendelse eller materielle goder, men glæder mig hver dag over, hvad jeg har og de ting, der falder ned foran mig.”

 

Cille Veje

  • Cand. Mag. i Oplevelsesøkonomi fra Aarhus Universitet
  • Stifter og ejer af Cille Veje Oplevelsesdesign: et kreativt bureau, som arbejder med oplevelsesdesign og oplevelsesbaseret kommunikation.
  • Medstifter af ’De Gyldne Damers klub’
  • www.cilleveje.com
  • http://instagram.com/cillevv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.