Det betyder din Klout Score

Du har med god sandsynlighed en Klout Score. Måske ved du det ikke, måske forsøger du ivrigt at booste den. Klout er kommet for at blive, og du bliver snart nødt til at tage stilling til tjenesten, om du vil det eller ej.

Af Søren Rasmussen

Har du en offentlig profil på et socialt medie som eksempelvis Twitter, så har du også en Klout Score. Du skal nemlig aktivt fravælge Klout gennem delvist skjulte indstillinger på deres hjemmeside. En Klout Score er en måling genereret ud fra den enkelte brugers indflydelse online; denne måling er repræsenteret på en skala fra 1 til 100 og er offentligt tilgængelig. Altså, jo mere indflydelsesrig, desto højere Klout Score.

Vil man ikke kende sin egen Klout Score, men gerne vil lure på andres, kan man blandt andet installere en applikation i sin browser, som på Twitter kan udregne en persons Klout Score. Wired Magazine kunne sidste år berette om, hvordan dette er gået ud over marketingskonsulenten Sam Fiorella fra Canada, da han under en jobsamtale for første gang stiftede bekendtskab med Klout, idet han blev konfronteret med sin Klout Score på 34. Fiorellas Klout Score var blevet udregnet uden hans viden, og med et enkelt klik var hans 15-årige erfaring indenfor branchen med blandt andre giganter såsom AOL, Ford, og Kraft, ikke længere noget værd. Jobbet gik i stedet til en anden kandidat med en respektabel Klout Score på 67.

Klout er netop blevet kritiseret for, at Klout Scoren bliver udregnet ud fra kvantiteten frem for kvaliteten. Selv mener Klout dog, at de har fundet en måde, hvorpå ens offline liv også har indflydelse. Dette forklarer dog ikke, hvorfor robotten Big Ben’s Twitter-profil opnår en Klout Score på 78 ved udelukkende at udsende et ”BONG” én gang i timen.

Hvem udnytter hvem?

I Sam Fiorellas tilfælde var koblingen mellem online og offline liv meget udtalt, og selvom Klout endnu ikke er på samme niveau i Danmark, som det er i blandt andet USA, kan du godt forvente, at der ikke går længe, før der er en reel chance for, at du enten bliver straffet for en lav Klout Score eller belønnet for en høj. Mange virksomheder i USA udnytter således den indflydelse, personer med en høj score har, til at promovere deres produkt. Det kan i visse tilfælde være en stor del af markedsføringen hos en virksomhed. Kan en virksomhed få en person med et stort online netværk til frivilligt at lave positive anmeldelser af virksomhedens produkt ved at øge servicen for vedkommende, er det ikke bare kraftfuld, men også næsten omkostningsfri markedsføring. Eksempelvis bestemmer Klout Scoren enkelte steder, hvor hurtig svartiden for kundeservice er, og ligeledes kan du uden forklaring modtage opgraderinger hos hoteller og flyselskaber.

Tanken om at forskelsbehandle kunder for at promovere et brand er langt fra ny. Til gengæld er det nyt, at enhver person i et vist omfang har mulighed for at påvirke, hvilken position man er i. Som Klout selv udtrykker det, kan man altså sige, at der sker en form for demokratisering af indflydelse og de medfølgende goder.

Tiden flyver afsted

Her tillader jeg mig så på klingende jysk at stille mig kritisk overfor Klout som en del af, hvad der efter min personlige mening er en særdeles træls tendens i vores samfund: fordi teknologien tillader os det, ser vi os nødsaget til konstant at være online. Vi skal skynde os mere og mere for at holde os opdateret og pleje vores virtuelle netværk. Man kan tale om et tidsligt paradoks, hvor teknologien udvikles med et ønske om, at vi hurtigere og mere effektivt kan udnytte tiden for i sidste ende at have mere tid tilovers i hverdagen. I stedet udviskes grænserne mellem arbejde og fritid, og vi skal hele tiden sætte tempoet op for at kunne følge med det øvrige samfund. Som konsekvens af denne acceleration af tiden og den øgede tid brugt i cyberspace vil vi automatisk fremmedgøre os for samfundet omkring os.

Klouts rolle i dette er, at det er nødvendigt konstant at være aktiv på de sociale medier for at opretholde eller øge din Klout Score, da Klout måler scoren ud fra de sidste 90 dages aktivitet. Har du som eksempel en høj Klout Score og tager på ferie et sted uden internetadgang i et par uger, så vil din score styrtdykke i løbet af den tid. Man er altså pisket til arbejde hårdt for at bevare sin indflydelse.

Som Uncle Ben fortæller Peter Parker aka. Spiderman i deres sidste samtale inden onklens død: ”With great power comes great responsibility.” (eller var det Voltaire?) – men er det virkelig det værd?


One thought on “Det betyder din Klout Score”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *