Vil du gerne i gang med at skrive? 5 nemme tips til at skrive godt

Af Victor Stampe

Det her er en artikel til dig, der er fascineret af bogstaver, ord og sætninger, men har svært ved at finde hoved og hale i, hvordan en tekst skal flyde. Artiklen indeholder 5 tips, du kan have med i baghovedet, når du skriver din første tekst, og som på sigt vil hjælpe dig med at skrive godt. Men hvad betyder det overhovedet at skrive godt?

“At skrive godt er at skrive så det budskab, man har på hjerte, kommer klart og effektivt frem til den eller dem, man skriver til. En god tekst er derfor en tekst, der så gnidningsløst som muligt overbringer dit budskab til læseren”
(Henrik Galberg Jacobsen & Peder Skyum-Nielsen – “Dansk Sprog” (2014))

Definitionen her fra Dansk Sprog fokuserer på, at en god tekst kan viderebringe dit budskab så effektivt som muligt på en sådan måde, at dit publikum forstår præcis, hvad du har ment. Med det i baghovedet kommer her de 5 tips:

 

Tip #1: Skriv uden omsvøb

Tusindvis af ting slås hver dag om dine læseres opmærksomhed – sørg for at din tekst vinder!
Facebook skal tjekkes, nyheder læses og tanker om aftensmaden tænkes. Hvis ikke du med det samme i din tekst kommer til sagens kerne, kan du risikere at miste læserens interesse allerede i indledningen, før de overhovedet når at læse alt det spændende, din tekst har at byde på. Så kan det være ligemeget, at dit budskab er nok så klart, hvis det aldrig bliver læst. Undgå derfor de overordentligt lange indledninger og smid svesken på disken fra starten af: Hvad handler teksten om?

 

Tip #2: Skriv indenfor genren

Skriv din tekst så den passer til læsernes forventninger – drop fagtermer i “læs-let artikler” og sproglig leg i universitetsopgaver.
Vi støder i løbet af vores uddannelse på en del genrer af forskellig art, og de fleste har efterhånden en nogenlunde idé om, hvad de kan forvente, når de åbner eksempelvis en koncertanmeldelse eller en nyhedsartikel. Netop på grund af den forventning kan det være forvirrende, hvis der bliver brudt for meget med genren; hvis koncertanmeldelsen er skrevet med mange passivformer og højt lixtal, eller hvis nyhedsartiklen er skrevet på rim. Det kan altså fjerne læserens fokus fra dit budskab, hvis det kommer i en forvirrende eller uventet form. Genrebrud kan sommetider fungere godt og gøre en tekst spændende, men hvis du ikke har en specifik plan med det, kan det være bedre at holde sig inden for genrens trygge rammer. Det samme gælder sproget – dine læsere lader sig næppe imponere over dit ordforråd men snarere den måde, du bruger ordene på.

 

Tip #3: Skriv korrekt

En kort gennemlæsning på 30 sekunder kan spare dig for at skulle sende en opfølgende e-mail eller for at din artikel blive misforstået.
En klar tekst med korrekt sprog gør dit budskab mere troværdigt. Hvis dine kommaer sejler, og din tekst lider af stavefejl og er sjusket, kan dine læsere undre sig over, hvorvidt du overhovedet har gjort dig umage med teksten og dens indhold. Tænk hvis du på samme måde har sjusket med det faktuelle i teksten og ikke har lavet din research ordentligt? Det er måske sat på spidsen, men faktum er, at form også har betydning for indhold.

 

Tip #4: Skriv overskueligt

Din tekst skal være nem og intuitiv at forstå og følge med i.
Når vi allerede har slået fast, at din tekst er i konstant kamp for din læsers opmærksomhed, er det vigtigt, at den følger en form, der er intuitiv og nem at forstå; brug derfor redskaber som lister eller nyhedstrekanten som skabelon for din teksts opbygning. Selvom man selvfølgelig håber, folk læser ens artikel i sin fulde længde, foregår langt den meste læsning blot overfladisk og skimmende. Din tekst skal derfor være nem at danne sig et overblik over, så læseren nemmere kan hoppe fra punkt til punkt, hvis opmærksomheden svigter, eller hvis han leder efter et specifikt emne. Hvis du eksempelvis mistede interessen ved tip #3, ville du stadig have relativt nemt ved at hoppe ind i teksten igen her ved tip #4. Bruger du ikke punkter, så sørg for at have informative overskrifter, så læseren nemt kan orientere sig om, hvad teksten nu skal handle om.

 

Tip #5: Skriv!

Skriv, skriv, skriv – og en nem øvelse.
Når alt andet er sagt, så er der kun én måde at blive bedre på; ved at omsætte din teori til praksis. Ligesom alle andre discipliner, er det at skrive i høj grad “learning by doing”, og jo mere du skriver, jo bedre vil du blive. Skriv en sjov event-beskrivelse på Facebook, en kort anbefaling på Yelp eller måske bare en e-mail til din mormor. Det vigtigste er, at du får ordene på papiret og brugt din teori.

Hvis det er svært at komme i gang med at skrive selv, så start i de små. Åbn en artikel fra nettet i dit dokument og stil den op, som du selv ville have gjort. Ikke to personer skriver på samme måde, så tænk over, hvordan du ville have skrevet denne artikel. Ændr lidt hist og her på sproget efter dine præferencer og gør langsomt teksten til din egen. Overhovedet at finde sine egne præferencer for, hvordan en tekst skal flyde, kan være en kamp, og her hjælper det i starten, hvis du ikke selv skal tænke over indholdet.

 

Om skribenten

Navn: Victor Stampe
Beskæftigelse: 
Bestyrelsesmedlem i UNGKOM KBH | Retorikstuderende på KU | Praktikant hos Frontpage PR & Kommunikation | Brænder for den skæve vinkel og den underholdende tekst. Fan af åndssvage ordspil og gode historier.

https://www.linkedin.com/in/victorstampe/https://twitter.com/StampeVictor