Insider-tricks til legatsøgning

Som studerende, der skal på udlandsophold, er økonomi men også tid vigtige faktorer. Mange tyr til legater, men det er hverken nemt eller hurtigt, at overbevise fonde om, at du er den rette kandidat. Læs med her og blive lidt klogere på den jungle, legatverden kan være.

Af Helya Rasti

Flere og flere danske studerende tager på udveksling i udlandet. I 2016 tog dobbelt så mange på udlandsophold som i 2015, men det er desværre ikke en billig fornøjelse.

Det store spørgsmål er nu; hvordan skal man som ung, fattig studerende, der spiser spaghetti med ketchup til aftensmad, få råd til det?

Med de næste 5 råd bliver hiver du forhåbentligt rigeligt med legater ind til dit udlandsophold, så du kan blive behandlet som den prins(esse) du er.

1. Sooner rather than later

Kim Kardashian Eating GIF

“Jeg gør det i morgen” –  er en ofte brugt sætning, og før du får set dig om, er der gået en måned, og endnu en Kardashian er blevet gravid.

Gå i gang i god tid, så du får søgt de rigtige fonde og legater. De færreste legater dækker allerede afholdte udgifter, og eftersom nogle kun kan søges i foråret og efteråret skal du være tidligt ude. Nogle af dem støtter dog gerne så længe opholdet ikke er slut, så keep busy.

Du skal regne med at bruge 20-30 timer på at gøre al forarbejdet, før du får sendt din første ansøgning afsted, men derefter tager det ikke mere end en halv time for hvert ansøgt legat.

Det er altså vigtigt at gå i gang i god tid, så du får søgt de helt rigtige legater og mere til. Det betyder i sidste ende en højere timeløn, og hvem siger nej til det?

2. Legatbogen – din billet til legathimlen

Happy Hell Yeah GIF

Nu til jungledelen – hvor er alle de her magiske legater, som giver en stakkels studerende råd til at komme over på den anden side af jorden?

A staircase to heaven: legatbogen.dk! En gratis database med alle kongerigets fonde og legater. Der er dog mange lignende hjemmesider. Nogle tager betaling for at finde dig legaterne, hvilket kan være en fordel, hvis du er i tidsnød.

På Legatbogen.dk skal du blot trykke på de kategorier, der passer til din profil. Foruden “fattig”, “stresset”, “sulten” og “træt”, kan du trykke på følgende:

– Studier og praktik i udlandet

Søg på dit uddannelsessted og andre tilhørende nøgleord. Det kan for eksempel være handel, jura, bachelor.

– Forskning og uddannelse
Uddannelse
Skole- og kursusophold

3. Opfyld alle krav

stranger things law GIF by Geek & Sundry

Det er vigtigt ikke at undervurdere det væsentlige i at opfylde alle krav. Ikke 90 procent af kravene, men ALLE krav. Læser du andre guides til legatansøgning, vil der stå, at du skal vedlægge dokumenter, som fremhæver din stærke side. Det kan i nogle tilfælde gøre sig gældende – dog gider de ikke se en glødende anbefaling medmindre de har bedt om det.

Hvis du ikke opfylder alle formalia, kan du være sikker på, at din ansøgning ryger i skraldespanden. Mere end halvdelen af alle ansøgninger bliver kasseret på grund af et mangelfuldt ansøgningsskema.

Nogle fonde har lange vejledningsdokumenter, som du skal læse. Også selvom det virker mere langhåret, end hvad man har overskud til. I sidste ende betaler det sig at læse dem grundigt igennem. Den finansielle støtte vil klart opveje din brugte tid på at sætte dig ind i formalia.

4. Få styr på dine dokumenter

Panicking Leslie Nielsen GIF

De fleste kræver samme dokumenter; ansøgning, budget, CV, anbefaling, karakterer, oversigt over andre fonde og legater (som du har søgt) samt acceptance letter.

Hvordan du skriver dokumenterne, er selvfølgelig også afgørende. Derfor er her en mindre oversigt over ting, du skal være opmærksom på, så buckle your seatbelt og på med brillerne.

Motiveret ansøgning:

  • Brug deres fundats (som beskriver deres formål) og sæt det i forbindelse med din uddannelse. Forklar hvilken forskel dit udlandsophold gør for dig og din uddannelse, især hvis du f.eks. kan læse et fag i udlandet, som du ikke kan læse herhjemme.
  • Gør det personligt uden at fortælle hele din livshistorie – lad være med at skrive mere end en A4 side.

Budget:

  • Det er dyrt at tage til udlandet, og det ved fonden godt, hvorfor du gerne må komme dit estimat i den dyre ende. Men sætter du det for højt, ender din ansøgnings i værste tilfælde i skraldespanden.
  • Medmindre fonden beder om et specifikt støttebeløb, skal du ikke angive det.

Anbefaling:

  • Dine anbefalinger kan være den afgørende faktor i sidste ende. En god anbefaling er enten fra dit nuværende uddannelsessted eller et relevant studiejob. Få dem gerne til at skrive noget, der understøtter din ansøgning og beskriver dine personlige egenskaber.
  • Kræver fonden nogle dokumenter, du ikke kan fremskaffe i tide, skal du – for guds skyld – huske at skrive, at disse bliver eftersendt. Ellers kan du igen sige hej til afvisnings-bunken.

Når du først har styr på dine dokumenter, kan du søge legater lige så hurtigt, som du tager 15 shots for 100 kroner på Elhjørnet, så lav en oversigt over dine legater og lad jagten skydes i gang.

5. Søg specifikke og store legater

Keeping Up With The Kardashians College GIF

Der findes flere legater, end du tør drømme om. Nogle uddeler efter meget generelle kriterier, mens andre er specifikke. Nogle støtter for eksemprl studieophold så længe de varer mindst ét semester, andre  har krav til ansøgers specifikke uddannelse, køn, alder mm.

Når du starter med at søge, kan det være en fordel at søge legater med specifikke kriterier. Der vil ikke være nær så stor konkurrence, og du vil passe endnu bedre på profilen.

Når det er sagt, er det fordelagtigt at kigge efter fondens/legatets årlige uddeling. Nordeafonden støtter med mange penge, og så længe du er i gang med din kandidat og har et bestemt snit, kan du være sikker på at få del af dem. I samme kategori ligger Augustinus Fonden, Oticon Fonden og Otto Mønsteds Fond.

Hvis du er tidspresset, skal du søge de legater, du er sikker på at få penge fra. Har du derimod massere af tid, skal du søge så mange som muligt.

Selvom mange siger, at man ikke skal skyde med “spredehagl”, vil fordelen ved dette være, at din timeløn bliver højere. Dette givet, du søger de rigtige legater – efter denne guide er det forhåbentligt lige præcis det du gør.

Her en mindre guide til dit dovne væsen:

  1. Jo tidligere du går i gang, jo mere støtte får du. På den måde får du søgt alle nødvendige legater og måske endda mere til.
  2. Brug Legatbogen eller lignende sider. Medmindre du er meget tidspresset, er det ikke nødvendigt at betale for at finde legater, du kan google dig frem til.
  3. Husk at opfylde alle krav. Vis dig selv fra din bedste side, uden at sende dem mere end de gider at se.
  4. Klargør alle dine dokumenter og tilpas dem fonden samt grunden til dit udlandsophold.
  5. Søg de fonde med en høj årlig uddeling, og gør dine chancer endnu bedre ved at søge legater, der er meget specifikke i deres kriterier.

Forhåbentlig er du nu mere klar, end en gravid kvinde der er gået 2 uger over tid, og godt  polstret til at søge de helt rigtige legater på den helt rigtige måde.

Om skribenten

Navn: Helya Rasti
Beskæftigelse: Når jeg ikke giver den gas på volleyballbanen, er jeg Content Lead i Legatbogen. Planen er at besøge alle kontinenter, drikke vin og udforske kommunikationsverdenen.