Likemind Copenhagen – det starter med kaffe

Hver tredje fredag i måneden kl. 8 mødes fremmede fra 39 internationale storbyer. Set-uppet er simpelt: Ingen agenda, ingen faglige oplæg – Bare kaffe og en café fuld af mere eller mindre fremmede mennesker. Søren Bo Steendahl er en af fyrene bag den københavnske udgave.

Billede fra www.facebook.com/lmcph (Justas)

Du kender punktet på programmet – Netværk. Det er gerne sidste punkt ved et travlt og informationstungt arrangement og anviser spidst: Netværk nu or die trying! Kommunikationsbranchen er fuld af netværksmøder, gå -hjem-møder og branchefester, men måske skal du stå lidt tidligere op for at få det fulde udbytte? Måske kl. 8?

Søren Bo Steendahl fra reklamebureauet Kadaver bragte for snart fire år siden konceptet ’Likemind’ fra New York til København. Og siden det allerførste møde har han kun misset to Likeminds i København. Unge Kommunikatører tog forbi Kadaver til kaffe og krammer og mødte Søren til en snak om Likemind Copenhagen og om at stå tidligt op fredag morgen og netværke.

Fra NY til CPH
Likemind-konceptet stammer fra New York og har krydset Atlanten på grund af Søren og en kammerat. Omkring kl. 6 en fredag morgen for fire år siden tog Søren et tog fra Brooklyn til Manhattan for at nå en tidlig kop kaffe med en gruppe vidt fremmede mennesker. Det var en lang tur for en kop kaffe, men et par new yorkere havde hypet et netværksarrangement, der blev kaldt Likemind.

”Jeg var i New York i 2008 med min ven Johannes i forbindelse med et praktikforløb på Kaospilotuddannelsen. Vi skulle hjælpe en multientreprenør med at starte et firma, og vi var derfor ude og møde en masse forskellige mennesker for at lave markedsanalyse og bygge netværk op. Vi mødte to new yorkere, der talte om et megafedt event – Likemind. Man skal tage new yorker entusiasme lidt med et gran salt, men vi besluttede os for at tage til det.”

Søren og Johannes endte på en café midt i New York med 85 mennesker, som de aldrig havde mødt før. Stemningen var afslappet, de fik en kop kaffe i hånden og et navneskilt på, og så var de klar til at være en del af Likemind NY, hvor konceptet er startet af de to bloggere, Piers og Noah, der var trætte af, at alt netværk handlede om visitkort og martinis.

”Piers og Noah oplevede, at arrangementer, der skulle være netværkskabende blev brugt som billige byture, hvor folk skød om sig med visitkort. I mængder og med en styrke, der mindede om salver fra et maskingevær.”

De to bloggere diskuterede problemet online og blev enige om at mødes over en kop kaffe i virkeligheden og tale, om hvad der kunne gøres ved det. Men med to pressede kalendere fandt de hurtigt ud af, at aftener og eftermiddage var udelukket. Til sidst blev de enige om, at fredag morgen kl. 8 var det tidspunkt der passede dem begge bedst.

“Piers og Noah fandt frem til, at ”hey! vi er rimelig ligesindede – skal vi ikke mødes over en kop kaffe og tale om, hvordan konceptet for et netværksarrangement så skal være?”. De havde haft hele samtalen online og flere mennesker valgte at dukke op den morgen for at blande sig i samtalen og kaffeaftalen. Og så blev de to enige om, at så var det bare det, som de ville gøre: Sørge for, at folk, der har lyst og engagement til at mødes om morgenen, har mulighed for det.”

Det var den tredje fredag i måneden, og de to bloggere besluttede, at der skulle være et Likemind-møde hver måned. De så lynhurtigt et koncept og franchisede det. Og det var dette koncept Søren tog med tilbage til København, og som fra første gang for snart fire år siden har været på Din Nye Ven i Skt. Peder Stræde.

Vi mødes… kl. 8?!
Din Nye Ven åbner for at holde Likemind. Man mødes, drikker kaffe, taler om emner man tænder på, inspirerer og bliver inspireret. På den måde er konceptet lige så simpelt som det i New York.. Søren bliver tit spurgt, om der ikke er en dagsorden, et foredrag eller en facilitering af mødet?

”Flere og flere spørger mig om en agenda. Det er folk, der ikke har været der! Folk, der har været der, er glade for konceptet. Man kan gøre det til, hvad man vil efter state of mind. Fra pitch til afslapning. Fra forretningsmøde til morgenkaffe. Det unikke er, at det er et rum, hvor alle i rummet er gået ind på den præmis, at man gerne vil snakke og mødes med fremmede. Og der ligger en helt naturlig icebreaker i det tidlige tidspunkt: Hvad fanden får os op kl. 8 om morgenen for det her?”

I starten var det typisk Kadaver og Sørens netværk, der dukkede op, men over årene er der sket en udvikling, og i forhold til de første møder, er det nu nogle helt andre mennesker, der kommer til møderne. Der er gennemsnitligt 70 mennesker igennem fredag morgen og formiddag. Fra et rekordarrangement med omkring 100 deltagere til en kold, mørk januarmorgen, hvor kun 15 trodsede vejret. Nu er tallet nogenlunde stabilt på 70, hvilket ifølge Søren passer godt med intentionen om, at det skal være afslappet.

Den første kop
Hvis man skal til Likemind for første gang er der rig mulighed for at starte samtalen på fx Facebook eller på Twitter. Man kan altså aftale at mødes med nogen online eller bare tage ven fra eget netværk med.

”Det kan give en god tryghed i starten at tage en ven med – altså det er nu trygt nok, men det er en barriere for danskere at være åbne og bare snakke med folk. Man er lidt påpasselig. Men ved Likemind er der pludselig en, der stikker en lab frem og siger: Hej, jeg hedder Søren – hvem er du? Så det er fedt, hvis du tager en med, men pas på, at I ikke låser hinanden.”

Måske er man ikke så modig første gang man dukker op, og måske får man kun trykket hånd med Søren, men så er man i gang! Måneden efter kan man lege med at sætte sig et mål med kaffen – fx at man skal have snakket med en eller to, man ikke kendte på forhånd.

”Hvis man er helt ny, kan man sagtens følges med en ven. Herfra kan man se hvordan det går og evt. aftale at skilles efter den første halve kop er drukket. Det vigtigste er i virkeligheden bare, at man hygger sig – så er det sådan set ligegyldigt, om man er studerende, selvstændig eller direktør.”

Næste Likemind Copenhagen er fredag d. 16. november. Kom kl. 8 til sort energi på Din Nye Ven. Likemind har for længst bevist, at man ikke behøver andet end kaffe og gode folk til at skabe et afslappet og velbesøgt netværk.

Find Likemind på www.facebook.com/lmcph og på Twitter på @likemind_cph eller #lmcph. Bonusinfo: Likemind Copenhagen fejrer de fire år ved en fødselsdagsfest i marts 2013, for alle dem, der har drukket morgenkaffe i løbet af årene.