Af Susanne Thomsen
Klokken er kvart over to, og du har kun to døgn tilbage, inden du skal sætte det sidste punktum. Aflevering. Bedømmelse. Karakter.
Uret tikker. Du sidder og stirrer blindt på computerskærmen. Kaffen ved siden af dig er så småt blevet kold. Markøren står og blinker, fordi den forventningsfuldt venter på, at dine fingre glider hen over tastaturet. Men der sker intet. Du bliver frustreret over, at du ikke kan komme videre. Du begynder at overveje overspringshandlinger for at komme væk fra opgaven. Pludselig får du lyst til at rydde op eller ordne vasketøjet.
Langt de fleste af os kan genkende scenariet. Skriveblokering er ikke en dans på roser. Tværtimod. Hvis nu bare afleveringen skrev sig selv, så var det hele meget nemmere. Efter flere skriveblokader har jeg lært, hvad jeg selv skal gøre for at tackle det. Derfor vil jeg her give dig mine bedste råd, som du kan bruge, når dine fingre begynder at lege stopdans foran tastaturet.
-
Identificér problemet
I bedste Sherlock Holmes stil må du først og fremmest finde frem til, hvad der er årsagen til din skriveblokering. Mangler du at lave mere research, er det manglende interesse, eller er det måske bare skoletrætheden, der er ved at melde sig? Ved at konstatere årsagen til skriveblokeringen er det nemmere at finde ud af, hvordan du kan løse den.
-
Vælg overspringshandlinger med måde
Overspringshandlinger er fristende, når man sidder fast i en opgave. Vælg dem med omhu. Sov på det. Gå en tur. Gør noget, der kan give luft til hjernen, mens du vælger at komme lidt væk fra opgaven. Ofte får du mere ud af at tage en halv time ud af din kalender for at gå en tur end at bruge endnu en halv time på at blive frustreret over din skriveblokering. På den måde kan du se opgaven med nye, friske øjne. Måske knækker du koden til resten af opgaven under din gåtur?
-
Skift omgivelser
Sidder du altid samme sted, når du skriver opgave? Samme stol, samme udsigt og samme (u)inspirerende maleri på væggen? Prøv at sætte dig ind i et andet rum, tag over på skolen eller tag ned på det lokale bibliotek. Bonus: På vej derhen får du en pause fra din opgave. Eksempelvis skrev jeg mit studieretningsprojekt i stuen, på værelset og hjemme hos mine bedsteforældre.
-
Brug din studiegruppe
Din studiegruppe er ikke kun god til notedeling og kaffeaftaler. Dine medstuderende sidder ofte med samme opgave som dig, så hvorfor ikke dele jeres erfaringer og frustrationer. Nogle gange er det faktisk lettere at komme med input til andres opgaver, hvilket samtidig kan inspirere dig til dit eget skriveri. Brug hinanden som sparringspartnere. Måske sidder én, to eller måske tre også i skriveblokering lige nu.
-
Sæt uret og skriv
Du kan faktisk skrive dig ud af din skriveblokering. Ja, du læste rigtigt! Sæt dit gamle æggeur til og skriv løs. Luk ned for alt, der kan forstyrre dig. Det er ikke nu, at du skal tjekke Messenger. Tænk ikke på stavefejl, Caps Lock eller fængende formuleringer. Bare skriv alt ned inden uret ringer. Du kan altid gå tilbage og redigere i din tekst for at finde den helt perfekte formulering. Lige nu drejer det sig bare om at få noget ned på papir. Du kan eksempelvis bruge denne guide fra AU Studypedia, som er frit tilgængelig.
-
Tal højt for dig selv
Det er sket. Du har den der vanvittige pointe, som vil blæse underviser og censor ned af stolene. Den er – hvis du selv skal sige det – ge-ni-al. Der er bare ét problem. Du kan ikke få pointen formuleret rigtigt. Det giver ikke mening, når det kommer ned på skrift. Her kan du med fordel prøve at fortælle pointen til dig selv. Forklar, hvad du mener – med ord. På denne måde kan du finde frem til kernen af det, du egentlig vil sige og dernæst finde ud af, hvordan ordlyden skal være.
-
Giv dig selv et skulderklap
Ofte skyldes din skriveblokering ikke skriveløse fingre, men nærmere et fast tryk på Delete-knappen. Alt det, som du skriver, føles bare ikke godt nok. Selvom både mor, moster og kæreste har forsikret dig om, at du har skrevet en god opgave, så tvivler du stadig på, om det er godt nok. Skriveblokeringer skyldes ofte dine forventninger til dig selv. Derfor kan det være sundt og godt for skrivelysten, hvis du fortæller dig selv, at det er en god opgave. Tro på dig selv og dine evner. Husk på, at du er din hårdeste kritiker.
Er du vild med Susanne Thomsens artikel? Og vil du læse mere fra hendes hånd? Så læs også hendes artikel om at styrke kropssproget eller om influencer marketing. Eller læs alle de andre gode UNGKOM-artikler lige her.