Studieteknik: Få mere ud af dit studie

Af: Anna Rosenberg

Måske er du lige startet på din uddannelse og er ved at få samlet alle indtrykkene efter et væld af introduktionsmøder, rusaktiviteter og dine første fag. Måske er du startet på et nyt semester efter en lang sommerferie og tænker: “nu skal det gå liiidt bedre end sidste semester”. Hvor end du er på studievejen, er det hverken for tidligt eller for sent at tænke over en god studieteknik.

Din egen studieteknik kan gøre din studietid bedre og øge chancerne for succesoplevelser – og helt generelt hjælpe dig til en bedre studietid. Studieteknik handler i høj grad om planlægning, og det kan give et større overblik over din tid og dine (faglige) mål. Dermed kan du få et større udbytte af dit fag og din faglige kompetenceudvikling. En god studieteknik kan give dig det nødvendige overskud og mindske risikoen for studiestress.

 

Hvad er planen og mål(ene)?

Den helt store fordel ved at tilegne sig en studieteknik, er at sørge for, at du som studerende har et overblik over dit studieforløb.
Planlægning er altså kodeordet i studieteknik, der kan optimere udbyttet af dit studieforløb.
Du kan med fordel lave en ugeplan, så du kan strukturere din tid og skabe det nødvendige overblik. Ugeplanen vil også give dig muligheden for at holde fri med god samvittighed og give plads til fritidsinteresser. Jeg selv forsøger at studere i almindelig arbejdstid, så min fritid passer med venner og families. Det er vigtigt, at du laver en realistisk ugeplan. Det vil sige med planer og mål, som kan nås – hvilket også er noget, du erfarer og kan tilpasse hen ad vejen. Du kan finde skabeloner til ugeplaner (med og uden klokkeslæt) her.

Du kan med fordel også lave en semesterplan, så snart du får styr på, hvordan og hvornår du arbejder sammen med din studiegruppe, hvornår dine eksaminer, et eventuelt arbejde eller noget helt tredje, ligger. På den måde kan du også sætte mål og delmål. Hvor langt vil du være med din eksamensopgave på hvilket tidspunkt? Hvornår er arbejdsbyrden særlig tung på dit arbejde? Hvornår skal du på ferie?  

 

Hvor og hvordan læser du?

På de fleste uddannelser er der lagt op til mange forberedelsestimer og selvstudie. Derfor er det vigtigt, at du overvejer og afprøver, hvordan du studerer bedst. Din studieteknik, sammen med din ovennævnte ugeplan, kan optimere muligheden for at overskue den store læsebyrde.
Læsningen under dit studie kan have forskellige formål, og derfor er der også forskellige læsemåder til hvert formål.

Groft sagt kan man snakke om fire forskellige læsemåder:

  • Skimning – når du læser for at orientere dig om indhold.
  • Normallæsning – når du læser for at forstå indhold.
  • Intensiv læsning – når du læser for at lære i detaljer.
  • Selektiv læsning – når du læser for at finde særlige informationer.

Det er uden tvivl en teknik i sig selv at kunne differentiere disse læseteknikker og bruge dem i de rigtige situationer, men det er værd at bruge energi på at lære. Tag et kig på nogle af disse seje videoer, der kort og godt forklarer om blandt andet læseteknik (og andre meget brugbare råd).
Et andet tip i forbindelse med forberedelse er at tænke over, hvor du studerer. Det kan for mange (mig selv inklusiv) være en god idé at læse på biblioteket eller på skolen, så du eksempelvis undgår for mange overspringshandlinger derhjemme. Selvom du befinder dig på læsesalen eller biblioteket, så husk at slukke telefonen og minimere de fristende overspringshandlinger (du kan gøre dig bekendt med de mange overspringshandlinger i denne artikel).

 

Træk på alt og alle

At bruge forskellige tilbud og at spørge alle, der kan hjælpe dig, er egentlig en strategi, der kan bruges i de fleste slags sammenhænge, både studie- og arbejdsmæssigt. Det er også en teknik, man kan blive ved med at forbedre. Først og fremmest kan du via din uddannelsesside og forskellige studieteknikkurser på din uddannelse få endnu flere værktøjer til studie-, læse- og notatteknik. Derudover er en studiegruppe en kæmpe gevinst for dit faglige udbytte og måske også for din studiedisciplin. En studiegruppe vil både kunne motivere dig til at nå deadlines og mål, men også hjælpe dig med at diskutere de ting, I gennemgår på studiet. En refleksion og diskussion kan både afklare tvivlsspørgsmål og give dig et stærkere fagligt udbytte. Så prioritér at arbejde med en studiegruppe.

Du lærer ikke den mest optimale studieteknik for netop dig ved hjælp af en enkel øvelse (eller en enkel artikel) – desværre. Det kræver, at du selv erfarer, hvordan du arbejder bedst og afprøver diverse teknikker af. Når det er sagt, er der nogle væsentlige værktøjer, du kan afprøve. Men det, er det værd at bruge tid og kræfter på, er at tilegne dig din helt egen studieteknik. Det vil både effektivisere og optimere din læringsproces, og vigtigst af alt vil det skabe grobund for et godt studieforløb uden al for meget kaos.

 

Om skribenten:

Navn: Anna Rosenberg
Beskæftigelse: Læser en kandidat i film- og medievidenskab på Københavns Universitet med en profil i journalistik. Elsker at nørde kreativ formidling og jagten på den gode fortælling.
Linkedin
Twitter