DOs & DON’Ts til eksamen

Som universitetsstuderende er der ingen vej uden om – januar er som regel lig med eksamen, og lige gyldigt hvor meget du ignorerer det med overspringshandlinger, så er faktum, at den skal overstås!

Efter fem lange år hvor jeg har siddet på den mindre sjove side af eksamensbordet – nemlig overfor eksaminator og censor – er det endelig blevet min tur til at springe ud som den “magthavende”, og det betyder, at jeg nu har fundet mig tilrette på modsatte sige af bordet. Det er derfor kun fair, at jeg videregiver lidt fif til dig som studerende og vil i nedenstående således smide tips til, hvordan du kommer igennem dagen – hvad du med fordel kan gøre, når du sidder i eksamenssituationen, og ikke mindst hvad du absolut IKKE skal gøre.

DOs

Dress-up! I din forberedelse op til eksamen er det ganske naturligt, at du bor i din gamle pyjamas, eller dit gamle træningstøj fra din storhedstid, at du springer et bad eller to over og glemmer at børste dine tænder. Det er fuldt legalt og forståeligt – og faktisk mere en regel end en undtagelse! Men eksamensdagen er bare ikke dagen, hvor du skal lege sjuske-Dorthe. Klæd dig derfor ordentlig på, ikke nødvendigvis jakkesæt eller gallakjole, og lad for guds skyld også de alt for stramme bukser og den dybe kavalergang blive hjemme, men vær præsentabel, når du træder inden for i eksamenslokalet. Det giver ikke ekstra point, men det efterlader et godt indtryk!

Giv hånd og præsenter dig selv! Fortsæt den gode stime, som du allerede er i ved at se godt ud. Giv hånden og præsenter dig selv – både overfor eksaminator og censor, da det (igen) giver et godt indtryk og især er censor behjælpelig. Han eller hun skal nemlig huske et hav af navne den dag, og selvom det ikke sikrer dig et 12-tal, så skader det bestemt ikke at udvise gode manerer.

Brug stikord! Det er simpelthen ganske uinspirerende for både censor, eksaminator og dine medstuderende at høre på, at du læser op fra et stykke papir, når du skal fremlægge dit oplæg. Noter er okay at medbringe til eksamen, men lad være med at læse monotont op fra dine papirer. Og du kan være ganske roligt – skulle du alligevel miste overblikket eller tabe tråden, så er både eksaminator og censor normalt nogle meget tålmodige og søde mennesker, der giver dig til tid at komme tilbage på sporet. Øv dig hjemmefra og skriv nogle stikord ned, der fungerer for dig, og får dig til at huske på, hvad du skal sige. Kun øvelse gør mester!

Hold oplægget for dig selv! Når du har dit oplæg på plads, så bur dig inde i soveværelset, på toilettet eller andre steder, hvor du kan være uforstyrret. Hold oplægget som du ville holde det for eksaminator og censor, tal højt for dig selv, og tag tid på oplægget, så tiden ikke løber fra dig inde til eksamen. Det får oplægget til at sidde lige i skabet – også selv du måske føler dig en anelse dum. Hvis du er rigtig sej og har mod på det, kan du også holde oplægget foran et publikum – fx din kæreste, din mor, dine medstuderende, din nabo eller hvem der nu lige er i nærheden. På den måde får du god øvelse i at kigge op fra dine noter, så den naturlige øjenkontakt ikke får dig til at gå i panik under eksamen.

Og træk for guds skyld vejret! Eksaminator og censor ved godt, at du muligvis er skide nervøs – de har selv været i samme situation! Du behøver altså ikke at holde hele dit oplæg i én vejrtrækning – hold derimod de pauser, du har brug for, og husk at trække vejret!

DON’Ts

“Undskyld, jeg hørte ikke lige efter?” – er en sætning, du skal holde dig fra! Med genindførslen af gruppeeksamen betyder det, at eksamenstiden forlænges markant. Du kan i kampens hede derfor have svært at bevare koncentrationen og den fulde opmærksomhed, alt imens en eller flere medstuderende er i fuld gang med at imponere ved eksamensbordet. Her kan det godt blive fristende at trække neglefilen op af tasken, at tjekke Facebook på den nærliggende iPad eller at dagdrømme sig ud af vinduet. Det er der jo alligevel ingen, der lægger mærke til, tænker du nok. Well… DON’T! Både eksaminator og censor ser det, og det kan rent faktisk være et forstyrrende element – også for dine medstuderende. Lad i det mindste som om, at du er interesseret og engageret i samtalen – så kan du i al hemmelig godt sidde og tænke på flæskesteg og lagkage.

Lad være med at se overrasket ud! Du skal ikke lagre hele pensum for semestret i hukommelsen, men du skal nogenlunde have styr på, hvilken litteratur du på dit semester er blevet præsenteret for. Det er altså en klar fordel, hvis du ikke ser helt vildt overrasket ud, hvis censor eller eksaminator nævner Giddens, Goffman eller en helt tredje, som I har stiftet bekendtskab med ved tidligere forelæsninger. Det er derfor en vildt dårlig idé slet ikke at læse op på andet litteratur end det, du og din gruppe har anvendt i projektet – hvis I ikke selv kommer ind på det, vil I med garanti blive spurgt ind til alternativer.

Powerpoint er no-go som kilde! Lad os slå det fast med det samme: Et powerpoint er som regel ikke en valid kilde til et projekt! Så lad for guds skyld være at med referere til forelæsninger eller forelæseres powerpoint, hvis eksaminator eller censor spørger efter kilden på en given model, teori, metode mv.. Der er ingen tvivl om, at alle dine forelæsere er kloge og kompetente, og mange af dem henviser med garanti også til materiale, de selv har forfattet, men du kan være ganske sikker på, at dine forelæsere har deres viden et sted fra – som i form af bøger, artikler, skrifter mv. Derfor er det en god idé at have styr på dine kilders oprindelse, inden du kommer til eksamen.

Drop afbrydelserne! Vi har respekt for store armbevægelser og ikke mindst store ambitioner, men lad lige dine medstuderende komme til orde også! Det er ganske ukollegialt at afbryde, når dine medstuderende eller eksaminator og censor har ordet – tal derimod om hvordan I i gruppen fordeler og styrer taletiden INDEN eksamen – der findes en gylden mellemvej, hvor der er plads til, at alle kan komme på banen.

Gode råd er dyre – de kan dog ikke sikre en bestået eksamen eller god karakter. Men de kan hjælpe dig godt på vej til en behagelig eksamen.

Held & lykke!