Mobilvideo: Hvad du IKKE skal gøre

Af: Anna Rosenberg

Der er mange gode grunde til at optimere sine kompetencer inden for videoproduktion. En god grund er, at du enten gennem dit studie eller dit arbejde, med stor sandsynlighed vil få brug for at kunne lave en lille video. En anden rigtig god grund er, at det er super sjovt – ikke mindst når du har fået taget i det, og kan finde ud af at bruge de værktøjer, du har lige ved hånden.

Rådene fokuserer på den mere lavpraktiske del af produktionen med mobilvideo, når du står og skal optage uden professionelt udstyr. Der er nogle typiske ting, der tit går galt, men som du efter denne artikel forhåbentlig nemt kan undgå. Måske virker det banalt for den garvede videomager, jeg selv har dog bare i min seneste videoproduktion slået mig selv i hovedet over punkt 3 og 4.


1. Jeg har ikke et stativ, men rystede billeder giver også billedet liv?

Det er sandt, at en staccato-lignende video af en mand/kvinde, der taler, ikke er spændende at se på. Men det er der råd for på andre måder (se punkt 3). Et stativ til mobilen er vigtigt og kan gøre underværker. Er du ude at optage med mere begrænsede midler, så er der også hjælp at hente. Du kan bruge din egen krop og støtte den arm, du optager med, med din anden arm og finde en lettere stabil stilling. Det er vel at mærke en metode til kortere optagelser – ellers bliver det for hårdt. Skal vi helt ud i en ægte Storm P-tilgang, kan du også selv lave et stativ ud af eksempelvis en kop. Når det er sagt, så er det værd at tilføje, at et stativ til mobilen kan købes for en 100-lap, hvis du efterhånden får brugt for mange papkrus. Der er ikke mange undskyldninger for ikke at bruge (en eller anden form for) stativ.

 

2. Den her udsigt er flot, jeg laver interviewet her!

Når du er ude og lave video med mobilen, er der mange ting, der gør processen nemmere. Du kan møve din ind de fleste steder, og der er ikke en stor boomstang og to fotolamper med softboxes, der skal være plads til under alle optagelserne. Det har naturligvis både sine fordele og ulemper, men om ikke andet, så følger der i hvert fald nogle andre overvejelser med. Du kan komme langt ved at bruge omgivelsernes naturlige lys, og stadig få et pænt resultat, uden at skulle justere lysstyrken i redigeringen. Det er under alle omstændigheder vigtigt at du tager højde for modlys. Optag ikke mod en lyskilde såsom et vindue eller en lampe. Stil derimod det/den, du skal optage, med front mod lyskilden, så seeren har en chance for at følge med i, hvad der sker i billedet.

 


3. Jeg har gode optagelser fra interviewet og siger tak for i dag

Man kan nemt komme til at sidde og slå sig selv i hovedet over manglen på billeder, når man sidder og klipper videoen efter optagelserne. Man har (næsten) aldrig billeder nok! Giv den gas og optag alt hvad du kan til dækbilleder, for uden dem bliver det et talking head af et interview, der slet ikke udnytter det visuelle aspekt i videomediet – du kan i de fleste tilfælde rent faktisk vise, hvad der bliver snakket om. Det er selvfølgelig nødvendigt at have optagelser af den interviewede, men man skal ikke underkende at have dækbilleder, der enten viser det, der bliver talt om, eller miljøet, den interviewede taler om. Optag gerne minimum 10 sekunder ad gangen. Flere dækbilleder – og lidt til.

 

4. Jeg optager bare her, hvor jeg ikke kan se håndværkerne i baggrunden

Det kan godt være at håndværkerne ikke er i billedet, men deres vinkelsliber er højst sandsynligt stadig på lydsiden. Det er vigtigt at huske at tage højde for baggrundsstøj. Også mindre iøjefaldende støj såsom snak i baggrunden, en bryggende kaffemaskine, vindstød (hvis optagelserne er udendørs) mv., kan ødelægge selv de bedste udtalelser i et interview. At tage højde for forstyrrende lydelementer kan være lige så afgørende, som at tage højde for baggrundsmiljøet på billedsiden. Hvis du har mulighed for at anskaffe dig et par knappenålsmikrofoner, vil det gøre en verden til forskel på lyden i interviewet.

 

5. Jeg skal kunne arbejde i et professionelt og dyrt redigeringsprogram

Du behøver ikke nødvendigvis det store Adobe Premiere Pro set-up og i hvert fald ikke i første omgang, så lad ikke dét slå dig ud. Der findes nogle ganske gode redigeringsmuligheder direkte på mobilen og det kan være en fordel at kunne redigere hvor end du er henne eller når du er på farten. Har du en iPhone, har du allerede et ganske fint redigeringsprogram liggende på mobilen, nemlig iMovie. Det er en enormt intuitiv app, som giver dig de grundlæggende redigeringsmuligheder, såsom at redigere lyd, lave undertekster, indsætte musik og meget mere. Der findes som altid mange tutorials på YouTube, hvis du støder på problemer eller spørgsmål undervejs. Har du en Android, findes der flere gode (gratis) apps til videoredigering, eksempelvis KineMaster. Du kan selvfølgelig tilkøbe flere funktioner, og det kan være en god investering, hvis du begynder at lave mange videoer og stadig vil redigere på mobilen. KineMaster er i tråd med iMovie også en intuitiv app, hvor de grundlæggende redigeringsmuligheder er tilgængelige. Du kan selvfølgelig også finde tutorials til denne app.

Hvis du følger disse fem råd, er du allerede godt på vej til at undgå nogle af de typiske rookie-mistakes, når du skal lave videoer på mobilen. Jeg skal til gengæld være den første til at indrømme at flere af punkterne (gentagne gange) er fra min personlige erfaring, når jeg har været ude og lave optagelser. Med det sagt, så gør øvelse jo mester. God fornøjelse!

 

Om skribenten:

Navn: Anna Rosenberg
Beskæftigelse: Læser en kandidat i film- og medievidenskab på Københavns Universitet med en profil i journalistik. Elsker at nørde kreativ formidling og jagten på den gode fortælling.
Linkedin
Twitter