4 steps til digital detox, og hvad du kan bruge din vundne tid på

Overvejer du en digital detox, men ikke ved hvor du skal starte, eller hvad du kan bruge din ekstra tid på, så er denne måske lige noget for dig.

Af Anna Jæger Drisgaard

Er du en af de typer der hiver telefonen op af lommen, så snart du står alene i mere end 4 sekunder, ikke kan se et program uden at telefonen kører med Instagram ved siden af, eller tjekker den som det første når du vågner. Så er du nok afhængig af din telefon. Jeg valgte at slette de fleste af mine apps af den simple grund, at jeg var direkte afhængig af at få smidt indhold i hovedet. Så overvejer du en digital detox, men er lidt skeptisk overfor, hvordan du skal gribe det an, og hvad du ellers kan lave, så følg med her.

Step 1

Tag stilling til alle dine apps. Sorter og vær helt ærlig overfor dig selv. Har du virkelig brug den app til at kommunikere med dine venner og familie. Overvej hvad du bruger dine apps til. Jeg valgte fx ikke at slette snapchat før senere, da det var mit online billedgalleri

Step 2

Tag det i etaper. Du behøver ikke starte med alle apps, du kan bare slette dem, som du ikke bruger og fjerne notifikationerne fra de andre. Tricket der virkede for mig var ”out of sight, out of mind”. Det virker måske banalt, men det virker.

Step 3

Slet de apps som du har haft fjernet notifikationerne på. Når du fjerner dem, ligger de jo stadig i skyen, og derfor er din handling ikke endegyldig, hvilket kan virke beroligende, når din iphone popper op med beskeden, ”hvis du fjerner denne, fjernes alt indhold” Bare rolig. Det sker ikke. Du kan roligt fjerne appen.

Step 4

Skriv ud på de sociale medier, at du har slettet dine apps, og derfor kun kan kontaktes på sms eller opkald. Du er jo ikke fremmedgjort, og kan stadig logge på fra en computer eller igennem safari på telefonen. Og det er netop det der er tricket, for jeg lover dig at så mange kliks gider man ikke.

Nu kommer den faktiske test. Den første uge er virkelig tricky, i hvert fald for mig. Jeg tror aldrig nogensinde, jeg har tjekket min mail så meget, som jeg gjorde de første 3 uger. På plussiden begyndte jeg at få langt mere tid og være mere tilstede i nuet. Det var virkelig svært, for hvad skal man egentlig lave, når man pludselig har 5 timer ekstra, fordi man hverken ser netflix, youtube eller stener instagram. Her kommer nogle forslag til hvad du kan lave.

  • Gå en tur – ofte sidder vi 8 timer om dagen ved en skærm, og når vi kommer hjem kobler vi af ved en skærm. Gå en tur i stedet.
  • Ring til en ven – før en samtale der varer længere end 10 sekunder.
  • Mal, vær kreativ, gå i Panduro Hobby og lad dig inspirer. Mal et kort du sender til en ven/veninde.
  • Gør noget som du gjorde da du var lille. Jeg brugte lang tid på at tænke over hvad jeg synes der var fedt da jeg var yngre, for der brugte man jo ikke telefon på samme måde. Så derfor, gå på en genopdagelsesrejse hos dig selv, du kørte sikkert på skateboard, spillede guitar eller andet der kan var fedt.
  • Lyt til lydbøger, radio, podcast ect.
  • Læs en bog – er bøger for meget i en travl hverdag så læs noveller.

Om skribenten: 

Navn: Anna Jæger Drisgaard
Beskæftigelse: BA i kommunikation og digitale medier. Jeg elsker at skrive kreative tekster om finurlige sager, der gerne involverer reflektion over store spørgsmål, gerne med indskudte sætninger som mit personlige tvist.

LinkedIn