5 tips om studielivet jeg gerne ville have kendt

Af: Mathilde Rouzé Praetorius

Studielivet kan forekomme travlt, fyldt med forelæsninger, forberedelse, læsning af teoretiske tekster, faglige arrangementer, sociale arrangementer og søgen efter det perfekte, relevante studiejob.

Sådan husker jeg det i hvert fald. Og med godt seks måneder tilbage af min kandidatuddannelse, tillader jeg mig at træde et skridt tilbage og se på de erfaringer og learnings, jeg har gjort mig, og dele dem med jer.

Som nystartet studerende på bacheloruddannelsen havde jeg en iver efter at lære, læse alt pensum og deltage i alt. En sådan iver husker jeg dog hurtigt tog pusten fra mig. Snart kom mange forskellige kurser, arrangementer og så videre, jeg vil deltage i, men som jeg fandt ud af var en tand for ambitiøst. Prioritering er derfor et nøgleord, når man er studerende og skal jonglere med de bolde, der bliver kastet i ens retning.

Et par punkter, der i min optik er vigtige at holde sig for øje og prioritere, er derfor følgende:

  1. Netværk

Opbygningen af et godt netværk starter fra dag ét på studiet og fortsætter resten af din karriere herfra. At kende de mennesker, du går på studie med, starte en samtale med din sidemakker til et kommunikationsarrangement eller gøre opmærksom på dig selv gennem Twitter, en frivillig organisation eller lignende, er måder, hvorpå du i højere grad bliver husket.

Det kan ofte åbne op for bestemte muligheder samt styrke din viden om såvel dine faglige som jobmæssige muligheder.

  1. Deltag i faglige arrangementer

Deltag i faglige arrangementer, for det er dem, der blandt andet holder dig ajour og giver dig et indblik i feltet. Måske kan de introducere dig til mennesker, du ellers ikke havde mødt, og i visse tilfælde give dig nogle kompetencer, du kan skrive på CV’et og anvende senere.

Faglige arrangementer kan du f.eks. finde gennem din fagforening. Når du melder dig ind i en fagforening, der er relevant for dig, har foreningen en række forskellige kurser, du frit kan melde dig til. Det kan være alt fra en excel-workshop til et foredrag om tendenser inden for digitale medier eller hjælp til at bruge LinkedIn optimalt.

Derudover er der en række forskellige studenterforeninger og ungdomsforeninger, eksempelvis UNGKOM, som ligeledes holder en række faglige arrangementer. I visse tilfælde har disse foreninger også bestemte grupper, der samles med jævne mellemrum f.eks. om noget kommunikationsfagligt – det kan være at skrive artikler sammen, afholde og koordinere kommunikationsrelaterede events eller noget helt tredje.

Til sidst er det altid en god ide at holde øje med arrangementer på studiet. Ofte vil dit studie have arrangementer som foredrag, der er interessante og givende og samtidig kan skabe kontakt til andre studerende end dem, du møder til forelæsningerne. 

  1. Læs en masse og hold dig opdateret

Læs, læs og så læs lidt mere! Artikler, bøger, blogindlæg, opslag på sociale medier eller noget helt fjerde er en relevant og interessant måde at holde sig ajour på. Ofte vil f.eks. artikler også tage udgangspunkt i et mere praktisk orienteret emne, hvilket kan være et godt modspil til den teoretiske litteratur, der ellers fylder meget på studiet.

Eksempler hertil er:

markedsføring.dk
techcrunch.com
kommunikationsforum.dk

mediawatch.dk
adweek.com
digiworldweek.com
socialbakers.com
bureaubiz.dk
bro-blog.dk 

En ide er også at holde øje med de organisationer, du finder interessante. Størstedelen af disse vil være på de sociale medier, hvor de deler egne artikler og blogindlæg samt andres indspark til feltet.

  1. Find et relevant studiejob

Det er nemmere sagt end gjort og nok ikke den store overraskelse for dig. Der er dog en grund til, at dette så ofte bliver nævnt – det giver en rigtig god forståelse af kommunikationsfaget at sidde med det i praksis, og en anden end den du får ved udelukkende at læse teoretisk litteratur om det. Derudover giver det også nogle kompetencer og forståelser, som er relevante at kunne have for øje på studiet. Ofte vil du opdage lighedstræk og få en aha-oplevelse, når du kan drage paralleller mellem teorien og konkrete arbejdsopgaver.

  1. Tag i praktik

Tag i praktik, selvom dette ikke nødvendigvis er led i din uddannelse. Fremdriftsreformen har spændt ben for dele af praktikprocessen, da der på en række uddannelsesinstitutioner ikke gives ECTS-point for dette. Derfor kræver det en del koordineringsarbejde og overskud at komme igennem.

Til gengæld vil det arbejdsflow, du bliver en del af i dit praktikforløb, give dig dog nogle vigtige erfaringer, kompetencer og en god viden – både fagligt og socialt, som er svær at få på anden vis.

Forhåbentligt kan disse fifs være en påmindelse om at holde øjne og øre åbne, så jeres studiegang kan lettes!

Om skribenten:
mathilde
Navn: Mathilde Rouzé Prætorius
Beskæftigelse: Studerer Kommunikation på Roskilde Universitet med fokus på strategisk kommunikation, organisationskommunikation og digitale medier.
Twitter
LinkedIn