5 tips til bedre studielæsning

Af: Mikkel Rømer Poulsen

At læse er nemt, men at studere effektivt er svært. På trods af hvor stor en rolle læsning spiller i de fleste uddannelser, får de fleste studerende meget lidt rådgivning om, hvordan de kan læse bedre. Her får du et par tips til at få mere ud af din læsning.

At læse er mere end bare at pløje en tekst hurtigt igennem til morgendagens forelæsning. Det handler også om at få teksten ind på lystavlen, så den hænger fast bagefter. Når man studerer, handler det også ofte om nemt at kunne finde det afsnit, man læste igen.

1. Lav en plan

Når du starter et nyt semester eller læser op til en eksamen, kan det tit virke overvældende. Så del din læsning op i bidder. 500 sider lyder af meget, men hvad med 50 sider om dagen? Hvad med 25? Jo tidligere du laver en plan, jo mindre stress kommer du til at have. Læg eventuelt en fridag eller to ind i din plan – på den måde undgår du at løbe sur i det. Hvor lang tid, du sætter af, afhænger selvfølgelig af din læsehastighed, men en god tommelfingerregel er 10 sider i timen for svære akademiske tekster og 30 for nemme artikler.

2. Hold pauser

Hold en pause en gang i timen på 5-15 min. Du ender med at spare tid i den sidste ende – i stedet for at læse den samme sætning tre gange, kan du nøjes med én, fordi du bedre kan holde fokus. Forskning har vist, at vi har svært ved at fokusere i lange perioder af gangen. Ved at holde pauser kommer det, du læser, også til at hænge bedre fast. Hvad, du laver i pausen, er ikke så vigtigt, tag opvasken, tjek Facebook eller gå en kort tur. På den måde får du også skemalagt dine overspringshandlinger.

3. Sæt dig et sted, hvor du kan fokusere

Det behøver ikke at være stille, det var derfor man opfandt høretelefoner. Det handler om, at du har det behageligt og ikke bliver forstyrret. Hav noget at drikke eller en snack ved hånden, og spark kæresten hen foran tv’et. Hvis du hele tiden bliver afbrudt i din læsning, bliver det sværere at huske det du læser.

4. Grib en overstregningstusch

For at få en tekst til at hænge fast kan det virkelig hjælpe at strege de vigtige passager over eller tage noter. Det gør det også nemmere, når du leder efter den ene vigtige reference. Selvom du ikke bruger noterne bagefter, kan selve processen med at tage noter hjælpe dig til at huske teksten bedre.

5. Læs før forelæsningen

Det er bedre at være forberedt, og hvis du læser en tekst før undervisningen, kan du få svar på eventuelle spørgsmål, du måtte have til teksten. At have læst en tekst og derefter få den gennemgået betyder også, at du nemmere husker indholdet senere hen, og kan mindske din læsebyrde, når du nærmer dig eksamenstid.

De ovenstående tips er baseret på min egen erfaring, men de er ikke endegyldige. Vi er alle forskellige, og det vigtigste er, at du finder den måde, du læser bedst på. At studere er en evne, du kan træne ligesom alt andet, og det er en evne, du kommer til at værdsætte i lang tid efter, at du er færdig med din uddannelse.

Kommunikation handler i bund og grund om at formidle information til andre, jo bedre du er til at tilegne dig nyt stof, jo nemmere bliver det at formidle.

 

Om skribenten

Navn: Mikkel Rømer Poulsen

Beskrivelse: Studerer kommunikation på RUC med fokus på sociale medier og strategisk kommunikation og skriver speciale om retargeting reklamer (Cand.komm). Har tidligere studeret Biomedicin og har en bachelor i virksomhedsstudier.

LinkedIn

Blog: http://www.retargetingspecialet.dk/