Dansk politik mangler tvivl

Af: Jeppe Højbjerg Sørensen

Elbæks menneskelige kommunikation viser vejen for en ny, politisk tilgang, der kan genvinde befolkningens tillid til de folkevalgte.

Hvorfor var det Uffe Elbæk, der fik min mor til at genopstå som engageret, politisk menneske? Hvordan fik han min blå CBS-ven til at stemme på et venstrefløjsparti? Og hvordan lykkedes Elbæk egentlig med at tvinge kommentatorerne til at sluge deres firkantede forudsigelser?

Måske skyldes succesen, at Elbæk tør vise, han er et menneske. Han svarer ”det ved jeg ikke”, hvis han ikke kender svaret på et spørgsmål. Han indrømmer, at han ikke er absolut sikker på en løsning, men tror på den. Og i DR’s dokumentar så vi, at Elbæk ikke kan tie sandheder ihjel, når frådende politikere lugter skandale.

De politiske overmennesker

Elbæks tilgang til politik er blevet latterliggjort og har bragt nedture. For på Christiansborg holder politikerne stædigt fast i en besynderlig kultur. De folkevalgte er sikre på, at de skal kunne alle svar, og at svarene skal gentages til hudløshed. Endda i interviews, hvor de ikke passer til spørgsmålene. Og de folkevalgte viser ingen svaghed. De bilder os ind, at de har regnet det hele ud.

På CBS lærer vi om troen på, at mennesket har al information tilgængelig, kan udregne alle konsekvenser og altid vil vælge den bedste løsning. Den hedder ”fuldkommen rationalitet”. Men vi lærer, at ideen om fuldstændig rationalitet er en løgnagtig skrøne. Inden for økonomien, hvor ideen om fuldkommen rationalitet traditionelt har hersket, indrømmer gamle forskere, at mennesket er begrænset. Vi har ikke svaret på alt, vælger ofte irrationelt mellem løsninger og ombestemmer os konstant. Alligevel kommunikerer vores politikere på en måde, som selv de stædigste økonomer må fnise af. De folkevalgte indvier os ikke i overvejelserne. De fremlægger blot det kantede resultatet, og så mister mange sympatien. For danskerne kan godt gennemskue, at det hele ikke er så ligetil, som politikerne fortæller. Deres forsøg på at fremstå overmenneskelige gør dem umenneskelige.

Tvivl og kompetencer

Min påstand er, at politikernes sammenbidte sandhedsretorik er en bærende forklaring på befolkningens manglende tillid til politikerne. For danskerne vil have politikere, de kan spejle sig i. Det kan mange i Uffe Elbæk. Det er derfor, han skaber politisk gnist i øjnene på min mor og min CBS-ven. Sommetider er han usikker og fortæller åbent om det. Men de fleste er stadig overbeviste om, at han er visionær. Vælgerne ved godt, at tvivl og kompetencer kan følges ad. Præcist som det gør hos os selv. Vi kender ikke alle livets svar, men vi ved hvilken retning, vi ønsker at bevæge os i. Så hvornår indser politikerne, at vejen til folkehjertet går gennem ærlig kommunikation om politiske overvejelser.

——

Om Skribenten:

Navn: Jeppe Højberg Sørensen

Beskæftigelse: Studerer HA(Kom.) på 5. semester på CBS.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *