I snakke om jobsamtaler, jeg har haft med venner og veninder, er det gået op for mig, at jobsamtalen minder om en anden (for nogle) genkendelig oplevelse.
Første date.
Flere ting går igen i de to ellers alsidige situationer:
Nervøsiteten, den halvlunkne kaffe, dit forsøg på at fremstå bedst muligt, spørgsmål som “hvad laver du i din fritid, så?”
– for bare at nævne et par stykker.
Derfor vil jeg vove at påstå, at nogle af de klassiske råd, som ofte gives i forbindelse med jagten på kærlighed, også kan bruges i jagten på jobbet.
Her er tre råd til din næste jobsamtale (… eller date!)
“Vær dig selv”
Du har helt sikkert fået “bare vær dig selv”-rådet af velmenende venner og veninder, når du har panik-sms’et dem på vej til kaffedate med dit tindermatch.
Og det er faktisk et ret godt råd. Også til jobsamtaler.
For selvom det kan være nervepirrende, så er jobsamtalen, ligesom kaffe-daten, sådan set “bare” en situation, hvor du skal være dig selv.
Det er ikke et sted, hvor du skal præstere eller være noget bestemt, for at en potentiel arbejdsgiver på den anden side af bordet vil have dig.
Det er i hvert fald nok ikke det bedste udgangspunkt.
For at både du og din (måske) kommende arbejdsgiver kan finde ud af, om I er et match, så bliver du nødt til bare at være dig. Uden så meget udenomssnak.
Ligesom hvis det var en date, du sad overfor.
Stol på, at du med din erfaring og dine kompetencer er god nok. Hvis ikke vedkommende på den anden side af bordet allerede VAR interesseret i dig og så dit potentiale – så sad du der ikke!
“Mærk efter i maven”
Når du har været på date, er et godt råd, at du skal mærke efter og spørge dig selv:
Er det her et match? Var der kemi? Har jeg egentlig lyst til at se den her person igen?
Det samme gælder efter jobsamtalen. Her kan du spørge dig selv:
Er det her et match? Var der kemi? Har jeg egentlig lyst til at se den her arbejdsplads igen?
Det er let at glemme, at det ikke bare er den potentielle arbejdsgiver, som skal vurdere dig efter en samtale. Du skal faktisk også selv vurdere, om du reelt har lyst til jobbet..
Hvis du finder ud af, at svaret er nej til de ovenstående spørgsmål, så er det helt ok.
Der er ingen fidus i at takke ja til et job, som du reelt allerede inden første arbejdsdag har en dårlig mavefornemmelse omkring.
Det tjener hverken dig eller arbejdsgiver godt.
Hvis du mærker, at det ikke var det rigtige job for dig, så sig pænt tak for samtalen og endnu pænere nej tak. Det er god stil!
Der skal nok komme et andet job, som er et bedre match til dig.
“Der er flere fisk i havet”
Hvis alt går godt, har du ikke brug for “der er flere fisk i havet”. Hverken til din jagt på kærlighed eller din jagt på jobbet.
Og hurra for det!
Meeeen, de fleste af os har jo nok prøvet, hvordan en ellers lovende date alligevel ikke resulterede i matchende campinghabit og kæreste-aftener på sofaen.
Det samme gælder for jobsamtalen.
Måske har du været til både første og anden samtale. Måske har du løst en case og taget en personlighedstest. Måske har du hele vejen igennem haft en god mavefornemmelse.
Kun for at få et afslag.
Av, av, av. Det kan altså godt svide lidt.
Nu har du brug for “der er flere fisk i havet”. For ligesom der er flere swipes på Tinder, så er der flere jobopslag på Jobindex.
Giv dig selv lov til at være sur, skuffet, ked af det, eller hvad du ellers måtte føle. Det er helt reelt ovenpå et afslag. Du har trods alt lagt energi, tid og forhåbninger i at søge jobbet.
Men bagefter, så vend blikket mod det hav, som jobmarkedet er. Pludselig en dag, får du også den rigtige job-fisk på krogen.