Derfor er netværk godt – og godt netværk guld

Af: Mie Falkenstrøm

Du er snart færdiguddannet. Din specialemakker har allerede fået sig et fuldtidsjob. Enten er du selv ved at søge, eller også har du også allerede fået et. Uanset hvad har du brug for ét af følgende: et netværk der kan hjælpe dig ud på jobmarkedet, eller et netværk du kan sparre om løn, frokostordninger og muligheder med. Hvad gør du for at sikre dig, du har det rette netværk?

#1 Jobmulighedernes mekka

Som nyuddannet higer du efter at finde dét fuldtidsjob, hvor du kan få lov til endelig at bruge din teoretiske viden i praksis. Alle siger, at du får job via dit netværk, men hvem siger, at du nødvendigvis har dét netværk, der kan sikre dig drømmejobbet? For at omgås dette, kan du blive en del af en netværksgruppe indenfor din branche. Her vil du møde andre, der netop er blevet fastansat, nogen der kæmper med ledighed, og nogen som kender nogen, der mangler en til *indsæt drømmejob*. Du bliver altså matchet med andre, der er ved at forvilde sig ud i fx k-branchen og altså har samme interesser og udfordringer, som du.

#2 Noob alert: Fuldtidsjobbing

Når du har fået dit drømmejob, er der mange ting at tage højde for. Men hvordan sikrer du, at du får tænkt på det hele? Med et netværk af andre nyuddannede kan du altid søge sparring hos andre komm’ere, der er i samme båd. Er du i tvivl om dit lønniveau, kan du altid ringe til din fagforening – men ofte er det også rart at kunne drøfte med sine peers, hvad deres månedlige check lyder på, såvel som hvilke andre herligheder, de har fået forhandlet sig frem til, som fx frokostordning, betalt telefon og medlemskab af Dansk Kommunikationsforening (DKF).

Der er også værdi i, at du kan sparre med andre om det ansvar, der følger med en fuldtidsansættelse. Måske er det første gang, du får mulighed for at have et så stort ansvar og også skulle være den, der ved mest om alt. Du er jo eksperten nu. Skræmmende, ikke? Det er en tryghed i at kunne søge sparring hos peers og vide, at du har et komm-bagland, du altid kan søge vejledning hos.

#3 Udløbsdato: Not available

Data fra politiko viser, at ledigheden blandt studerende fra kommunikationsuddannelser i 2014 var 35,1%. Ifølge Akademikernes Ledighedsstatistik fra marts 2015, er dimittendledigheden faldende, men stadig høj. Ledighedstallet kan dog ikke bruges til at sige noget om fremtidens arbejdsmarked – men det kan være en opmuntring til at gøre lidt ekstra for ikke at blive en del af de 35%. Én ting er muligheden for netværk nu og her. En anden ting er muligheden for netværk på sigt. Der er ikke en udløbsdato på et netværk, så mangler du job om 3-4-5 år, er et netværk en investering fremadrettet. Det er en mulighed for at følges med peers ud på arbejdsmarkedet og også i fremtiden kunne få input til lønstigninger og krav til arbejdsopgaver, udvikling og videreuddannelse.

#4 Bonus: Partners in crime

Foruden netværk der nu eller på sigt kan sikre dig job og sparring, møder du ligesindede, du kan dele faglig viden med. Idet der opstår en naturlig fælles interesse, er der mulighed for at dele indsigter og erfaringer – og ikke mindst altid nogen at tage under armen til Social Media Week eller Twedagsbar. Du bliver en del af en gruppe, hvor i følges ad i arbejdslivet. Du kan se, hvilke retning de andre udvikler sig, og måske du selv bliver inspireret, eller nye muligheder åbner sig. Hvad venter du på?

What’s in it for me?

Bliv en del af Netværk for Nyuddannede, og få foruden netværksgruppen tilbudt workshops og oplæg om blandt andet karriere og personlig branding. Netværket mødes hver anden måned med første møde i august 2015. Netværket er for alle med en relevant kommunikationsuddannelse, men forudsætter et medlemskab af UNGKOM. Du kan søge, hvis du afleverer speciale inden marts 2016. Er du interesseret i at blive en del af et stærkt netværk af ambitiøse kommunikatører skal du sende dit CV og en kort motivation for at blive en del af netværket til UNGKOM på vahlgren@me.com senest d. 15. juni.

https://ungkom.dk/netvaerk/

Om skribenten

Navn: Mie Falkenstrøm

Twitter: @miefalken

LinkedIn 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *