25-årige Frederikke Rørvang Mikkelsen kunne i sommeren 2020 have poppet champagne og fejret titlen som professionsbachelor i Kommunikation fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Men sådan gik det ikke.
For Frederikke got an offer she couldn’t refuse: et drømmejob i USA.
Så hun valgte en anden rute, end den hun oprindeligt havde planlagt. En omvej, der omvendt kunne give hende fagligt hår på brystet, fede oplevelser og værdifuld erfaring med hjem i bagagen.
“Hvis der er én ting, jeg har fundet ud af i mit uddannelsesforløb, så er det, at mange ting ikke går, som man forventer og tror. Derfor gjorde jeg ret tidligt op med mig selv, at jeg ikke ville skemalægge de næste 3-5 år, og at jeg skulle gribe de udfordringer og chancer, som bød sig – så det forsøger jeg at efterleve,” fortæller hun.
Fra Chicago til Houston
Tilbage i sommeren 2019 pakkede Frederikke taskerne for at rejse til Chicago og starte sit praktikophold på det danske generalkonsulat i byen.
I seks måneder skulle hun udvikle sine kommunikationsfærdigheder i praksis og være med til at bygge bro mellem den danske og den amerikanske energi- og miljøsektor. Og så skulle hun hjem til Danmark og færdiggøre sin uddannelse og få eksamensbeviset i hus.
Men seks måneder er nu vokset til mere end det dobbelte. Og generalkonsulatet i Chicago er skiftet ud med konsulatet i Houston.
For Frederikke blev i forlængelse af sin praktik tilbudt at blive hængende overthere i et spændende job som PR- og kommunikationsrådgiver for Udenrigsministeriets energi- og miljøteam i USA.
“På mange måder tilbød den her stilling muligheden for at efterprøve mange af de ting, jeg i min praktik havde gået og drømt lidt om, at der var ressourcer til at føre ud i livet,” siger hun.
“Der lå altså en stor udfordring og et, for mig at se, uudnyttet potentiale i at sætte strøm til den strategiske kommunikation for teamet. Så da muligheden kom, var det rent ud sagt et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til.”
To orlov or not to orlov
Mange forbinder orlov fra studiet med barsel, sygdom eller andet ‘alvorligt’. Men sådan er det ikke altid. or Frederikke betød orlov fede erfaringer og faglige redskaber til både rygsækken og CV’et.
Men beslutningen om at tage orlov fra studiet for at gribe jobmuligheden i USA blev ikke truffet uden en lille portion tvivl.
Frederikke havde netop fået et flot 12-tal for sin praktikeksamen, og nu stod hun med denne kæmpe jobmulighed. Alligevel følte hun sig usikker på, om det var det rigtige, fordi det hverken var planen, normalen eller det forventede.
“Jeg var i tvivl – men ikke særlig længe,” siger hun og griner, før hun fortsætter: “Der var selvfølgelig en masse praktiske overvejelser og ting, der skulle på plads, men jeg ville virkelig gerne have jobbet, hvis det var muligt.”
“Og dog… Hvis jeg nu skal være helt ærlig, så var der nok også en lille 12-tals-pige inde i mig, som lige skulle sluge, at jeg så ikke ville færdiggøre mit studie inden for normeret tid,” siger hun.
Urealistiske forventninger
Faktisk tænkte Frederikke i første omgang, at hun sagtens kunne færdiggøre studiet sideløbende med sit nye fuldtidsarbejde. På den måde kunne hun jo både sige ja til jobbet og få eksamensbeviset i hus inden for normeret tid. Nemt, ikke?
Hun indså dog hurtigt, at det slet ikke kunne lade sig gøre i praksis.
“Det gik op for mig, at det var en alt for stor mundfuld at jonglere det hele oven i både flytning, etablering, nyt job og nyt fagområde,” siger hun og fortsætter:
“da jeg indså, at jeg ikke kunne det hele, der følte jeg mig alligevel lidt som en fiasko, hvilket jo er helt sindssygt, når jeg stod i en så fed situation med et drømmejob på hånden.”
Fiasko-følelsen blev heldigvis hurtigt aflivet: “Der var jo INGEN, der forventede alt det af mig, eller som tænkte, ‘det er da lige til højrebenet’ – ud over mig selv. Så nogle gange er det altså vigtigt at få pakket de forventninger væk, som man tror, andre har til en, eller som man selv kører helt urealistisk op,” siger hun.
Jobmuligheden vandt, i Frederikkes tilfælde, over både usikkerhed og forventningspres. Og hun er i dag slet ikke i tvivl om, at det var det helt rigtige for hende at søge orlov og gribe chancen.
Vigtigt at mærke efter
Hun understreger dog, at det er vigtigt at mærke ordentligt efter.
“Jeg har erfaret, at jeg trives bedst, når jeg en gang imellem træder på bremsen og giver mig selv tid til at reflektere over, om jeg stadig er på rette vej. Det betyder, at man en gang imellem tager en deroute – men altså, hvad gør det, hvis udsigten er flot?”, siger hun.
Hvor længe der går, inden udsigten igen er dansk, kan Frederikke endnu ikke sige noget om. Hun har dog lovet familien, at hun kommer hjem igen. Og hun har da også planer om at kunne kalde sig færdiguddannet på et tidspunkt.
Men indtil videre giver Frederikke den fuld gas i kommunikationsjobbet i Houston.
Du kan følge Frederikkes kommunikationseventyr på LinkedIn. Eller finde endnu flere spændende UNGKOM-artikler her.