Derfor er Zoom- og Teams-møder ikke kommet for at blive

af Helena-Kristine Staal

Smalltalken under frokosten, umiddelbare smil og grin, øjenkontakt, aktiv deltagelse i debatten uden snak-i-munden-på-hinanden-fordi-teknikken-driller. En del af de mange egenskaber ved de fysiske møder. Egenskaber, som Zoom- eller Teams-mødet ikke formår at tilbyde i nær så høj grad. Egenskaber, som er savnet. 

Vi har deltaget i utallige webinarer og Zoom- og Teams-møder under COVID-19-krisen, og vi har oplevet de mange fordele ved at flytte møder til det online univers: tidsbesparelser, effektivitet og uafhængigheden af deltagernes geografiske placering. Der er dog efterhånden opstået en udbrændthed. Vi oplever med andre ord Zoom-træthed eller Zoom fatigue – et udtryk, som er dukket op i flere internationale medier under COVID-19-krisen. Og nu, hvor vi så småt er begyndt at vende tilbage til “normalen”, mærker vi måske for alvor, hvor meget vi har savnet de fysiske møder, arrangementer og seminarer.

Et afsavn, som jeg selv blev bevidst om, da jeg for knap to uger siden deltog i et af ARTS Karrieres første fysiske arrangementer i lang tid. Et arrangement, som mindede mig om vigtigheden af fysisk samvær med (fremmede) mennesker, som man deler en nysgerrighed og interesse med. Men hvorfor er det fysiske møde så vigtigt? Hvorfor kan vi ikke lade Zoom-mødet erstatte det fysiske møde? 

Mennesket er et socialt væsen 

Hele tiden påvirkes vores tanker og adfærd af vores omgivelser, som omfatter vores medmennesker og samfundet, vi indgår i. Vi påvirkes af venner, familie og kollegaer, men også af kulturer og diskurser i samfundet. Gennem vores relationer til andre mennesker skaber vi vores identitet, og vi er derfor psykologisk afhængige af hinanden. Mennesker er med andre ord sociale væsener. 

I det fysiske rum er det naturligt og mere ligetil at skabe relationer sammenlignet med i det online rum. I det online kan vi nemlig ikke på samme måde afkode hinandens kropssprog. Derfor er og forbliver det også endnu sværere at afholde online møder, hvis deltagerne ikke kender hinanden i forvejen.  

Manglende opmærksomhed ved virtuelle møder… 

En amerikansk undersøgelse foretaget i 2020 af Center for Scientific Review (CSR) viser, at 46 % af de adspurgte havde sværere ved at bevare opmærksomheden under online møder sammenlignet med fysiske møder. Faktisk bliver vi allerede ufokuserede efter 10 minutter (!), når vi deltager i møder, hvor vi ikke er fysisk tilstede. Det er tankevækkende. Især hvis vi skal deltage i to, tre eller fire møder á en halv time – eller længere tid – i løbet af en dag. 

…og manglende engagement

Engagementet er heller ikke lige så højt ved online møder og arrangementer, som det er ved fysiske. Mette Winding Top, konsulent i boligforeningen 3B, mener, at grunden til det er, at det “virker voldsommere at tage ordet på virtuelle møder. Det er på grund af strukturen, hvor der bliver dannet en talerække, og jeg skal markere, hvis jeg skal sige noget. Jeg ender oftere med at lade være.” 

Lignende oplevelser som Mette Winding Tops har jeg også haft. I de webinarer og andre online arrangementer, som jeg har deltaget i, har jeg ikke bidraget til diskussionen i samme grad, som jeg eksempelvis gjorde ved ARTS Karrieres føromtalte fysiske arrangement. Har du haft samme oplevelse af det online versus fysiske møde eller arrangement, eller fungerer det bedre for dig at deltage i et online møde?

 

Som det nok ikke er gået nogens næse forbi, er jeg stor tilhænger af fysiske møder og arrangementer, og jeg glæder mig til at deltage i endnu flere, når COVID-19-krisen forhåbentligt snart er fortid. Måske vi ses, før vi får set os om.

Om Helena - klik for at gå til LinkedInprofil