Hvordan du skriver dig ud af en skriveblokering

Af Mikkel Rømer Poulsen.

“Skriver du ikke lige noget hurtigt indhold til hjemmesiden?”. Som kommunikationsfolk sidder vi ofte med opgaven at producere indhold, men nogle gange vil ordene bare ikke komme.

En stor del af vores opgaver som kommunikatører er at producere tekster til andre, om det er en artikel som denne eller et Facebook indlæg. Det kan være svært altid at komme på en ny vinkel eller nyt indhold. Denne artikel kom ud af min egen frustration over manglende inspiration og min jagt på måder at kickstarte skriveprocessen.

Hvad der er årsagen til din skriveblokering kan være mangfoldig: Manglende inspiration eller motivation, præstationsangst eller bare at du ikke føler dig tilstrækkeligt informeret. Det vigtigste, når du har en deadline, er dog ikke en genial idé udsprunget fra dit hoved som Athena gjorde fra Zeus.

Det handler om at komme i gang

Du behøver ikke en idé for at starte med at skrive. Sæt en alarm på din mobil på 5 minutter, og skriv lige hvad der falder dig ind. På den måde kan du få alle de halvt formerede idéer ned på papir eller skærm. Når det først er gjort, kan du begynde at sortere. Måske gemte der sig alligevel en idé, blandt alt det du skrev ned.

Jørgen Leth har den vane, at inden han går i seng, skriver han altid et par linjer på det han skal arbejde på næste dag. På den måde er papiret ikke blankt når han starter.

Når du har din idé og udgangspunkt, handler det om at få fyldt på. Skrivning er en proces, så det behøver ikke være perfekt. Et groft udkast er bedre end intet. Specielt hvis dit skrivebord er begyndt at have et hul, fordi du har hamret hovedet ned i det så mange gange i din frustration. Luk Facebook, smid børnene eller kollegaerne ud, og bare skriv i 40 minutter.

Glem den perfekte sætning

En ting, der ofte stopper mig i min skriveproces er, at jeg prøver at formulere den perfekte sætning eller komme på en spidsfindig eller smart formulering. Hvis du finder, at du bruger mere end et minut på at formulere en pointe, så lad den ligge, og vend tilbage til den senere. Dit mål med de 40 minutter er at lave en struktur og formulere dine tanker. Så kan du altid finpolere det senere.

Hvis du går helt i stå, så rejs dig op fra bordet og gå en tur. Det behøver ikke være fem kilometer. En tur ud til kaffemaskinen eller ned i gården kan være nok. Det handler om at komme lidt væk fra din tekst og få gang i blodomløbet.

Lad dig inspirere

Hvis ovenstående ikke har fået gang i de kreative safter, er der altid din gode ven Google. En glimrende artikel, jeg selv fandt i min søgen efter inspiration, er http://quoteinvestigator.com/2013/03/06/artists-steal/, der handler om hvordan nye kunstnere imiterer, mens gode kunstnere stjæler. Erstat kunstner med skribent, og du begynder at nærme dig. Det er selvfølgelig ikke min anbefaling, at du stjæler en anden persons hårde arbejde, men i stedet at du lader dig inspirere af andre. Find et spændende emne, som andre har skrevet om, og kom med din vinkel eller dit indskud til debatten. Det kan være, at du kan gøre det bedre eller gøre noget svært forståeligt nemt.

Du kan også tænke i at have et dokument, hvor du skriver gode og inspirerende sætninger ned når du ser dem. Det kan hjælpe dig til at finde det lækre ordsprog, eller den metafor som alle andre vil ønske de havde brugt før dig.

Din tekst behøver ikke være perfekt, i gennem din karriere kommer du til at skulle forfatte mange tekster, artikler, blogindlæg, opdateringer, summeringer, analyser og indskud. Perfekt er subjektivt, og du kommer sjældent til at have tid til at forfatte ”perfekte” tekster, for det meste handler det bare om, at du leverer noget som er ”godt nok”.

Til sidst vil jeg bede dig tage en dyb indånding og slappe af. Hvem ved, din frustration kunne måske føre til inspiration, som den gjorde i mit tilfælde.

Om skribenten:

Mikkel Rømer
Navn: Mikkel Rømer Poulsen
Beskrivelse: Studerer kommunikation på RUC med fokus på sociale medier og strategisk kommunikation og skriver speciale om retargeting reklamer (Cand.komm). Har tidligere studeret Biomedicin og har en bachelor i virksomhedsstudier.

LinkedIn 
Blog