De omvendte karriereråd – Et opråb til alle kommunikationsstuderende

Kommunikationsbranchen er hård – det er der ingen tvivl om. Men det er som om, at der er sket et skred, hvor de hårde krav allerede indtræder under studietiden. Vi bliver konstant bombet med karriereråd og -events med kommunikationsfolk, der sjældent ser andet end kontorets fire vægge. De minder os om, at vi skal i praktik ved siden af vores deltidsjob og fuldtidsstudie, mens vi for resten også lige skal have vores egen blog, have en aktiv Twitter-profil og gå til alle netværksarrangementerne… Suk, jeg ved godt, at jeg bl.a. selv er ‘to blame’. Men nu skruer vi lige ned til 30 km/t og tager den forfra.

Af: Caroline Kjærbye

For et par år siden var jeg til et karriereevent med en række prominente kommunikationsfolk, hvis job jeg rigtig godt kunne tænke mig. Én efter én gik de på scenen og præsenterede med stor overbevisning og flotte powerpoints, hvad jeg og de andre spændte kommunikationsstuderende skulle gøre for at opnå den samme succes som dem. Jeg griflede det ene råd efter det andet ned på min blok: Husk at tage i praktik hurtigst muligt, find et relevant studiejob, opret din egen blog og bliv aktiv på Twitter, så du kan brande dig selv. Og husk at tilmelde dig alle netværksarrangementerne, så du kan skabe dig et stort netværk. Da jeg kiggede ned, var mit papir helt fyldt, og jeg sad nu tilbage med en puls på 200 slag i minuttet. Shit, hvordan søren skal man nå alt det og stadig have et liv ved siden af?

Men jeg blev reddet. Den sidste taler gik på, og han inspirerede mig mere end alle de andre tilsammen. Hans råd bestod grundlæggende af to ting: Gør, hvad der føles rigtigt for dig, og vær ikke bange for at tage springet. Hans vej op til toppen havde været præget af tilfældigheder, hvor han havde gjort lige det, han havde lyst til i øjeblikket. Det havde ført ham ud i nogle både anderledes og sjove samt relevante og irrelevante jobs og situationer, som til sidst havde gjort ham til kommunikationschef i en større dansk virksomhed.

Mærk efter og prøv en masse ting af

Og hvad vil jeg så sige med den lille historie? Well, som nylig valgt forkvinde for Unge Kommunikatører i København, som mange unge kommunikationsstuderende følger tæt, mener jeg, at vi har et ansvar for at præsentere et andet perspektiv også. For faktum er, at der både er mange veje, der leder fremad samt mange definitioner af begrebet succes. For hvad er det egentlig? Er du succesfuld, når karrieren allerede er banet, fra du er 23 år, men du ikke har tid til det, der virkelig betyder noget for dig?

Personligt har jeg tidligere lyttet for meget til, hvad jeg burde gøre, i stedet for hvad jeg rent faktisk selv havde lyst til. Det førte til, at jeg var ved at droppe ud af mit studie. Jeg blev dog reddet på målstregen af en billet til Australien og et udvekslingsophold. Her brugte jeg et halvt år på at rejse rundt, drikke goon (australsk slang for billig ‘bag in a box’-vin) og finde ud af, hvad det egentlig var, jeg gerne ville. Da jeg var hjemme igen, tog jeg en pause fra studiet og fik et job i en lille virksomhed i Skovlunde, hvor jeg kunne få lov til at rode lidt med marketing og kommunikation.Et halvt år efter endte jeg mere eller mindre tilfældigt som praktikant på et reklamebureau, selvom jeg ikke rigtig vidste, hvad man lavede sådan et sted – det lød bare sjovt.

Og det er netop min pointe: Det skal gerne være sjovt – i hvert fald størstedelen af tiden, for selvfølgelig skal det også være hårdt nogle gange. Men tænk over det: Vi skal være ude på arbejdsmarkedet i næsten 50 år – det er rigtig lang tid. Men det betyder også, at du har masser af tid til at finde ud af, hvad der er rigtigt for dig. Så det er vigtigt, at du ikke brænder ud, allerede inden du har sat foden indenfor.

Så spring ud i det: Prøv forskellige ting af. Gør hvad der føles rigtigt for dig og læg ‘jeg bør’ på hylden for en stund.

Derfor kommer her til sidst mine “omvendte” karriereråd:

Omvendte i den forstand, at du i stedet for de gængse råd om hastighed, bunkevis af erfaring, de “kloge” valg og en stilen mod den absolutte top her får en alternativ version:

    • Spring ud i nye ting. Hvis det føles rigtigt, så prøv det af, og lad vær med at tænke for meget over konsekvenserne. Generelt tænker vi mennesker alt for meget, og det kan gøre os stressede. Følg din mavefornemmelse i stedet for.
    • Tag det roligt – du har masser af tid til at finde det ‘helt rigtige’. Vi kommer til at bruge størstedelen af vores liv på arbejdsmarkedet, så du har masser af tid.  
    • Overvej, hvad der gør dig glad og succesfuld. Succes behøver ikke at være lig med en fancy titel eller en masse følgere. Det kan også være en hobby, som du virkelig brænder for, at du skal have tid til at se din familie, eller at du gerne vil have tid til at kunne tage en måned ud af kalenderen og rejse væk.
    • Generelt skal du gøre det, der føles rigtigt for dig.

 

Om skribenten:

Navn: Caroline Kjærbye­ Thygesen 
Beskæftigelse: 
Arbejder som PR-konsulent hos Mindshare Danmark og læser en kandidat i Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet med profil i tværmedial kommunikation og marketing.

Twitter
LinkedIn