Serial har sat podcasts på kommunikationslandkortet

Af: Pernille Nygaard

Skrattende telefonsamtaler, rekonstruktion af ruter, gamle optagelser fra vidneafhøringer. Disse ting er blot nogle af de lydoplevelser værten Sarah Koenig serverer for lytteren af Serial – og flere millioner har allerede lyttet med.
UNGKOM undersøger: Hvad er podcasts egentlig for et medie?

Podcasten Serial forfølger sandheden om mordet på 18-årige Hae Min Lee, der blev begået i 1999 i Baltimore. Afsnit for afsnit lader Sarah Koenig og hendes medproducenter sig tage derhen, hvor historien og nye oplysninger bringer dem. Undervejs ved de end ikke selv, hvor sagen ender.

Adnan Syed, den dræbtes ekskæreste, sidder i fængsel for mordet, men han fastholder stadig sin uskyld. Gennem gamle oplysninger og nye interviews prøver producenterne at opklare, hvad der præcist skete i de 21 minutter, hvor den unge Hae blev dræbt.

”Enten er det Jay, eller også er det Adnan. Men nogen lyver. Og jeg vil virkelig gerne finde ud af hvem,” siger Sarah Koenig i første episode.Det spørgsmål er udgangspunktet for hele serien. Fortæller hovedvidnet Jay Wilds sandheden eller er Adnan Syed uskyldigt dømt? Serial giver lytteren mulighed for selv at bedømme.

Værdien af podcasts
Serial formår på elegant vis at fastholde lytterne og tager os med på en rejse rundt i den 15 år gamle mordsag, hvor man som lytter også danner sig meninger om sagen.

Karin Høgh, podcast-konsulent og podcaster, mener at årsagen til Serials succes ligger i, at showet er et godt stykke journalistisk arbejde:

Serial er i en genre for sig i forhold til andre podcasts, fordi det er en afsluttet serie, der fokuserer på én sag. Men den er vellavet og professionel, og så har den ikke mindst øget interessen for podcasts generelt”.

Udbredelsen har åbnet op for, at endnu flere bruger mediet, men det kræver en vinkel at skabe et godt program. Som kommunikationsform kan podcasten i høj grad bygge på relationen til lytteren, ved at være personlig i formidlingen. Desuden skal podcasten være målrettet og skarp vinklet:

”Det er et medie, der ofte bruges af folk, der gør sig til eksperter på et område og bygger et community op omkring emnet”, forklarer podcast-konsulenten.

Eksempelvis findes der på det sociale medie Reddit flere communities, hvor lyttere diskuterer teorier om mordsagen, og der findes en podcast, der er dækker og diskuterer hvert afsnit af Serial.

Mange podcasts bliver til et nichemedie, hvor brugeren kan lytte til de programmer, der passer lige til deres interesser. Det peger Karin Høgh på, som noget af det vigtigste for lytteren, fordi podcasten dermed bliver en personlig formidling for den enkelte.

Er podcasts fremtidens medie?
Ifølge Karin Høgh vinder podcasts frem i 2015. Hun mener, at det skyldes mediets tilgængelighed, både for podcasteren og for lytteren. Alle kan nu lave en podcast. Man skal bare have udstyr til ordentlig lyd og finde det emne, man brænder for.

Serial kan fortjent også tage en del af æren for fremgangen, som den mest downloadede podcast nogensinde med mere end 5 millioner downloads. Serien har ikke kun slået rekorder, den har også givet den dømte Adnan Syed mulighed for en ny appelsag, efter en medstuderende i et interview med Sarah Koenig fortalte, at hun snakkede med dømte på det formodede drabstidspunkt. Den 12 episoder lange podcast har ikke kun været underholdning for lytteren, men også haft personlig betydning for de implicerede.

Har du endnu ikke lyttet til podcasten? Så gør dig selv den tjeneste at downloade den. Gå en tur i forårsvejret med Serial i ørerne og bliv revet med af Sarah Koenigs medrivende fortællerstil- og gæt med på, hvem der slog Hae Min Lee ihjel. Hør første afsnit lige nu og her. 

______________________________________________________________________

Podcasts ganske kort
Podcasts er et online udgivelse af lyd- eller videofiler. Man kan hente filerne ned på sin smartphone eller tablet og høre dem offline, når man er på farten. Der findes et hav af forskellige podcasts med alt fra komikere til virksomheder. Gå på opdagelse og find programmer der passer lige til dine interesser.

Karin Høgh
Karin Høgh er podcast-konsulent og driver hjemmesiden Podconsult. Her sælger hun udstyr og hjælper andre med at komme i gang med at bruge mediet. Desuden har hun selv podcasten Solopreneurcast med Cammilla Rysgaard om hverdagen som enmandsvirksomhed. Hør den her. (link: http://solopreneurcast.libsyn.com)

______________________________________________________________________

Om skribenten:

Navn: Pernille Nygaard
Uddannelse: Professionsbachelor i Kommunikation fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Beskæftigelse: Jobsøgende
Linkedin


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *