Praktikophold eller projektorienterede forløb er på mange videregående uddannelser obligatoriske; på andre er de et tilvalg. For mig stod valget mellem (endnu) et semester med fag på Aarhus Universitet, udveksling eller praktik. Måske er det også sådan for dig?
Er valget svært, eller står du og skal i praktik i efteråret 2021, så læs med, og få tips – blandet med mine erfaringer fra det virkelige liv som praktikant – til ansøgningsprocessen, samtalen og selve praktikperioden.
Ansøgningsprocessen: Vær ude i god tid, men hos hvem?
Første skridt mod praktikstedet er ansøgningsprocessen og selve ansøgningen. Studerende, som skal i praktik i efteråret (2021), begynder typisk at søge i marts og april. Men hvordan finder jeg frem til praktikstederne, tænker du måske? Tag eksempelvis et kig på https://praktik.dk eller i Facebook-gruppen ‘Praktik/studiejob i web- og kommunikationsbranchen’.
Hvis du endnu ikke ved, hvad drømme-praktikstillingen er for dig, så giv dig selv tid til at læse et par stillingsopslag eller tre igennem, og mærk efter. Og når det kribler i fingrene for at skrive og sende en ansøgning i praktikstedets retning, er der ingen tvivl om, at stedet og arbejdsopgaverne har ramt plet – hos dig.
Men hvad så med ansøgningen? I denne UNGKOM-artikel kan du hente tre gode råd til ansøgningen: Sæt dig godt ind i virksomheden, som du søger hos, fortæl, hvad du kan, og vis, hvem du er. Få evt. en medstuderende til at læse din ansøgning igennem med fokus på både indhold og korrektur, og tilbyd at gøre det samme for hende/ham.
Nu tænker du nok, at jeg selv gjorde alt det, som jeg lige har opfordret dig til, men nej. For mig var ansøgningsprocessen bumpet og til tider lidt for spændende: Jeg var sent ude, skrev to ansøgninger og kom til samtale det ene sted. Jeg prøvede lykken med et LinkedIn-praktikopslag, som gav pote. Dog kun kortvarigt. I juni måtte virksomheden og dermed mit kommende praktiksted lukke og slukke. Jeg sad frustreret tilbage. Men da tingene så allermørkest ud, fik jeg svar på en mail, som jeg havde sendt uopfordret til en virksomhed i Hasselager: De ville se mig til en samtale i august. Hvis de ikke kunne tilbyde mig stillingen, var det for sent at søge hos et andet sted.
Og netop derfor: Vær ude i god tid.
Samtalen: Ærlighed på godt og ondt
Samtalen gik heldigvis, som den skulle: Jeg blev tilbudt praktikstillingen og takkede ja i samme sekund. Når du kommer til samtale, må mit bedste råd være, at du er ærlig omkring, hvad du ikke har de største erfaringer med, men som du gerne vil lære i løbet af praktikken. Fortæl modsat også, hvordan du som praktikant kan bidrage med dine faglige kompetencer og nye vinkler.
Selv studerer jeg Tysk sprog, litteratur og kultur med kandidattilvalg i Retorik og var i praktik i en marketingafdeling. Til samtalen gjorde jeg det klart, at mine erfaringer og viden om marketing var tæt på nul, men til gengæld havde jeg styr på både skriftlig og mundtlig tysk.
Det er værd at huske på, at formålet med praktikken er, at du i perioden oparbejder erfaring og tilegner dig praktisk viden og forståelse for arbejdsopgaver, som du senere kan bruge og få gavn af i et (studie)job.
Sidst, men ikke mindst, mærk efter, om du føler dig velkommen på stedet, og om der er kemi mellem dig og din kommende kontaktperson, som højst sandsynligt er med til samtalen. Ellers kan en praktikperiode på ‘kun’ tre eller seks måneder komme til at føles uendelig lang.
Praktikperioden: En forsmag på voksenlivet
Tillykke med din nye titel som praktikant! Og en ny hverdag.
Min hverdag som studerende lød på 10-12 undervisningstimer i ugen + forberedelsestid + en 5-minutters cykeltur hver vej. Den blev skiftet ud med 37 timer i ugen på praktikstedet + tre kvarters transport hver vej.
Praktikperioden vendte med andre ord op og ned på min hverdag. Jeg tog tidligt afsted og kom sent hjem (aka. voksenlivet), og jeg fik mindre fritid sammenlignet med at være studerende. Men det var det hele værd.
Prisen for reduceret fritid er at få lov til at afprøve og bruge sine kompetencer i praksis, udvikle sig personligt og fagligt og få relevant og brugbar erfaring. Du bliver hurtigt bevidst om, hvordan du bedst kan lide at bruge dine kompetencer. Jeg fandt for eksempel ud af, at det ikke liiige var mig at skulle oversætte stolpe op og stolpe ned, men til gengæld blev jeg bekræftet i, at jeg er vild med at skabe tekst og formidle.
Det kan sagtens tage et stykke tid, inden du har vænnet dig til dit praktiksted og selve livet som praktikant. Giv det dén tid; det bliver godt! Giv også dig selv og praktikstedet tid til at vise, hvad I hver især kan. Hver arbejdsopgave og dag er ikke lige spændende. Men når en arbejdsopgave fanger din opmærksomhed, og den endda giver dig kriller i maven, så hold fast i det, og tag det med dig videre.
Og til syvende og sidst: Vær åben, tag imod feedback, og spørg, spørg, spørg!
Rigtig god praktik.