Rikke tog slalom-ruten til kom-jobbet

af cathrine villaume

Rikke Saastamoinen Jacobsen arbejder som tekstforfatter og konceptudvikler hos reklame- og PR-bureauet Weltklasse i Aalborg. Hun skriver tekster, laver SoMe, casestories, videoer og meget andet for kommuner, private virksomheder, startups, og hvem der ellers har brug for Weltklasses hjælp.

Det lyder meget fedt, ikke?

Som studerende kan man tænke, at alle de andre farer derudad med 120 km/t  på karrieremotorvejen med kurs mod det fede kommunikationsjob, som man selv lidt usikkert kører omkring for at finde hen til.

Men er der egentlig noget galt med at køre en anden vej end den lige?

Nej, det er der ikke! Du kan være ganske rolig. Kommunikationsbranchen er fyldt med forskellige profiler og kompetencer. Og det er langt fra alle, der har taget den lige vej.

Rikkes historie er, som du måske har gættet nu, et eksempel på, at man ikke behøver at tage den mest oplagte vej til kom-branchen.

(Læs også Lises historie om Frederikkes detour fra kommunikationsstudiet!)

Gymnasielærer, forlægger…kommunikatør?

Da Rikke i 2014 begyndte at læse Dansk på Aalborg Universitet og senere Tysk som sidefag, var det, fordi hun længe havde haft en drøm om at blive gymnasielærer.

”Jeg havde sådan et helt inderligt ønske om det. Jeg havde en fornemmelse af, at det var det, jeg skulle. Jeg skulle bare stå og undervise nogle super interesserede gymnasieelever i noget romantisk litteratur,” fortæller Rikke.

I 2,5 år følte hun, at hun var på den rigtige vej. Indtil en praktikuge i en gymnasieklasse afskrækkede hende.

Pludselig stod Rikke med en uddannelse, som hun var glad for, men med et mudret billede af fremtiden, som ellers havde været klar for hende.

Hvad skulle hun nu bruge sin uddannelse til? Hvad KUNNE hun bruge den til?

”Jeg var nok ikke så opfindsom. Så tænkte jeg, ‘okay, men Dansk, det er noget med bøger. Så måske skal jeg ind i forlagsbranchen’,” siger Rikke.

Rikke fik tre ugers praktik på et lille nordjysk forlag. De fleste af hendes opgaver endte med at være kommunikationsopgaver. Opgaver, som hun både var god til og kunne lide at lave.

”Så fandt jeg ud af, at det ikke var sikkert, at jeg kunne få en hel gymnasieklasse til at lytte til det, jeg sagde, men jeg kunne få mange til at læse det, jeg skrev,” siger Rikke og griner.

En lidt anderledes vej ind i kom-branchen

Ved et tilfælde var afkørslen til kommunikationsvejen dukket op. Og NU trykkede Rikke på speederen.

Rikke fortsatte med at lave kommunikation for forlaget, da hendes praktik sluttede, og hun begyndte at skrive alle sine semesterprojekter på universitetet om kommunikation, medier og journalistik.

”Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for at beskæftige mig med kommunikationsbranchen og få noget erfaring og komme ind i den på en lidt anderledes måde,” siger hun.

I dag ville Rikke ikke have byttet sin uddannelse for en anden, selv hvis hun kunne.

”Jeg bruger mine kompetencer fra studiet, selvom de ved første øjekast måske ikke ser så kommunikationsrettede ud. Fordi jeg f.eks. har tæsket mig igennem så meget litteratur på studiet, så er jeg god til at tilegne mig forskelligt sprog. Det er helt klart en fordel i mit arbejde,” siger hun.

Da Rikke i 2019 blev færdiguddannet, søgte hun job i kommunikationsbranchen. Der gik seks  måneder, før Rikke landede sit job hos Weltklasse.

”I mellemtiden tænkte jeg da også ‘fuck, jeg skulle have valgt noget andet!’. Men der var heldigvis en arbejdsgiver, som kunne se værdien i mit uddannelsesvalg,” siger hun.

Man skal bare ikke gå i panik

 Rikke har to råd, som hun gerne vil give videre til de studerende, som sidder i en situation, der minder om den, hun selv sad i.

”Tag i praktik og skriv opgaver, som giver dig mulighed for at prøve kræfter med kommunikation og medier. Prøv også, om du kan finde studiejob eller frivillige jobs. Det kan også hjælpe dig med at komme tættere på målet,” siger hun.

Det vigtigste råd, som hun gerne vil give videre, er enkelt:

”Du skal ikke gå i panik! Der ER mange rigtig gode, krøllede veje til et kommunikationsjob.”

Klik og gå til Cathrines LinkedIn-profil