Af: Emilie Malling Kiær
”We are looking for someone aged 22-26 with 30 years of experience” – den har de fleste af os efterhånden hørt. Mange arbejdspladser søger nemlig studentermedhjælpere, som er i slutningen af bacheloren og i starten af kandidaten, hvilket kan være en udfordring for os nystartede studerende. Vil du gerne vide, hvad du bør tænke over for at optimere dine chancer i erhvervslivet – så læs med her.
Står du i samme situation som jeg selv gør, og er netop kun lige påbegyndt din bachelor i sommers, ja så er dine chancer måske ikke så store endnu for at finde et studierelevant job. Her bliver netværk altså dit keyword, for det ER muligt at skabe sig et netværk i branchen og samtidig få relevant erhvervserfaring ved siden af studiet.
Personlige relationer i dit netværk
Netværk bliver ofte udråbt som den direkte vej til et nyt job. At netværke er rent ud sagt “the apple to your pie”. De fleste af os er aktive på de sociale medier og skaber på den måde mange kontakter. De sociale medier er dog ikke altid nok i sig selv, da det også er nødvendigt at socialisere sig fysisk for at pleje sit netværk. Netværk handler nemlig i mange tilfælde om personlige relationer, og det sker ofte, at de mennesker, du aldrig nogensinde havde regnet med kunne hjælpe dig, viser sig at føre dig i uventede retninger.
Dit netværk kan åbne døre for din fremtidige karriere
Et godt netværk kan altså gøre dig solidt rustet til at nå dine mål både under og efter din uddannelse. Jo tidligere du starter med at skabe og styrke dit netværk, jo bedre mulighed har du for at udnytte potentialet i det. Det er derfor vigtigt at skabe kontakter på kryds og tværs, allerede i starten af bacheloren. Det kan nemlig være, at du her møder de kontakter, der fører dig videre til et studiejob og åbner døre for din fremtidige karriere.
Vis interesse og tænk ud over egne fagområder
At være god til at netværke kræver ikke kun faglig viden. At være en god netværker betyder blandt andet ydmyghed, åbenhed og interesse i andres liv. På trods af min korte tid i erhvervs- og studielivet har jeg selv skabt forskellige relationer på arbejdsmarkedet. Et eksempel på dette er, at jeg i mit sabbatår arbejdede jeg som receptionist på et reklamebureau. Her talte jeg ofte med chefen for det rengøringsfirma, som gjorde rent på kontorerne. Han endte med at tilbyde mig et rengøringsjob i sit firma. Det var ganske vist ikke lige indenfor det fagområde, jeg så mig selv. Skulle jeg dog stå i en situation, hvor jeg en dag mangler et job eller har en søster eller veninde, som gør, så har jeg en kontakt på hånden. Det handler på den måde ikke kun om at kende de rigtige indenfor sin egen branche men også om at kende en palet af forskellige mennesker, som har kompetencer indenfor mange forskellige områder. Derfor kan man med fordel tænke ud over egne fagområder og kredse, når man netværker.
Gode råd til at skabe og udnytte sit netværk
Mens du læser, har du flere år, hvor du passende kan opbygge dit netværk med folk i den branche, du er ved at uddanne dig inden for. Du behøver ikke nødvendigvis, at rende til netværksmøder og arrangementer
– Start på LinkedIn, og find grupper, som er fagligt relevante i forhold til det, du ønsker at beskæftige dig med.
– Selvom du ”bare” er studerende, har du masser at byde på. Det, at du er uerfaren, skal du se som en styrke, for på den måde kan du bidrage med friske unge øjne på forskellige områder. Noget du med fordel kan skrive i en eventuel jobansøgning.
– Tænk din egen rolle ind i netværket. Det er vigtigt, at du i dit netværk bliver opfattet som en, der gerne vil give. Netværk handler både om at give og tage. Andre kan også få brug for dig.
– Skab netværk og relationer gennem fagforeninger. Disse tilbyder ofte kurser og frivilligt arbejde.
– Rigtig mange tror desuden, at de slet ikke har et netværk, men alle har et, der kan aktiveres. Reflektér og brainstorm med dig selv, og tænk på de personer, du kender fra studie, arbejde, træning, vennekreds, frivilligt arbejde, foreninger osv.
– Tro på, at du har noget andre har behov for.
Hermed et kærligt spark i røven til andre studerende, som endnu ikke er jobsøgende eller netværks tænkende.