Om tid og produktivitet – og hvorfor vi alle bør bage surdejsboller

Af Louise Winther

Imens du bager surdejsboller, sidder jeg og arbejder. Tjekker min TV2 News app. Vender tilbage til arbejdet. Alt imens jeg overvejer, om jeg skal ringe til min mormor.

Jeg er en impulsiv person. Derfor har jeg en tendens til mange impulsive overspringshandlinger. Måske kender du det? Det er endda også et af argumenterne forfatteren Chris Bailey fremlægger i sin bog ”Hyperfocus: How to Manage Your Attention in A World of Distractions”.

But why?!

De sidste par uger har mit nyhedsfeed været fyldt med “optimer dit hjemmearbejde”-guides. Sandsynligheden er, at dit nyhedsfeed ligner mit.

Min første indskydelse var derfor at servere et klassisk indlæg med tips til, hvordan du kan optimere din arbejdsproduktivitet derhjemme. Selv havde jeg en idé om, at jeg kunne være mindst lige så produktiv som før krisen, da jeg har fået mere tid mellem hænderne. Realiteten var en hel anden, og det gik op for mig, at jeg har været distraheret.

Hvorfor vores opmærksomhed vandrer

Ifølge Chris Bailey, er vores opmærksomhed i høj grad afhængig af, hvad der sker omkring os. Det er særligt, når vi har opmærksomhed til overs, når vi er stressede, eller når vi befinder os i et kaotisk arbejdsmiljø, at vores opmærksomhed vandrer. Det er derfor, vi lukker døren til arbejdsværelset eller sætter telefonen på lydløs. Det er derfor, vores nyhedsfeed flyder over med ”indret dit hjemmekontor”-guides og andre fif til, hvordan du indretter et godt arbejdsmiljø.

En anden årsag til, at vores opmærksomhed kan vandre er, når vi er optaget af personlige kriser. Om det er kærestesorger, et dødsfald i en nær relation eller problemer med privatøkonomien, er det noget som vi alle kan relateret til. Opmærksomheden vandrer og koncentrationen falder.

Der er dog ikke noget nyt i, at ydre faktorer er bestemmende for, hvor godt vi koncentrerer os. Defor findes der tusindvis af guides til, hvordan vi fjerner eller ændrer de faktorer, der afleder vores opmærksomhed. Problemet opstår, når vi ikke kan fjerne det, der afleder os.

 Koncentration i krisetid

Det er en hel disciplin i sig selv at kunne styre sin opmærksomhed i gode tider. Og i en global krisesituation som nu, kræver det noget særligt af os at holde koncentrationen. 

Coronakrisen har nemlig medført, at de fleste af os har fået mere tid mellem hænderne. Mere frihed. Selv har jeg, som jeg nævnte i starten af artiklen, haft en forventning om at nå mere, fordi jeg har fået mere tid. Paradoksalt nok, har det ikke været tilfældet, tværtimod.

Idéen var god, men realiteten er en anden. Måske kan du genkende scenariet? For mens vi har fået mere tid, har vi fået mindre opmærksomhed og mindre energi at give af. Der foregår rigtig meget omkring os, og mange af os oplever en højere grad af bekymring. Det kan være en bekymring for vores bedsteforældre, privatøkonomien, eller en overordnet bekymring for samfundet.

 Tilbage til surdejsbollerne

Vender vi tilbage til Chris Bailey, så peger han på, at første trin til at styre sin opmærksomhed er, at identificere, hvad det er, der afleder den. Og dernæst skal vi anerkende, at den er der og give den plads. Og tid. For vi har brug for tid til at forholde os til situationen, tid til at ringe til mormor eller tid til at tjekke nyhederne.

Hvis du ligesom jeg kan glemme at give plads til bekymringerne, kan du overveje at planlægge det i din daglige ”to do”-kalender (der ifølge endnu en guide, kan være god at lave).  Og hvis du har brug for at aflede tankerne, så anbefaler jeg, at du sætter bekymringerne på pause. F.eks. ved at kaste dig ud i surdejsbolle-bagning. 

Tak fordi du læste med, og holdt koncentrationen så langt! Inden du smutter ud og sætter surdejen over, får du lige 3 fun facts om koncentrationsevnen direkte fra Chris Bailey

#1 Vi har 60% mindre opmærksomhed at give af, når vi har brug for en pause. 

#2 Vores arbejdsopgaver tager 50% længere tid, når vi skifter mellem opgaverne, frem for når vores opmærksomhed er rettet mod en opgave fra start til slut.

#3 I gennemsnit skifter vi fokus hvert 40 sekund, når vi arbejder foran en computer. Når koncentrationen afbrydes helt, tager det os mere end 20 minutter, før vi er ”back on track”

_____________________________________________

Vil du læse mere fra UNGKOM-skribenterne? Læs eller genlæs de mange gode artikler lige her. Og stay tuned hver onsdag, hvor en ny skribent giver dig sine tanker fra kommunikationsverdenen. Tak fordi du læser med!

Tags: