Kommunikatør, tekstforfatter eller sprognørd? Du er afsløret!

Af Karen Johanne Iversen

Kommunikatør, tekstforfatter eller sprognørd? Du er afsløret! 

Hvis du læser med nu, har vi sikkert et par ting til fælles. 

Den ene af dem er, at vi begge sætter pris på en velskrevet tekst. Den anden er, at vi synes, det er vigtigt  – både på egne og andres vegne – at tale og skrive et korrekt dansk.

Vi betragter det faktisk som public service af allerbedste klasse, når vi deler ud af sproglige lektioner, der gør os bedre til at skrive (og tale for den sags skyld). Og vi forventer, at vi får tilbage af samme skuffe.

Vi laver nemlig også fejl. Vi gør bare vores bedste for, at de bliver konfiskeret i sikkerhedskontrollen af vores dygtige kolleger (eller tekstnørdede mor), inden de ryger ud i æteren.

Er du i tvivl om, hvorvidt du i virkeligheden hører med i klubben for tekstglade sprognørder? Her deler jeg 13 situationer, der afslører dig.

1 – Du får lyst til at give din læge en high five. I panden. Med en kettlebell. Ikke kun fordi hun fortæller dig, at du har en fraktur i humerus-skaftet. Men også fordi, hun åbenbart har indgået en pagt med alle de andre læger om at tale henover håret på deres patienter. Hvorfor må de, når alle vi andre gør os umage med at tale i øjenhøjde med vores målgruppe?

2 – Du kunne aldrig drømme om at gå på café for at bestille en advocadomad.

3 – … Eller en expresso. Eller en drinks. Eller en efterfølgende hovedpinspille.

4 – Du læser altid korrektur på dine mails (og mødereferater og indkøbslister og Insta-captions), inden du sender dem afsted. Nogle gange går du endda ind i “sendte mails” for at se, hvordan mailen ser ud for ham, der modtager den.

5 – Det irriterer dig ikke at få en besked fra din ven, hvor han skriver, at han var ude at “hører musik i går”. I har bare ikke så meget tilfælles længere.

6 – Du får flaksende hjerte og kriller i mellemgulvet, når du læser eller hører et lækkert ord.

7 – Du bliver taknemmelig, når andre lærer dig noget sprogligt eller grammatisk, der forbedrer dit sprog.

8 – Du synes, det er hyggeligt at læse korrektur. Jo du gør!

9 – Du har et sprogidol. Et af mine er kultursociologen Emilia Van Hauen. Hun skriver røven ud af sine jeans. Pardon my french.

10 – Du har en liste (eller swipe file), hvor du skriver alle de sprogblomster og mums-vendinger ned, du læser og hører rundt omkring. Min er efterhånden et par år gammel og er nu også blevet udvidet med en engelsk udgave.

11 – Du læser tekster, der ikke har det fjerneste med dit fag at gøre, for at forbedre nuancerne i dit sprog.

12 – Du drømmer om at skrive en bog. Tager jeg fejl? Bare vent et år eller to. Så skal du bare se. Den drøm lader sig ikke sådan aflive.

13 – Du bliver misundelig, når du læser noget, der er så bragende godt skrevet, at du ville ønske, du selv havde ført pennen. Damn you, BS Ingemann, for sidste linje i første vers af Fred hviler over land og by. Aldrig har det givet så meget mening at bruge det samme ord to gange i forlængelse af hinanden, som her: “Til stjerne stjerne ser”. Der kom jeg lige 193 år for sent.

Det, min dame eller herre, var 13 grunde til, at du ikke kan løbe fra at være en tekstglad sprognørd.

Velkommen i klubben!

Boks der fortæller om skribenten, Karen Johanne Iversen