Konkurrencen i kommunikationsbranchen er hård og unge kæmper intenst for at skille sig ud i branchen. Erhvervserfaring, frivilligt arbejde eller unikke kompetencer kan sikre enten praktikplads eller job. En vej ind kan være at designe kreative ansøgninger, at styrke din jobansøgning – eller måske forsøge at lade din uddannelsesbaggrund adskille sig fra andres. En mulighed er at tage et år (eller et semester) til udlandet, for at vise at du er klar på udfordringer og at træde ud af din comfort zone.
Af: Karoline Lundberg
Du er måske i gang med din drømmeuddannelse men trænger til luftforandring? Eller har du netop færdiggjort din bachelor og har krise over hvilken retning du nu skal gå? Ved at tage et år i udlandet bliver du udfordret både fagligt, socialt og kulturelt – og du har samtidig mulighed for at adskille din uddannelsesbaggrund fra mange andres. Undertegnede er pt. bosat i London og læser en MA i Advertising, Branding og Communication. Valget om at hoppe på flyveren var et mix af, at med en PBA fra KEA var der udfordringer med at komme ind på kandidatuddannelser i Danmark og samtidig, at kandidatuddannelser i England er mere kreativt prægede, hvilket kan styrke mine kompetencer ift. at få foden ind for den kreative del af kommunikationsbranchen. Din baggrund er muligvis en anden – uanset hvilken situation du er i, og hvilken baggrund du har, er der her er 5 gode grunde til, at du skal hoppe på flyveren og kaste dig ud af din comfort-zone.
1. Nye udfordringer
Ved at have et længerevarende ophold væk fra trygge omgivelser bliver du udfordret på både et personligt-, fagligt- og socialt plan. Ikke nok med, at du sætter dig selv i en uvant situation, så lærer du også at løse problemstillinger på nye måder, i nye omgivelser. På længere sigt vil dette give dig nye muligheder, erfaringer og udvikling, hvilket kan udruste dig til et skiftende arbejdsmiljø. At have et år i udlandet vil se positivt ud på dit CV og adskille dig fra en stor del af dine medstuderendes. Dette kan være en fordel i din jobsøgning. Et udlandsophold viser nemlig, at du har mod på forandring og at du kan byde ind med erfaring og kompetencer fra andre miljøer.
2. Globalt netværk
Er du ikke helt sikker på, om du skal bo i Danmark resten af livet? Eller vil du gerne have et bredere netværk globalt? Ved at flytte til udlandet udvikler du automatisk et stort netværk og får mange bekendte. En vej ind er, at deltage i brancherelaterede events – dette kan blandt andet blive vejen til dit næste job eller hjælpe dig til at få endnu flere kontakter i branchen. Hvis du starter på uddannelse i udlandet, vil du også typisk blive tilknyttet en international gruppe, hvor du hurtigt får venner fra hele verden. Ved at opbygge et bredt netværk har du bedre chancer i forhold til at få job i andre dele af verden på et senere tidspunkt.
3. Kulturelle oplevelser
Ved at flytte til udlandet vil du blive bekendt med andre kulturer og opleve disse på tæt hold. At leve med andre kulturer bidrager ikke kun til en størrer forståelse af forskellighed, men hjælper også dine kommunikationsredskaber, giver udvikling og læring og åbner din horisont. Det kan på mange måder være sundt, at se sin egen kultur udefra, samtidig med at møde andre kulturer og lærer nye traditioner og vaner. Du vil især opleve forskellen i tilgangen til arbejdstid, gruppeopgaver, mad og juletraditioner. Og alt efter hvor du tager hen, kan jeg (næsten) love dig for, at du vil savne flag til fødselsdage, tarteletter og advent.
4. En differentieret baggrund
Som tidligere nævnt, vil et udlandsophold styrke dit CV og adskille dig fremadrettet når det kommer til jobsøgning. Regeringens mål er at 50% af alle studerende skal have et udlandsophold i forbindelse med deres uddannelse, men på nuværende tidspunkt, er det kun lidt over 4% af de danske studerende, der tager til udlandet. Statistisk set har du altså en god chance for at skille dig ud når det kommer til jobansøgning. Både virksomheder som Novo Nordisk og Siemens anser et udlandsophold for en positiv egenskab, og ansætter i højere grad medarbejdere der har international erfaring.
5. Oplev et andet uddannelsessystem
Forskellen mellem det danske uddannelsessystem og udenlandske er stor. På flere måder er det sundt, at se hvordan andre lande opererer når det kommer til uddannelse, karakterer og mål i forhold til studiet. Alt efter hvilken uddannelse du læser, i hvilket land og hvor længe, vil du opleve, at undervisere og universiteter lægger vægt på forskellige områder. I mit tilfælde er der stor fokus på at kunne præsentere til virksomheder, at være praktisk parat til arbejdsmiljøet frem for akademiske kompetencer, lige så vel som at kreative værktøjer er en stor del af læringen. Kombinationen af din danske uddannelsesbaggrund og de kompetencer du vil opnå i udlandet, kan med stor fordel kombineres og styrke dine kompetencer og egenskaber.
Formen af dit uddannelsesophold kan designes efter dine interesser og baggrund. Er du allerede tilknyttet et dansk universitet har disse typiske samarbejdspartnere i udlandet, og universitetet vejleder dig ofte i processen. Hvis ikke, kan du bruge SU’s FastTrack liste til at se, hvilke uddannelser der allerede er godkendt til støtte i udlandet, samt læse om andres oplevelser på henholdsvis EDU og Kilroy. Har du allerede afsluttet din uddannelse, så er muligheder som praktikophold eller frivilligt arbejde også en god idé, da dette viser engagement, mod på nye udfordringer samt bidrager til din erhvervserfaring.
Er du klar til at tage flyveren? Inden du tager afsted kan vi anbefale at læse denne artikel om legatansøgning eller DJØF’s guide til det rigtige udlandsophold for dig. Har du allerede afsluttet din uddannelse? Så er livet som digital nomade måske en interessant mulighed…
Om skribenten
Navn: Karoline Lundberg
Beskæftigelse: London-bound Brand Designer der læser en Master of Arts i Advertising, Branding & Communication på UWL. Jeg er layout-wizard, SoMe addict og vild med konceptudvikling.