Bureaupartner Charlie Stjerneklar har et råd til studerende: “Det vigtige er, at man laver noget fedt i sin fritid.”
I tredje artikel i UNGKOMs portrætserie om danske kommunikatører møder vi Charlie Stjerneklar Zacher Tibu, der fortæller om dagligdagen som partner og public affairs director hos bureauet GRACE, sin unikke rejse igennem ‘lobbyDanmark’ og meget mere.
Af Thomas Bæk Kristensen
Man kan stille spørgsmålet: Hvor bliver flest vigtige politiske beslutninger truffet, på Christiansborg eller Toga Vinstue?
Uanset svaret så er Toga Vinstue uden tvivl et unikt politisk samlingssted for både os, der dagligt følger nyhedsstrømment og dem, der rent faktisk er folkevalgte. Det var netop her jeg tog til for at møde dagens hovedperson, nemlig Charlie Stjerneklar Zacher Tibu, der til daglig er partner og public affairs director hos bureauet GRACE Public Affairs.
Jeg har i mange år fulgt ham på diverse sociale medier, og man får hurtigt indtrykket af en jovial og ambitiøs karakter, der føler et ansvar for at sikre den gode stemning i dansk politik. De fleste lobbyister med en DJØF-uddannelse foretrækker det blå jakkesæt, men Charlie føler sig komfortabel i et sæt der er grønt.
Det blev hurtigt afsløret at Charlie ofte kommer på Toga Vinstue. Efter at have bestilt to øl siger han til bartenderen, at hun bare kan smide det på regningen, og bartenderen vidste allerede præcis hvilken regning Charlie talte om.
Det er tydeligt at Charlie foretrækker at bruge de københavnske beværtninger som #dagenskontor. Han er utroligt imødekommende, vi skåler og jeg starter interviewet:
Forklar dit arbejde, som du ville gøre det til en femårig?
“Jeg er vel det man kalder klassisk lobbyist, og en klassisk lobbyist er en der oversætter det som fylder i politik til erhvervslivet og omvendt. Og dermed være med til at skabe nye muligheder. Hvis du som virksomhed har et problem kan du komme til os, og så kan vi tage en dialog med politikerne, men vi kan også forklare virksomheden, hvad den kan gøre selv for at være med til at løse deres problem.”
Hvorfor kan virksomhederne ikke selv snakke med politikerne?
Det kan de også godt, og mange af dem er rigtig gode til det. Det ligesom når man skriver en tekst, opdaterer en hjemmeside eller laver en kampagne, så kan man også godt selv. Men det klart, at når vi hver dag arbejder med det her, så er vi alt andet lige bedre. Og vi nørder politik og mange af os har været i politik hele livet.
“Samtidig er der en meget stor tillid mellem os og det politiske system, vi går meget op i altid at være ordentlige, så vi kan komme igen.”
Man hører ellers fra det politiske, at I nogle gange betragtes som dem der trækker i trådene i det skjulte. Men der er faktisk en form for tillid?
Ja det er der. Der er jo mange politikere der tager fat i os, for at få forklaret hvad der sker i erhvervslivet, så vi bliver brugt begge veje. Men jeg ved godt at når nogen skal skrive en bog, så bliver vi nogle gange udstillet som ‘puppet masters’.
Er der noget du specifikt laver som er anderledes end dine kollegaer?
Jeg har som partner en større andel i hele GRACE som virksomhed, fx hvordan vi udvikler. ansætter, bestemmer vores fokusområde og hvordan de unge dygtige folk kommer godt i gang. Der kan man komme i en slags mesterlære hos mig.
Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud når du møder ind ca. kl 9:32
Jeg møder nok ind lidt før det. Men på en almindelig dag kunne det være, at jeg starter med at få et overblik over hvad der foregår politisk. Og 3-4 gange om ugen har vi faste møder, hvor vi diskuterer politik i forhold til hvad der fylder lige nu, i morgen og i næste uge. Og når man arbejder hos et sted som os, så synes alle jo det sjovt at følge med i samfundet, ellers ville man nok ikke kunne holde ud at være der.
Vi vil typisk have et par interne koordineringsmøder, for at drøfte den specifikke kunde vi arbejder med. Ofte vil jeg tage ud og spise en frokost eller tage en kop kaffe med en kunde, interessent, politiker eller embedsmand, for at gøre hinanden klogere. Der kunne sagtens også være et par kundemøder, hvor man tager ud til kunden.
Spiser og drikker man ikke vildt meget?
Helt vildt!
Der er nogen som er bedre til det end andre, jeg er selv ret god til at komme ud og tage en øl osv. Det synes jeg giver mere, end at kommunikere over mail. Jeg gør rigtig meget for at komme ud af kontoret, det betyder rigtig meget for mig at komme ud af boblen.
“Det kan hurtigt blive et skrivebordsjob, hvis man ikke kommer ud i virkeligheden og prøver at forstå hvad der foregår og hvad der fylder i folks hoveder. “
Hvad er din temasang, når du træder ind på kontoret?
Jeg er jo en kæmpe, kæmpe, kæmpe, kæmpe swifty. Kæmpe swifty. Og jeg tror faktisk at Anti-hero ville komme på lige nu. Den er fed, og så er der det tema i sangen, at man altid bliver set lidt mærkeligt på som lobbyist. Det lever vi med, men jeg vil også godt være med til at punktere myterne.
Hvad er du Ghostbusteren inden for? (Hvorfor ringer folk til dig, når de skal have hjælp)
Fordi jeg har været i gamet i mange år, og jeg kan meget hurtigt finde en løsning til folk. Står nogen med et problem, et det måske ikke mig der kan løse det, men jeg ved hvem der kan. Jeg er lidt sådan en ‘guy guy’. Du ringer til mig og siger “fuck der er sket det her, Charlie hvordan kan jeg få løst den”, og så tænker jeg, at du skal have fat i den her advokat, den her politiker eller den her reklamemand.
Du slår mig lidt som en livsnyder, er det korrekt?
Yes, det er jeg!
Så jeg har forberedt tre spørgsmål, hvor du skal vælge hvad du foretrækker
Fedt fedt fedt!
En middag på Ravage eller en middag på Nordbornholms Røgeri?
I ugen hvor der er folkemødet ville jeg altid vælge Nordbornholms røgeri, men ellers kommer jeg jo nærmest aldrig ud over et postnummer der er over 2200. Jeg er københavner med stort K.
ingen ølbegrænsninger på folkemødet eller et virksomhedsfradrag på kommunikationskonsulenter?
Jeg synes sgu de der begrænsninger af øl på folkemødet det pisser mig ret meget af, jeg hader den slags formynderi. Så lad os få fjernet dem, det ligger nemlig mit hjerte meget nært.
SF bliver største parti eller Frem i pokalfinalen?
Den er hård! Men jeg bliver nødt til at sige at SF bliver største parti, for lige nu handler det om, at Frem bare overlever økonomisk og bliver i 2. division. Men det er som at vælge mellem to børn.
Du har læst en bachelor i økonomi, og derefter videre til CBS, hvorfor lige præcis den uddannelsesvej?
Fordi jeg ville have noget der var svært. Jeg kan godt lide når noget er svært. Med mit snit kunne jeg sagtens komme på statskundskab, men det troede jeg dengang ville have været for nemt for mig, for jeg nørdede allerede samfund og politik. Men at komme ind og lære at differentiere, lave statistik og grundlæggende nationaløkonomi på højt niveau, det var svært. Jeg var en middel til dårlig studerende på polit, men det var pisse sjovt at lære det.
Jeg gik direkte fra folkeskole, til gymnasiet og til universitet. Og efter min bachelor var jeg skoletræt. Jeg havde brug for at komme ud og lave noget, så jeg blev trainee hos Danske Bank, og tog så en HD i organisation og ledelse ved siden af. Jeg skulle simpelthen bare ud, tjene penge og holde fri når man havde fri.
Var der noget du slog dig på, da du startede på studie?
Helt vildt! Jeg troede simpelthen, at jeg var for god, jeg havde for meget selvtillid – også – som ung. Men jeg var slet ikke så god som jeg måske gik og troede, og det okay, for man må godt være dårlig, det er kun sundt. Og det ville jeg godt have vidst dengang.
Så det gjorde noget godt for dig, at du slog dig lidt?
Helt klart, det var sundt.
Ingen af mine forældre har en universitetsuddannelse, så jeg var helt uklar på, hvad jeg mødte ind til. Der kunne godt have været én som sagde: Prøv at hør her, du er ikke særligt god, du skal sætte dig ned og du skal fucking læse. Og at det fint nok ikke at være god, det er der ingen der er når de starter.
Hvad bruger du fra dit studie i dag?
Talgenkendelse!
“Det må jeg sige til alle kommunikatører derude, lær nu basic regnskabsanalyse, statistik osv. “
Det bruger jeg hele tiden, og det falder mig nemt at læse tal.
Det betyder også vildt meget, at have et par venner fra studietiden man ser hver en gang i mellem. Det er utroligt formativt at holde fast i de mennesker man kender fra éns studieår.
Var det første politik du lavede på universitetet?
Næsten. Men da jeg var helt ung, og lidt imens jeg studerede, der hang jeg ud i SUF. Jeg var aldrig medlem, men jeg hang meget ud med dem. Jeg er jo vokset op i et hjem, hvor vi snakkede politik dagligt, var med i demonstrationer m.v., så jeg har altid lavet noget politisk.
Men i det studenterpolitiske var det første gang, at jeg var rigtigt aktivt medlem. Da jeg som 22-årig stoppede på universitetet følte jeg mig for gammel til at være i SFU, der havde jeg jo allerede fået et job, hvor man skulle gå med slips. Så jeg meldte mig bare direkte ind i SF.
Men det var mega fedt at være studenterpolitisk aktiv, jeg mener alle der studerer bør være studenterpolitisk aktiv. For man lære at tage ansvar for hvor man er, og man møder en masse seje mennesker.
Hvorfor har du lavet de spring du har i din karriere?
Jeg var folketingskandidat i for SF tilbage i 2011, og det var i den forbindelse at nogen i Rud Pedersen fik øje på mig. For hvis jeg både kunne rådgive ledelsen i Danske Bank og samtidig være aktiv SF’er, måtte jeg jo kunne noget særligt. Jeg blev hevet over for at få chancen, og det var jo også en unik chance for mig, som jeg var virkelig glad for. Der fandt jeg min hylde.
Hvordan hænger det sammen, at du så skiftede til Phillip Morris samtidig med at du er SF’er?
Det er der også mange der har undret sig over. Men det som man skal huske på er, at nærmest lige meget hvilken virksomhed du kommer ind i, så er folk ordentlige mennesker. Og det er jo egentlig ret fedt for mig at opleve som SF’er. Jeg var i Danske Bank midt under finanskrisen, og den var helt gal, men der kunne jeg få lov til at sidde på den anden side og blive klogere. Så lærer man. at folk i multinationale selskaber også tager hjem til deres mand eller kone efter arbejde, og at de også gerne vil betale skat.
Det må da være en kæmpe fordel i dag, at have været i så store virksomheder?
Helt vildt! Da jeg startede i banken lærte jeg at binde et slips, hvis man kan sige det på den måde.
Vil du også betegne dig selv som en klassisk champagne socialist?
Det er der mange der betegner mig som. Jeg kommer fra en arbejderfamilie med en rimelig hård barndom på Blågårdsskolen. Så vores samfund har jo sikret og jeg kan få et job, hvor jeg kan betale rigtig meget i skat og have et rigtig godt liv.
“Havde jeg vokset op i næsten hvilket som helst andet land med min baggrund, så havde det ikke kunne lade sig gøre.“
Vi skal have et samfund, der passer på den Charlie der er 6 år nu, så han kan blive et godt menneske og få et godt liv. Alle behøver jo selvfølgelig ikke at blive lobbyister.
Var det at blive direktør for Kreakom et valg med hjertet?
Jeg elsker jo branchen, så at kunne til at blive branchedirektør var jo bare mega fedt!
Og så havde jeg en ambition om at prøve at blive administrerende direktør, for at se om det er noget jeg kan. Det fik jeg så bare mindre energi af end jeg egentlig havde regnet med, og derfor skiftede jeg. Jeg kan meget bedre lide at være cirkushest, end at skulle få budgetterne til at stemme. Der hvor jeg får energi, er når jeg kan komme ud og være rådgiver. For jeg elsker at være rådgiver!
Hvad er det bedste kommunikationsredskab, du kender?
Jeg er meget på de overordnede strategiske linjer, det er der jeg er god.
Men på de sidste år har jeg været meget inspireret af Esther Perel, hun er forfatter og laver parterapi, og jeg begyndt at høre hende rigtig meget. Og hun beskriver bare ofte præcis den udfordring jeg står i. For jeg møder ofte et politisk liv der vil det ene og et erhvervsliv der vil noget andet, men hvordan kan man få det til at hænge sammen. Perel taler lidt fortegnet om, hvordan man kan læne sig ind i den andens situation selvom man er uenig. Fx hvordan kan en politiker kan læne sig ind i erhvervslivet og omvendt. Og der synes jeg hun er helt fantastisk, selvom hun arbejder med parterapi.
Uanset hvilken type kommunikation man arbejder med, så er der noget som går igen, nemlig Powerpoint præsentationer. Hvordan har du det med dem?
“Jeg fucking elsker Powerpoint!”
Jeg er betaget af de mennesker, der bare kan stille sig op uden en skærm. Min svigerfar er tidligere højskoleforstander, og han kunne holde et oplæg i tre timer uden noget. Men når man skal forklare komplekse processer, så fungerer en Powerpoint altså godt for mig. Men den skal også være lavet ordentligt, jeg hader dårlige Powerpoints.
Hvad er en god Powerpoint for dig så?
Det er en hvor man kan mærke, at der er blevet kigget efter i detaljerne og hvor der er styr på linjerne. En god Powerpoint skal ikke larme, den skal understøtte budskabet.
Jeg vil i udgangspunktet gerne have, at der så lidt på hvert slide som muligt. Men jeg ved også at vi ofte skal præsentere komplekse processer, og så kommer der bare meget tekst.
Den lækreste præsentation jeg har set i mit liv var på Universitetet, hvor forelæseren kun havde et ord per slide. Og man vidste ikke hvordan han i præsentationen ville komme frem til det ord, men det gjorde han altid.
Men er det ikke svært at lave en god Powerpoint i en tid, hvor der er så meget fart på?
Jo, men der har jeg heldigvis nogle af Danmarks bedste kolleager. Vi sætter ofte holdene sammen på en måde, så nogen har styr på den del.
Så når I sætter et hold på en kunde, så har man hver person sin kompetence?
Ja det vil der være, Det kan også være i forhold til det politiske, fx er jeg mere rød eller også skal vi bruge én som er mere blå. Eller hvis man har en bestemt erhvervserfaring der kan trækkes på. Samtidig har vi typisk en yngre kollega der læres op, og som så får ansvaret for at have styr i os.
Hvordan kan en ung studerende netværke sig ind i kommunikationsbranchen?
Vi har rigtig mange der bare henvender sig og så tager vi en kop kaffe.
“Men helt seriøst, det vigtige er at man laver noget fedt i sin fritid.”
Jeg var selv aktiv i SF. Det kan også være man er aktiv i den lokale håndboldklub, men det skal være noget der giver energi. Hvis man har energi, så skriv noget og vær én der mener noget. Jeg tror ikke man ville kunne have mit job, hvis man ikke mente noget, så er det også nemmere at forstå andre der mener noget.
Det kan godt være at du drikker Tuborg når du kommer hjem, men derfor kan du stadig godt lave Harboes reklamer.
Og det er ikke et problem at folk kan være Bias i deres rådgivning?
Nej, men det også derfor vi sætter hold sammen, så vi ikke har to der er helt enige.
Hvilken dansk kommunikatør inspirerer dig i det daglige?
Altså det lyder så nedern det her, men jeg synes Sune Wæsel som jo er GRACEs stifter. Jeg tog jobbet i GRACE pga. hamJeg var i mesterlære hos Sune i mine unge år, og det er gennem ham, at jeg har lært det meste.
Og derudover vil jeg sige Morten Rud Pedersen, som startede Rud Pedersen. Han inspirerer mig især i forhold til forretningsudvikling. Det er så vildt den måde han har ekspanderet på, han ser altid forretningsmuligheder og løsninger.
Jeg vil også gerne rose Lars Løkkes nuværende rådgiver Jonas Bisserup. Han er så dygtig, at man slet ikke forstår det.
Så de tre mænd der inspirerer mig i lobbyDanmark.