Har du styr på drømmejobbet?

Skrevet af Lise Holmegaard Larsen

Hvad er dit drømmejob? Og har du lagt en plan for, hvordan du vil få fingre i det? Knap hver tredje nyuddannede akademiker stod i sommers uden job, og også i kommunikationsbranchen må mange dimittender kigge langt efter beskæftigelse. Et af rådene til bedst muligt at sikre sig imod arbejdsløshed er at gå i praktik under uddannelsen.

Når studietiden lakker mod enden, og den virkelige verdens arbejdsmarked lurer lige rundt om hjørnet, er drømmejobbet for langt de flestes vedkommende ikke noget, der bare dumper ned fra himlen. Er du en af dem, der endnu ikke har fået helt styr på dine interesser, kompetencer og det erhvervsmæssige netværk, så skulle du måske overveje at øremærke et semester til praktik.

Trenden blandt rigtig mange universitetsstuderende er at tage på udveksling og så tilegne sig de praktiske kompetencer gennem et studiejob – konklusion: Hvorfor så overhovedet overveje praktik? En Cand.merc.(kom.)-studerende fra CBS (som her har ønsket at være i anonym) fortæller her om baggrunden for sit tilvalg af praktik i det kommende semester:

”Jeg har valgt at tage i praktik nu, fordi jeg ikke føler, jeg får nok ud af min undervisning i forhold til kompetencer og indsigt i erhvervslivet, og jeg føler, at den eneste måde, jeg kan opnå dette, er ved at tage i praktik på fuld tid. Ikke at der er noget galt med min uddannelse, jeg synes bare ikke, jeg får den erfaring og know-how erhvervslivet efterspørger ved at læse en bog. Derudover har jeg også valgt at gøre det netop nu, fordi jeg føler, jeg har tid til det i mit liv.”

Efter både at have siddet i praktik og studiejob er jeg meget enig – praktik giver noget helt unikt, som du ikke kan opnå andetsteds. Personligt oplevede jeg som praktikant at få tildelt andre opgaver, end jeg ville have fået som studentermedhjælper, og det blev ofte ekspliciteret, at målet var, at jeg skulle lære så mange forskellige ting som overhovedet muligt. Dog må jeg også give min medstuderende ret i, at det kræver noget af praktikantens øvrige liv: En del praktikstillinger er stadig ulønnede (en diskussion jeg dog vælger at træde let og elegant udenom her), og ikke alle studiejobs kan kombineres med en fuldtids praktikstilling. Må jeg dog blot bemærke, at jeg synes, det var det hele værd, selvom min egen praktikstilling var ulønnet.

Kom godt i gang
Det lyder også meget fint, tænker du måske, men hvor skal jeg begynde? Er du kun lige påbegyndt din universitetsuddannelse, er det for det første værd at overveje, om du vil i praktik på bachelor- eller kandidatniveau (hvis du overhovedet har muligheden for begge). For mit eget vedkommende gav det mest mening at tage i praktik på bachelorniveau, fordi det gav mig en indsigt i, hvilken kandidatlinje jeg ville fortsætte på, men som min medstuderende pointerer, så kan det, af f.eks. praktiske årsager, passe bedre ind på kandidatniveau. For det andet skal du afgøre, om du vil få mest ud af at tage i praktik herhjemme eller i udlandet. Dernæst er det ellers bare om at komme i gang med at søge – også gerne uopfordret, lyder opfordringen fra den kommende praktikant:

”Det bedste råd, jeg kan give, er næsten at holde op med at lede efter opslagene og i stedet forsøge at opsøge praktikken selv. Der er op til flere virksomheder, som er interesserede i praktikanter, hvis de bare bliver kontaktet, fordi det ikke er noget, de normalt gør. Desuden skal man huske, at det at være i praktik ikke handler så meget om, at det skal se godt ud på CV’et, men om at man skal lære noget. Det er klart, at det pynter i fremtiden, men man skal gøre det, fordi man vil lære noget, og fordi man vil have nogle kompetencer ud af det.”

Personligt har praktikken vist mig en branche, jeg kan se mig selv i, mange år efter specialet er afleveret, så jeg kan kun tilslutte mig min medstuderendes råd og opfordre alle, der har lysten, til at tage springet. Hvem ved, det kunne jo bane vejen til drømmejobbet?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *