Kort Sagt – Bliv klogere på kort tid

Skrevet af Mette Holst Poulsen

Du har sikkert hørt om speed-dating, men har du også hørt om speed-taler? Initiativet Kort Sagt vil underholde, inspirere og gøre danskerne lidt klogere på kort tid.

En duft af kaffe og nybagt kage og lyden af grin og klapsalver var, hvad der mødte mig en efterårsaften i november i Huset-KBH i København, hvor Kort Sagt holdt sit ottende arrangement bestående af syv brandtaler på to timer. Det var en oplevelse, som satte gang i lattermusklerne, og som på en anderledes måde og med klicheforladte ord inspirerede mig til at tænke ud af boksen, tage flere chancer og nyde de små her-og-nu øjeblikke.

Kort Sagt er et non-profit frivilligt netværk, der blev skabt af fem unge ildsjæle for lidt over et år siden. De laver videoproduktioner og arrangementer med inspirerende og informative oplæg. Emnet er frit, men talerne skal være interessante, lærerige og korte – og sidstnævnte er, hvor Kort Sagt adskiller sig mest fra sin amerikanske inspirationskilde TED talks, non-profit-organisationen som siden 2006 har lagt filmede foredrag gratis ud på nettet med formålet at ”share ideas worth spreading”.

Kort Sagts ”brandtaleformat” af 5-15 minutter giver nemlig publikum den unikke mulighed, at de på blot to timer kan suge viden og inspiration til sig fra en varieret skare af talere. Til Kort Sagt #8 var det en stand-up komiker, en forfatter, en bipolar gamer, en Behavioural Neuroscientist, en whiskey-entusiast, en feminist og en bingospiller, som brændte igennem med deres budskaber.

I sin tale ”Whiskey fra entusiastens vinkel” satte Brian Rygaard fokus på glæden ved at se på livet gennem entusiastens øjne i en tid, hvor folk elsker at definere genrer, putte ting i kasser og være eksperter i alt mellem himmel og jord. Om du har en passion for whiskey, musik, litteratur, film eller noget helt andet, så gælder det om at nyde tingene så uforbeholdent som muligt og ikke dømme din gode personlige her-og-nu oplevelse ud fra en masse foruddefinerede kriterier.

Som stand-up komiker ved Niels Forsberg et og andet om skriveblokader, overspringshandlinger og kunstneriske kriser. Derfor var han motiveret til at udvikle en formel for kreativ produktion, som han på inspirerende vis fremlagde i sin tale ”Produktion af kreativitet”, hvor publikum da heller ikke blev snydt for et par veloplagte jokes. Niels Forsberg rundede af med det ejendommelige Ernest Hemmingway-citat ”The first draft of anything is shit” og pointen om, at der ikke er nogen forskel på dem, som samfundet ser som henholdsvis kreative mennesker og ikke-kreative mennesker. Den eneste forskel er, at de såkaldte kreative mennesker bruger mere tid på at være kreative, og derfor øver de sig mere.

Stå frem og spred viden
Det var tydeligt at mærke de syv taleres lyst og engagement, når de forsøgte at kondensere noget de kunne tale om i timevis til et hurtigt kig på deres passion. På blot to timer blev jeg gjort lidt klogere på, hvordan hjernen fungerer, på feministiske pop-terminologier, på hvordan det er at være bipolar, og på hvordan man producerer kreativitet. Jeg blev inspireret til at nyde mine passioner på min egen måde, til at turde stå frem og være klogere end de andre og til at gøre livet bare lidt mere interessant med bingo.

Efter Kort Sagt #8 interviewede jeg Sune Høegh, som er en af de unge kreative hjerner bag Kort Sagt. Vi talte blandt andet om den udvikling, Kort Sagt har gennemlevet, og hvad visionen for projektet er:

Kort Sagt startede beskedent ud med, at det var vores venner, som holdt oplæg om for eksempel frivilligt arbejde for kun en håndfuld tilskuere. Nu får vi kommunikationschefer og hjerneforskere til at holde taler for et fyldt lokale, så der er bestemt sket en udvikling samtidig med, at der er kommet mere adspredelse i emnerne. Visionen er selvfølgelig, at vi fremover kan blive ved med at få virkelig inspirerende talere, dog uden at vi bliver for fine til at give uerfarne talere plads i programmet. For hvis der er noget, vi brænder for, så er det at motivere folk til at springe ud i det. Hvis vi har en fornemmelse af, at en person sidder inde med en helt særlig nicheviden og er velformuleret, så prøver vi at få vedkommende med til Kort Sagt. Derfor er vi også meget åbne for henvendelser fra folk, der gerne vil prøve kræfter med at holde en tale og blive gode oplægsholdere,” sagde en tilfreds Sune Høegh efter det veloverståede arrangement.

Forfatter og Kort Sagt-medarrangør Claus Raasted sagde i sin tale ”Så stå dog frem!”, at man ikke behøver at være den klogeste i verden for at holde et foredrag. Det kræver bare, at du er klogere end nogle af dem, du taler til – og det er de fleste af os på et eller andet område! Så hvis du har noget inspirerende at fortælle eller bare gerne vil læne dig tilbage og lære noget nyt, så er Kort Sagt en oplevelse, du ikke må gå glip af.

  • Du kan læse mere om Kort Sagt og deres kommende arrangementer på deres Facebookside.
  • Hjemmesiden og alle videoproduktionerne bliver snart lanceret.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *