Kom godt fra start i 2014 – Fem tips til faglig udvikling

Skrevet af Elin Linding Jørgensen, UNGKOM redaktionen

I en tid, hvor der tales om, at der bliver uddannet for mange akademikere, og i særdeleshed humanister, kan det være svært at se, hvordan man som ung kommunikatør skiller sig fra i mængden. Samtidig er det ikke en hemmelighed, at de spændende jobs indenfor kommunikationsbranchen stadig ikke hænger på træerne for unge nyuddannede. Derfor er det vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at fremstå kompetente og stille høje krav til vores egen udvikling og uddannelse – ikke kun på skolebænken.

Og hvad er mere oplagt at tale om ved årsskiftet, end hvordan vi som professionelle udvikler og opdaterer os på fremtidens krav? Jeg har samlet fem tip, som du skal læse, hvis du ønsker redskaber til at gøre dette. Det er ikke konkrete bud på, hvilke teknologiske trends år 2014 byder, men mere personlige pejlemærker, du kan arbejde med:

1. Hav fokus på trends
Det kan være svært at forudsige konkrete tendenser, som kræver bestemte faglige kompetencer. Det er derfor vigtigt, at du selv forsøger at have fokus på de trends, der løbende opstår i branchen. Et godt sted at starte er selvfølgelig sociale medier med et stærkt fagligt indhold såsom Twitter og LinkedIn eller branchespecifikke websites. Personligt vil jeg anbefale eksempelvis Mashable og TechCrunch. Web- og kommunikationslisten på Facebook er også et godt bud.

2. Dygtiggør dig uden for dit felt
Det er vigtigt konstant at udvikle sine kompetencer. Men når først fundamentet er lagt, skal du dygtiggøre dig på tværs. Nye skills, nye perspektiver, nye bekendtskaber og samarbejdsmuligheder er en god investering, som kan føre til et nyt spændende projekt eller jobtilbud. Hav øjne og ører åbne, de steder du færdes – måske der dukker en spændende mulighed op på din arbejdsplads.

3. Gå efter guldet
I god forlængelse af punkt 2 skal du turde bevæge dig ud af din comfortzone. Lad hverken frygt eller en meget omtalt lov forhindre dig i at gå efter guldet. Du skal turde stille høje krav til dig selv og din karriere.

4. Skab plads i kalenderen
At opbygge kompetencer og udvikle sig kommer ikke af sig selv. Det kræver selvsagt tid og ressourcer. Skab derfor plads i din kalender, således at du tvinger dig selv til aktivt at gøre noget for din karriereudvikling. Deltag i relevante gå-hjem-møder (UngKom har en masse seje af slagsen), meld dig til gratis kurser eller noget helt tredje.

5. Opdater dine netværk
Vi ved efterhånden godt, det er vigtigt at netværke og udvide sine bekendtskaber. At netværke i dine i forvejen eksisterende netværk er dog lige så essentielt som at skabe nye netværk. Plej dine eksisterende netværk, da de også kan være med til at give dig information om fremtidens trends og efterspørgsler.

Faglig udvikling er således ikke noget, der kommer snigende ind ad bagdøren, mens du mindst venter det. Nej, der skal mere målrettet arbejde til. Kom op af stolen og brug disse 5 tips til dette – måske du endda kan gøre dem til et (af de sjovere) nytårsforsæt.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *