Skrevet af Helle Breth Klausen
»Selvmåleriet« er over os – og måske har du allerede vænnet dig til at gøre dine løbeture op i kilometer, din søvn op i grafer og dine måltider op i kalorieindtag som en fast bestanddel af en kvantificeret hverdag – en verden af decimaler og diagrammer. Hvis ikke, er det måske kun et spørgsmål om tid, før dit numeriske alter ego bør stikke hovedet frem.
Vi har faktisk gjort det i mange år; det der med at kvantificere os selv. Hvor mange af os har for eksempel ikke stillet os op på badevægten fra tid til anden? Hvor mange af os har ikke prøvet det der med at notere os, hvad vi spiser i løbet af en dag? I dag kan vi tage vejningen og noteringen et (eller flere) skridt videre. Vi har nu mulighed for at vide, hvor længe (og hvor godt) vi har sovet – lige ved hånden via vores smartphones. Vi kan nemt og bekvemt planlægge løberuter og efterfølgende måle på og tegne grafer over rute, tempo og tid. Hvor på ruten, hvornår på dagen og hvordan kan vi effektivisere og forbedre løbepræstationen?
Hvis du vil vide mere
»Selvmåleriet« synes at være udtryk for, at vi gerne vil vide mere for at have en chance for at forbedre vores kondital og søvnrytme på et mere oplyst og faktuelt vidensgrundlag. Med »kvantificeringen« kan vi nu kontrollere og måle på det, vi tidligere ikke har kunnet holde øje med på samme måde. Men bliver vi lykkeligere af at vide mere?
Spørgsmålet er, om der er no such thing as too much information – og om den rivende udvikling inden for self-tracking er udtryk for en villighed og en vilje til selv at tage ansvar for vores helbred og humør? Hvis vi nu rent faktisk har mulighed for at forebygge livsstilssygdomme, forbedre vores søvn om natten og nå at blive klar til næste DHL-stafet ved at tracke os selv – hvad venter vi så på? Den anden vej rundt kunne man spørge sig selv, hvor meget vi egentlig ved, når vi har kortlagt søvn- og løbemønstre? De loggede oplysninger synes at være »den endegyldige sandhed« – ’cause numbers don’t lie. Men sådan hænger det naturligvis ikke (helt) sammen. De mange apps siger jo kun noget om »hvad« – og ikke noget om »hvorfor«.
En sladrehank for livet?
Self-tracking hverken forklarer eller forbedrer noget i sig selv. Tal er jo bare tal. Til gengæld kan »selvmåleriet« redde din dag, din kondi og dit liv, hvis du bruger de loggede oplysninger til at »sladre« om det, du ikke ellers ville have bemærket. Og hvem elsker ikke en god omgang sladder?