Studiestart: Guldnoterne til et godt studieliv

Af Julie Andersen
Overvældet? Spændt? Nervøs? Glad? 

Der er mange nye indtryk og informationer at holde styr på, når man starter på universitetet. 

Springet fra gymnasiet til universitetet kan nemlig virke stort. Pludselig har du ikke en lærer i nakken, der holder øje med, hvor meget du laver. Nu er du i højere grad selv ansvarlig for din egen præstation. Men med disciplin og vilje kommer man langt – og med bare få tricks kommer du (muligvis) længere. Lyder det tiltalende? Så læs med her, hvor jeg deler et par snedige tricks, der kan forsøde dit studieliv en smule. 

Undersøg dit studiested
Hvor ligger lokale A.02? Er der en studiecafé? Hvor ligger fredagsbaren? Er der nogle aktiviteter, som du gerne vil deltage i? Hvor er printerne? Hvordan logger man på nettet?
Arghhhh…. 

Den første uge på dit nye studiested kan være en rutsjebane. Foruden alle de nye indtryk er der også en masse andre praktiske informationer, som skal på plads.
Du kan med fordel tage notesblokken frem allerede her, selvom den første uge måske ikke byder på så meget faglighed. 

Der står helt sikkert nogle venlige tutorer klar til at besvare dine spørgsmål, og måske de endda vil vise dig rundt på campus. Så spørg løs – hvis du ikke spørger, får du ikke svar. 

Det er også en god idé at opdatere telefonbogen og mail-listen, så du ved hvem, du skal kontakte, og hvordan, du skal gøre det. Det er rart at have mindst én, man kan spørge til råds, hvis man eksempelvis er faret vild eller ikke kan opspore teksten til på tirsdag.  

Skab overblik fra start
Får du en semesterplan, er det en god idé at kigge den igennem og notere dig hvad og hvor meget, der skal læses. Når du har dine studiebøger, kan du begynde at lave en læseplan. Skriv den både realistisk og overskuelig, så du lettere kan holde den. Det er altid et godt råd at planlægge fremad, så du har overblik over din uge, og hvornår du dermed har tid til at læse.

Skriver du noter i hånden? Find den nærmeste boghandel og køb notes-blokke eller -bøger, overstregningstusser, kuglepenne, klipsemaskine, hulmaskine, mapper… you name it. Alt det, som du har brug for, så du har det grundlæggende fra start.

Har du endnu ikke besluttet dig for, hvordan du bedst muligt holder styr på noter og planlægning? Hent inspiration til brugbare studieværktøjer her.

Billige studiebøger? Ja tak!
Der er mange måder at spare penge på, så du kan få SU’en til at række længere. Det gælder også ved køb af studiebøger, som kan være en tung udgift for mange. En af dem er at låne bøger på biblioteket. Der er dog den ulempe, at bøgerne muligvis bliver reserveret, og så er du på den, når du skal læse til de næste forelæsninger. Til gengæld har du ikke brugt en eneste krone (hvis altså du husker at fornye og aflevere bogen til tiden). 

Mange studiebøger findes i forskellige udgaver. Du kan eventuelt spørger din underviser om en tidligere udgave kan benyttes, da den så typisk vil være billigere. Dog skal du være opmærksom på, at sidetal og kapitler ikke altid stemmer overens i det forskellige udgaver af en bog.

En anden idé er at købe studiebøgerne brugt. Der findes Facebook-grupper, hvis formål udelukkende er at købe, sælge og bytte studiebøger. Måske har dit uddannelsessted oprettet sådan en side. Tjek også pensum.dk ud. Her kan du sammenligne priser fra forhandlere og finde brugte studiebøger.
Penge sparet er penge tjent, right? Og så støtter vi også lige klimaet ved at genbruge.

A-kasse og fagforeninger
Okay, jeg ved, hvad du tænker; “Ro på, jeg er altså først lige startet på uddannelsen”. 

Hear me out.

A-kasser er gratis for studerende, og fagforeninger har (som regel) en fordelagtig pris til studerende. Du kan også få adgang til en jobdatabase herigennem. Begge steder er der et udbud af kurser, du kan deltage i, ligesom der også tit er gode fordele og tilbud på eksempelvis forsikringer. Ja, tilbud. Det ka’ vi studerende jo godt lide. 

Søg studiejob
Et studierelevant job er værdifuldt. Ikke alene booster det din fremtidige karriere efter endt uddannelse – det udvider også dine faglige kompetencer. Du lærer SÅ meget på et studiejob, som du ikke lærer i studiebøgerne, og du får muligheden for at sætte teori i praksis. Samtidig kan du bruge din viden fra studiejobbet i relation til det faglige indhold på studiet. På den måde komplementerer studiejob og studie hinanden helt vildt godt. 

Tænk i alternative studieteknikker
Som studerende sidder man ikke bare med hovedet i bøgerne dagen lang. Sådan behøver det i hvert fald ikke at være. Du kan sagtens inddrage alternative læringsmetoder til at studere. Og især når du mangler motivation eller føler, at et fag er svært. 

Jeg siger ikke, at du skal gå helt amok og lave en Hannah Montana-biologi-sang (og dog, hvis det fungerer for dig), men tænk gerne kreativt og ud af boksen her. 
Du kan for eksempel teste dig selv med Kahoot, vendespil eller helt old school quizkort. På YouTube kan du også finde en god stak brugbare videoer, der kan hjælpe dig med at forstå et begreb på et grundlæggende niveau, inden du for alvor dykker ned i det.  

Det er ikke bare piece of cake
…så gi’ dig selv et skulderklap af og til. 

Som sagt er den første uge lidt af en rutsjebanetur, men mon ikke du finder rytmen i din nye hverdag i dit tempo. 

Mit allerbedste råd er nemlig at studere på din måde og i dit tempo. Ingen er ens, og alle studerer forskelligt. Undgå at sammenligne dig med dine medstuderende, og husk at karakterer ikke er alt. 

Vil du have gode råd til en mindre stresset hverdag? Læs med her.

Og husk på, at du ikke behøver at skulle vide alt fra start – det er jo derfor, du er der.