4 gode råd til dig, der snart er nyuddannet

af Helena-Kristine Staal

For mit vedkommende går ugerne primært med én ting: at skrive speciale. Måske sidder du i samme situation og er i fuld gang med dit speciale, din bachelor eller hovedopgave? 

Det er spændende, ja. Men det er også angstprovokerende. Mest af alt, fordi det samtidig er et farvel til titlen som studerende og et hej til titlen som nyuddannet – og ikke mindst arbejdsmarkedet.

Derfor har jeg spurgt mine nyligt uddannede UNGKOM-medskribenter i Aarhus til råds: “Hvad er godt at vide som snart nyuddannet?”. 

Deres input har jeg blandet med mine egne tanker, og ud af det er der kommet fire gode råd til dig, der inden længe skal sætte gang i karrieren. 

 

Rådene lyder sådan her… 

  1. Opbyg, og styrk dit netværk 

Med et godt, gedigent netværk øger du dine chancer for at gå fra at være arbejdssøgende til ansat. Ifølge Ballisagers Rekrutteringsanalyse fra 2019 brugte 58 % af både private og offentlige virksomheder deres netværk, da de stod og skulle ansætte en ny medarbejder. 

Dét tal er værd at have in mente, når du skal prioritere din tid. Prioritér ikke kun at søge nettet tyndt for opslåede stillinger; byd også dig selv på ‘professionelle’ kaffedates, og connect med interessante mennesker og fagfæller på LinkedIn. 

Giv eventuelt podcasten #Netværkshistorier et lyt, og få et indblik i, hvilken betydning netværk har haft for podcastværten Camilla Lærke Lærkesens gæster. 

  1. Kig indad  

Kig indad, og arbejd med dine personlige værdier og kompetencer: Hvem er du, og hvordan kan du bidrage positivt i en virksomhed? I samme åndedrag kan du forsøge at sætte ord på dine faglige mål og drømme. På den måde kan det også blive nemmere at formulere, hvad du brænder for, når du skal skrive jobansøgninger. 

Men det er ikke nødvendigvis bare ligetil at sætte ord på sine kompetencer og faglige mål – trust me. Dér kan mit tredje råd hjælpe dig videre. 

  1. Book en tid til individuel karrierevejledning 

Har du, ligesom mig, svært ved at beskrive din kommende jobtitel og kompetencer, kan du gøre dig selv den tjeneste at booke en tid til individuel karrierevejledning. Dette tilbydes med garanti af din uddannelsesinstitution eller a-kasse. 

Karrierevejlederne kan blandt andet give dig en idé om, hvilke jobmuligheder du har med lige netop din uddannelse, og hvordan du sætter ord på dine kompetencer. Hvis du er skridtet videre og så småt er begyndt at skrive ansøgninger, tilbyder karrierevejlederne også sparring på dine ansøgninger og dit CV. 

  1. Plej din mentale sundhed

Når du for alvor står midt i jobsøgningsprocessen, er det en god idé at tale med en eller flere, som står i samme situation som dig – for det er krævende og svært at lande sit første job! 

Idet (endnu) et afslag tikker ind i indbakken, kan det være rart at dele sine frustrationer – eller hive succeslisten op af skuffen – med andre, ligesom det omvendt kan være givende at dele både glæde og håb. 

Tillykke med titlen som snart nyuddannet og rigtig god jobjagt! Og husk, at du ikke behøver at lande drømmejobbet i første hug – hvis du overhovedet skal jagte drømmejobbet?

Om Helena - klik for at gå til LinkedInprofil